Svenska
Gamereactor
artiklar

Nintendo berättar (nästan) allt om Switch

Efter att hemlighetsfullt ha visat några fjuttiga minuter video om Switch i höstas, har Nintendo nu äntligen lyft på locket officiellt. Här är allt du behöver veta om Switch...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

I höstas fick vi som bekant äntligen veta på ett ungefär vad Switch var för något då Nintendo visade en kortare video för formatet. Samtidigt som det bekräftade att många rykten varit rätt ute - att Switch faktiskt är en lika delar bärbar och stationär konsol - så väckte det också många nya frågor. Vi visste inte vilka spel som skulle släppas till formatet, vad den skulle kosta eller ens när den skulle komma, mer än att det var i mars.

Till och med så banala saker som om Zelda skulle släppas i samband med lanseringen, om den hade touch-skärm eller hur onlinestödet fungerar var okänt. Klockan 05:00 imorse var det dock äntligen dags för den formella avtäckningen och drygt halva Gamereactor-redaktionen var bänkade framför skärmarna för att kolla in vad den japanska spelgiganten har för planer.

Nintendo berättar (nästan) allt om Switch
Switch kommer erbjudas med grå Joycons och blå/röda vid lanseringen den 3 mars.
Detta är en annons:

Mycket punktligt inledde den nya (nåja) Nintendo-chefen Tatsumi Kimishima dagens tillställning och drog igång med det förmodligen viktigaste och mest efterfrågade direkt, nämligen lanseringsdetaljerna. Nintendo Switch kommer att släppas den 3 mars i Japan, USA, Kanada och "major European countries, vilket lyckligtvis tycks inkludera även oss i de nordiska länderna.

Prislappen hamnar på $299, en rimlig gissning är att det betyder 3500 kronor i Sverige och med regeringens extra skatt på konsoler på runt 400 kronor kan det betyda närmare 4000 kronor i och med att den införs den 1 april. Nästa sak på schemat var trevligt nog att Kimishima förklarade att det här med regionsindelning inte längre var något för Nintendo. Switch blir alltså regionsfri.

Nintendo berättar (nästan) allt om Switch
Spelen är denna gång helt regionsfria, Nintendo överger nu officiellt idén att försöka styra var vi handlar våra spel.

I ett högt tempo gled turen över till att kolla in själva hårdvaran lite närmare och gå igenom konsolen. Som bekant kan man ta med sig konsolen hemifrån och spela vidare på skärmen på resande fot. Batteritiden bekräftades vara uppemot sex timmar, och som väntat är skärmen av så kallad multitouch-modell (med andra ord kan skärmen känna av flera tryck åt gången). En riktig onlinetjänst utlovas också, där det ska vara gratis att använda den tills i höst då den ska börja kosta.

Detta är en annons:
HQ

De små löstagbara handkontrollerna vid sidan av skärmen kallas "Joy-Con" och har klickbara analogspakar och båda kan nyttja Amiibos, något som indikerar att Nintendo kommer fortsätta med dem. Den vänstra Joy-Con-handkontrollen har dessutom en knapp liknande Share på Playstation 4 där du enkelt kan ta screenshots och på sikt även spela in video. Den har även något Nintendo kallar HD-Rumble - det vill säga en detaljerad skakfunktion som ger betydligt bättre feedback om vad som händer, något de illustrerade genom att låta den imitera ett glas med is som kändes olika beroende på hur mycket is det var fyllt med. Vi får tills vidare ta Nintendo på orden och hoppas att de levererar vad de lovar här.

Den högra har en annan tämligen unik handkontrollsfunktion då den nämligen är utrustad med en kamera som kan känna av rörelser. Jag tror inte Nintendo skulle gilla liknelsen, men tänk en portabel Kinect. Båda Joy-Cons är dessutom rörelsekänsliga. Propert grå varianter samt en röd och blå kommer erbjudas från start.

Nintendo berättar (nästan) allt om Switch
Nintendo presenterade en uppsjö av tillbehör som kommer att finnas till Switch.

För att visa vad de går för och hur Switch kan spelas visades som första spel något kallat 1-2-Switch. Ett slags partyspel där skärmen egentligen inte används i traditionell bemärkelse, och där du istället tittar på din motståndare. Det är såpass originellt att jag inte vågar säga varken bu eller bä om underhållningsvärdet ännu, men klart är att det verkligen inte liknar något annat som vi sett tidigare och visar att Nintendo fortfarande både vågar och kan överraska. 1-2-Switch kommer att finnas ute lagom till lanseringen den 3 mars.

