Svenska
Gamereactor
artiklar
Overcooked

5 saker vi avskyr i Overcooked

Den sjätte delen i artikelserien om älskade titlar som trots allt innehåller saker vi efter många speltimmar lärt oss avsky, är här...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi på Gamereactor älskar Overcooked. Vi älskar det så pass mycket så att vi i omgångar kastar oss in i spelet för att visa upp våra matlagningskonster. Att utveckla ett sådant här beroendeframkallande och simpelt partyspel är en synnerligen imponerande bedrift just med tanke på att det endast utvecklades av två personer. Overcooked är dock inte helt perfekt och vi har nu tagit oss tid att skramla ihop fem stycken saker som vi avskyr med spelet.

Overcooked

(1) Inget onlineläge
Overcooked är i grunden ett multiplayerspel och det lokala flerspelarläget fungerar alldeles strålande. Däremot förstår vi inte alls hur tvåmannastudion, Ghost Town Games, tänkte när de skippade möjligheten till onlinespel. Detta borde ju vara ett glasklart alternativ i ett spel som Overcooked. Vi kan se det framför oss hur mycket roligare det hade varit om vi fick sköta ett kök tillsammans med fyra andra kockar runt om i världen, och eventuellt gå ihop i ett par för att tävla mot andra. Spelstudion har gjort det mesta rätt med deras beroendeframkallande partyspel men deras största misstag måste nog ändå vara avsaknaden av onlinespel. Vi på Gamereactor älskar Overcooked och har haft underbara stunder tillsammans i det lokala multiplayerläget, men samtidigt hade vi gärna velat ta oss an Gordon Ramsay-rollen utan att behöva trängas i samma soffa.

(2) Stundtals en frustrerande spelkontroll
En av de viktigaste aspekterna i ett TV-spel borde ju självklart vara en problemfri spelkontroll och i det hektiska matlagningsspelet fungerar den riktigt bra, förutom ur vissa synpunkter. Det kanske måste ses som en petitess i sammanhanget men ofta känner jag en ren och skär frustration när jag försöker lämna ingredienserna på rätt plats. Jag suckar och skriker åtskilliga gånger när jag råkar placera tomaterna på golvet istället för i kastrullen. Den största charmen med spelet är ju att allt går på tid och därför ställs det också krav på att du är snabb som tusan. Men tyvärr går det inte att göra så mycket mer när spelkontrollen inte alltid gör som jag vill, och i det här fallet är det faktiskt inte jag som är problemet utan flera av mina vänner har också känt samma sak.

Detta är en annons:

(3) Slumpartat tävlingsläge
Overcooked är fantastiskt roligt att avnjuta tillsammans mot en eller flera vänner i det så kallade versusläget. Tillsammans tävlar ni mot varandra om vem som kan servera flest antal maträtter till era gäster. Ett trevligt spelläge som hade varit betydligt roligare om det inte hade varit slumpen som avgör. Lagen får nämligen olika beställningar och det upplevs både oschysst och orättvist när motståndarlaget får ett recept som kräver mindre antal pålägg från de hungriga besökarna, och på så sätt kan de också tillaga den beställda maträtten snabbare än det andra laget. Nja, tävlingsläget är kul till en början innan man snabbt inser att det varken är din fingerfärdighet eller ditt tempo som avgör, utan slumpen.

(4) Enformigt
Missförstå mig rätt nu! Overcooked är ett variationsrikt spel med en uppsjö av unika banor. Varje nivå har dynamiska hinder som medvetet gör det svårare för dig att klara dina matlagningskonster. Och det gillas, såklart. Men dessvärre blir det på tok för enformigt när jag gång efter annan tvingas hacka samma sorts grönsaker och koka samma sorts soppor under hela spelet. Visst, nya recept blir tillgängliga ju fler banor du klarar, men det blir aldrig särskilt varierande utan jag hade hellre önskat att våra gäster kunde proppa oss fulla med flera olika beställning på en och samma nivå. Det blir monotont och ganska tröttsamt att stressa runt och laga två till tre maträtter i väntan på att klockan ska ticka ut. Ghost Town Games fantastiska partyspel hade mått betydligt bättre om vi fick en större variation bland spelets alla maträtter.

Overcooked

(5) Enspelarläget stinker
Overcooked är som sagt ett renodlat multiplayerspel men självklart bör det vara obligatoriskt att fylla ut spelet med ett singleplayerläge för alla som inte har chansen att avnjuta spelet tillsammans med en god vän. Tyvärr stinker enspelarkampanjen något skoningslöst och jag tycker lite synd om dessa personer som har köpt spelet utan att ha någon att spela med. Som ensam måste du växla mellan två kockar samtidigt och då ställs det också krav på att du måste vara riktigt snabb på att göra två olika saker med både din vänster- och högerhand. Detta är inget annat än frustrerande och banorna blir också mycket, mycket svårare eftersom du nu måste göra allting själv. Overcooked ska absolut inte spelas ensamt och väljer du ändå att göra det får du också vara beredd på att det kommer att stinka.

Detta är en annons:

Relaterade texter



Loading next content