Svenska
Gamereactor
artiklar

Switch-tips till semestern

Ska du ta med dig Nintendo Switch på semestern? Vi bjussar på tipsen som underlättar och ser till att du inte missar ens en sekund gaming i onödan....

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är en dag kvar på jobbet (som trevligt nog även råkar vara min hobby) för min egen del. Imorgon börjar min semester som slutar strax innan Gamescom dundrar igång i slutet av augusti. I år kommer jag bli kvar hemma i Sverige, men ska bila runt lite i landet och hälsa på roligt folk. Det är ju en försvårande omständighet för att spela stationärt, och Switch kommer därför få utgöra sällskap.

Faktum är att jag redan hunnit med ett antal resor med Switch sedan den släpptes, däribland till USA och jag märker via mejl, sociala medier, blogg och brevlåda att det finns en stor nyfikenhet kring detta. Kan Switch ersätta en bärbar enhet och hur bra fungerar den att ta med sig? Vad bör man egentligen tänka på?

Switch-tips till semestern
Tack vare Switch går det enkelt att ta sin konsol med sig överallt, men tänk på att skärmen är repkänslig.

Kanske borde artikeln ha publicerats redan för en månad sedan då den största semesterperioden nu passerats i Sverige, men det skiter jag högaktligen i och här kommer ett antal fiffiga Switch-tips för dig som ska ut och resa.

Detta är en annons:

• Skydda din skärm - Nintendo Switch är inte utrustad med någon stark och reptålig skärm, och förklaringen till det är att den på så sätt faktiskt håller bättre. Orsaken är att gorillaglas lätt spricker och en bärbar spelenhet från Nintendo kan förväntas tappas en del, medan nackdelen är att det blir repkänsligt. Själv skaffade jag en Nintendo Switch Deluxe Travel Case, vilket är en officiell lösning och jag kan rekommendera den; men allt från hemmavirkade hipster-väskor till överdesignade tredjepartslösningar fungerar såklart. Se till att skydda skärmen bara som sagt, för risken är stor att det uppstår repor när du reser. Att det även hjälper med förvaring av kassetter till enheten får ses som bonus.

• Packa med extra handkontroller - Du har ju alltid med dig två handkontroller när du spelar Switch, men att ta med ytterligare två tar minimalt med plats och gör att du kan lira lokal multiplayer. Jag har gjort detta med folk på flygplatser, på tåg och med äldre släktingar. Alla tycks vilja testa Switch och det är en naturlig stämningshöjare på vilken fest som helst. Har du utrymmet, så packa även med en Pro Controller om suget efter mer seriös gaming online i Mario Kart 8 Deluxe eller Splatoon 2 faller på.

Switch-tips till semestern
En extra uppsättning Joycons tar minimalt med plats men ökar chansen för lokal multiplayer rejält.

• Switch stödjer USB-C - Uttagstypen USB-C blir allt vanligare och flera stora smartphone-märken stödjer redan detta. Har du en sådan kontakt behövs alltså inget extra för att kunna ladda din Switch, utan du kommer klara dig med bara din mobiltelefonladdade. Annars går du bara och köper en sådan kabel för någon tia från exempelvis Clas Ohlsson eller Kjell & Co, och så använder du din smartphone-laddare ändå. Betydligt smidigare än att ta med separata laddare och handla något dedikerat till Switch.

Detta är en annons:

• Ha laddkabeln i handbagaget - Väldigt många tåg, bussar, flyg och båtar erbjuder idag USB-uttag vid sätena. Jag vågar nästan påstå att det numera är regel snarare än undantag att det finns och det gör att externa batterier och liknande till Switch för det mesta är rätt överflödigt under resor. Se till att ha kabeln med dig i handbagaget (sladden är så liten att du rent av kan ha den i fickan utan att det syns) även om själva laddaren packas ner. På så sätt är du redo att spela långa sessioner samt kan ladda vid behov så länge du rör dig runt om i civilisationer.

Switch-tips till semestern
Det finns flera fiffiga sätt att transportera sin Switch. Nintendo Switch Deluxe Travel Case är hyfsat billigt och ger fullgott skydd.

• Glöm inte biladaptern - Det här går lite ihop med ovanstående punkt, för de flesta nyare bilar erbjuder redan lättåtkomliga USB-uttag. Men om de inte gör det, så har de iallafall garanterat cigarettändaruttag. I med billaddaren bara så kommer du kunna spela vidare och fylla på ström även under 50 mil långa bilresor i Norrlands inland där du endast kommer se skog längs vägen. Ett fiffigt sätt att se till att du alltid kommer har tillgång en uppladdad Switch-enhet och slippa ofrivilliga avbrott.