Spel nummer två att visas upp var Arms. Titeln säger en hel del, det är helt enkelt en titel där armar är ohyggligt viktigt. Det är en form av rörelsekänslig boxning med jättelånga spiralarmar. Även detta en väldigt unik titel, där underhållningsvärdet kommer stå och falla med hur väl Joy-Cons fungerar med rörelsekänsligt spelande.

En av de stora överraskningarna till Wii U var Splatoon, och det får äran att bli det tredje spelet att utannonseras under denna tillställning. Eller snarare dess uppföljare. Den här gången ser det ut att verkligen bli ett riktigt komplett och välfyllt spel som jag tror kan bli enormt populärt. Bland annat går det nu att köra med två färgkanoner samtidigt så de fungerar som en jetpack.

HQ

Även om Splatoon 2 ser kul ut, så har det inte visats upp någon riktig systemsäljare ännu, och Nintendo läser uppenbarligen mina tankar, för här blev det äntligen dags att premiärvisa det nya Mario-spelet vi fick en liten, liten försmak av i höstas. I Super Mario Odyssey vankas en stor sandlådevärld att springa omkring i som väl närmast för tankarna till staden i gamla Sonic Adventure till Dreamcast, om du minns det - alltså en hyfsat realistiskt värld med bilar och fotgängare.

Mario själv verkar ha fått ett helt gäng med nya tricks till sitt förfogande och har en hatt som verkar väldigt mångsidig. Spelet fick en kollektiv redaktionen att sucka trånande, det är ett Mario-spel olikt det vi sett tidigare och det ska släppas lagom till årets julhandel. Ett riktigt dragplåster som vi ser fram emot.

Nintendo berättar (nästan) allt om Switch
I Super Mario Odyssey får Mario äventyra i en värld som liknar vår egen.

Spelkavalkaden rullar på och Xenoblade 2 utannonseras efter det. En japansk pärla till serie som förtjänar all uppmärksamhet det kan få. Spelet såg som väntat riktigt läckert ut med episka scenration få andra serier kan matcha. Därefter utannonserades sedan Fire Emblem Warriors som hastigast, följt av Project Octopath Traveller från Square Enix. Ett lite annorlunda spel med till synes mycket stilistisk japansk design som jag misstänker kommer uppskattas av många.

Nintendo satsade hårt på just tredjepartsutvecklare, antagligen för att visa att de nu faktiskt har med sig de mest viktiga. Det inkluderar Sega som uttalade sitt stöd för Switch, liksom Bethesda som utannonserade spelhistoriens sämst bevarade hemlighet - The Elder Scrolls V: Skyrim kommer till Switch. Det visades som bekant upp redan i höstas, utan att vare sig Nintendo eller Bethesda ville säga att det var på väg, men nu vet vi alltså. Grasshopper Interactive var också på plats för att visa upp ett nytt spel som tycktes vara No More Heroes-relaterat, innan det blev dags för svensk representation.

Nintendo berättar (nästan) allt om Switch
The Elder Scrolls V: Skyrim kommer till Nintendo Switch, och därmed finns det inte längre något som heter tråkiga resor. Så länge batteriet räcker.

Patrick Söderlund från EA var nämligen på plats för att avslöja att årets upplaga av FIFA även kommer till Switch. I sig inget märkvärdigt kanske, men ett tecken på att Nintendo nu faktiskt har övertygat tredjepart igen att ge dem chansen, något som styrks av att varumärken som Street Fighter, Sonic the Hedgehog och gamle Rayman skymtar förbi. Tredjepart har knappast tålamod med några missar, men det är väldigt trevligt att se att de försöker och jag hoppas det går vägen.

Här börjar showen så smått avrundas och den karismatiske amerikanska Nintendo-bossen Reggie Fils-Aime får säga några ord. Två paket med Switch kommer att erbjudas, en med vanliga grå Joycons och en med en röd och en blå. Enheten har ett inbyggt minne på 32 gigabye, men går att bygga ut rejält med SD-kort. Spel kommer att säljas på kassetter som förr, vilket väl ändå känns mysigt retro.

Nintendo berättar (nästan) allt om SwitchNintendo berättar (nästan) allt om Switch
Vita och propra. Såhär ser fodralen ut till Nintendo Switch-spelen i USA, räkna med samma i Europa plus PEGI-märkning.

Här började det surras oroligt i både svenska Gamereactors gruppchatt och i den internationella för Gamereactor-nätverket. Var är Zelda? Är det verkligen slut? Lyckligtvis har Nintendo förstått det här med att göra ett storslaget farväl och avslutar med att visa upp The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Det ser häpnadsväckande läckert ut och trailern innehåller flera överraskande inslag där det mest påtagliga är att alla nu talar. Även detta kommer finnas tillgängligt på lanseringen den 3 mars, och summa summarum måste man väl ändå säga att det ser ganska bra ut för Nintendos del.

Vi har definitivt sett bättre tillställningar, med det är inte ens i närheten av Sonys haveri när de introducerade Playstation 3 eller Microsoft med Xbox One. Nintendo har en habil produkt med roliga funktioner till ett bra pris med stora spel vid lanseringen och ett nytt Mario väntar runt hörnet. Switch känns för min egen del som en lockande produkt som jag förutspår kommer bjuda på hutlöst mycket roligt framledes. Nu väntar jag på ett nytt Wario Ware, Mario Party och Metroid så är lyckan gjord för egen del.

Nintendos pressrelease som skickades under under morgonen:
The system will include the main console, Joy-Con (L) and Joy-Con controllers, a Joy-Con grip (to which two Joy-Con are attached and used as one controller), a set of Joy-Con wrist straps, a Nintendo Switch dock (which holds the main console and connects it to a TV), an HDMI cable and an AC adapter. Two stylish versions of the system will be released: a version with a set of gray Joy-Con, and a version with one neon blue and one neon red Joy-Con. Both versions will be the same price.

"Nintendo Switch is a brand-new kind of home gaming system that offers a wide variety of play modes," said Nintendo President Tatsumi Kimishima. "We will introduce the world to new experiences made possible by the unique characteristics of the Nintendo Switch hardware and the Joy-Con."

Nintendo Switch is a breakthrough home video game system. It not only connects to a TV at home, but it also instantly transforms into an on-the-go handheld using its 6.2-inch screen. For the first time, players can enjoy a full home-console experience anytime, anywhere. The screen includes capacitive multi-touch capabilities for compatible games. Battery life can last for more than six hours, but will vary depending on the software and usage conditions. For example, The Legend of Zelda: Breath of the Wild can be played for roughly three hours on a single charge. While away from home, Nintendo Switch can be charged by plugging the AC adapter into the console's USB Type-C connector.

The versatile Joy-Con offer multiple surprising new ways for players to have fun. Two Joy-Con can be used independently in each hand, or together as one game controller when attached to the Joy-Con grip. They can also attach to the main console for use in handheld mode, or be shared with friends to enjoy two-player action in supported games. Each Joy-Con has a full set of buttons and can act as a standalone controller, and each includes an accelerometer and gyro-sensor, making independent left and right motion control possible.

Nintendo Switch also contains a number of built-in features that make it more interactive. The left Joy-Con has a Capture Button that players can press to take instant screenshots of gameplay to share with friends on social media. The right Joy-Con includes an NFC touchpoint for interaction with amiibo figures, as well as an IR Motion Camera that can detect the distance, shape and motion of nearby objects in specially designed games. For example, it can tell how far away a player's hand is, and even if the hand is forming a rock, paper or scissors shape. Both Joy-Con include advanced HD Rumble, which can provide compatible games with subtle vibrations that are much more realistic than before. The effect is so detailed that a player could, for example, feel the sensation of individual ice cubes colliding inside a glass when shaking a Joy-Con. With HD Rumble players can experience a level of realism not possible through sights and sounds alone.

Nintendo Switch makes it easy for players to stay connected. Up to eight systems can be connected for local wireless play. The player can place the system upright anywhere by using the built-in stand, then easily share Joy-Con for multiplayer fun away from the TV. The system will support online Wi-Fi multiplayer gaming. Nintendo also unveiled a new online subscription service that will begin with a free trial at launch. The service includes a smart-device application available in Summer 2017 that will let users invite friends to play online, set play appointments and chat with one another as they play compatible games. The fully featured paid service will be available in the fall.

Nintendo Switch will be supported by world-class third-party publishers including Activision Publishing Inc., Electronic Arts, Take-Two Interactive, Ubisoft, Warner Bros. Interactive Entertainment and major Japanese publishers. Some publishers, such as Bethesda Softworks, are joining Nintendo for the first time. Players can look forward to major franchises on Nintendo Switch such as EA SPORTS FIFA, The Elder Scrolls, NBA 2K, Minecraft and more. Nintendo Switch software will not be region locked.

HQ


Loading next content