• Skaffa externt batteri - Det här är enbart för de som vet med sig att de kommer röra sig på ställen där det absolut inte finns tillgång till någon form av strömpåfyllning. Skaffa då bara ett vanligt batteri för mobilladdare (ofta kallade 'powerbank'), gärna av känt märke, på minst 7500mAh så vet du att du kommer få ut iallafall en hel extra laddning till. En del går alltid förlorat längs vägen, så det inbyggda 4310 mAh-batteriet i Switch kan inte ersättas med samma värde externt och klenare batterier är helt enkelt just det - för klena. På det här sättet kan du förlänga ditt spelande rejält, även om det inte alltid är så behändigt att sitta med en stor begränsande klump till extrabatteri i famnen.

Switch-tips till semestern
Om du vill avnjuta ett spel som Splatoon 2 eller mer seriös gaming online, kan det vara en idé att packa med en Pro Controller.

• Ladda ner spel i förväg - På många hotell, flyg, båtar och liknande är wifi något som kostar extra, dessutom är det som står till buds även kriminellt långsamt och ofta begränsat datamässigt. Vill du ladda hem något extra spel under resan kan det därför bli både krångligt och dyrt. Se till att fylla på med lite spel hemma. Mitt förslag är något större och mer hållbart, något mindre för kortare spelsessioner och kanske något roligt för multiplayer när den lusten faller på.

• Switch är regionsfri - Om du ändå vill handla spel på kassett för att du helt enkelt föredrar det eller för att du inte hittar något nät som löser det smidigt, så passa på att nyttja att Switch är regionsfri. Du kan alltså handla något obskyrt pusselspel i Japan och fynda storspel billigt i USA utan problem. Enda brasklappen är språket, köp inget stort rollspel i Argentina om din spanska är knagglig och du inte är säker på att det även finns en engelsk översättning. Ofta löser man det bara genom att låna spelet i butik en minut och prova.

Switch-tips till semestern
Något du inte behöver släpa med är Amiibos. Switch stödjer dem visserligen, men det märks att det fått lägre fokus från Nintendo.

• Kolla upp eventuell rörelsekänslighet - Den som kliver på planet på Arlanda inför drömresan till Los Angeles och har packat med Switch, nyinköpta Arms och 1-2-Switch kommer ofrånkomligen bli besviken i luften. Nintendos viftsatsning försvann till stor del med Wii U, men nu är den åtminstone delvis tillbaka igen, om än med betydligt bättre teknik. Läs på om spelen innan du åker så att de inte kräver rörelsekänsligt spelande om du tänkt lira i trånga utrymmen. Arms är kanonroligt, men ska spelas rörelsekänsligt mot andra människor (det går att stänga av, men spelglädjen tar stryk då det är designat kring rörelser) och på ett plan fungerar det helt enkelt inte och kommer mest troligt sluta med ett ingripande av någon ilsken Air Marshal. 1-2-Switch behöver du däremot aldrig köpa någonsin.

• Koppla loss handkontrollerna - Det här en underskattad grej. Jag har spelat bärbart sedan Game & Watch-eran. Händerna greppar enheten där skärmen finns, så har det alltid varit. Tills nu. Låt din Switch stå själv på det minimala stolsryggsbordet och låt dina händer vila helt naturligt medan du spelar på flyget, vilket sparar utrymme och nacke. Samma på tåg eller hotellrum. Det är helt enkelt mycket mer ergonomiskt och att inte nyttja den fördelen när den finns där är onödigt.

Switch-tips till semestern
Att ladda enheten med ett par spel innan avresa är en god idé, varav något bör vara av enklare modell. Det är inte alltid det finns tid för episkt äventyrande och ett spel som Puyo Puyo Tetris är perfekt för sessioner på fem-tio minuter.

• Skaffa ett stort SD-kort - Jag vet att flera av er inte kan tänka sig annat än spel på kassett, men en snabbt växande skara gamers kör både och eller enbart nedladdat. Och på resande fot är det onekligen smidigt att slippa dra med sig extra kassetter som kan tappas bort samt slippa extra handgrepp då spelen ska bytas. Switch-titlarna är generellt betydligt mindre än till Playstation 4 och Xbox One, och redan det inbyggda Switch-minnet på 32 gigabyte räcker oväntat långt. Idag får du dock 200 gigabyte under tusenlappen och med det kommer du klara dig väldigt länge och enkelt kunna ha hela spelsamlingen med dig hela tiden.

Ha en fenomenal sommar allesammans. På måndag är som sagt chefredaktör Petter Hegevall tillbaka igen som kapten för Gamereactor.



Loading next content