Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactor recenserar: Mister Miracle #1

Författaren Tom King och tecknaren Mitch Gerads bjuder på en mörk psykologisk thriller från DC Comics. Kenny har grävt ner sig i det första numret och har svårt att skaka av sig det han har läst

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Författaren Tom King har lyckats bli ett väldigt starkt namn på serietidningsfronten nu på senare år. Han har kastat ur sig många hyllade serier som exempelvis The Vision, Omega Men och DC:s aktuella serietidning med Batman (Rebirth). Nu är han tillbaka med ny serie, som utspelas genom tolv nummer, med den lite halvt okända karaktären Mister Miracle i huvudrollen. Lyckas det första numret hinta om en ny stortitel till författarens, redan skinande, bibliotek?

Gamereactor recenserar: Mister Miracle #1
Ett läckert variant-omslag av seriens tecknare Mitch Gerads.

Mister Miracle är en klassisk hjälte som tillhör DC:s New Gods från The Fourth World, som skapades av Jack Kirby. Personligen så har jag inte läst särskilt mycket med dessa karaktärer, vars berättelser innefattar en hel del krig och drama doppat i massor med sci-fi, men detta spelar egentligen ingen roll när jag börjar dyka ner i Mister Miracle #1. För att snabbt summera så är Mister Miracle en gud från en annan värld, som tidigare har kämpat tillsammans med Justice League, och som just nu befinner sig på jorden där han jobbar som en utbrytarkung.

Det första numret påminner väldigt starkt om serien The Vision (som är den senaste titeln Tom King skrev för Marvel). Istället för att fokusera på det klassiska superhjälte-temat så introduceras vi till en dyster öppningsscen där Scott Free (Mister Miracle) har försökt att begå självmord. Han misslyckas och återvänder snabbt till sin vanliga vardag. Allt serveras alltså med ett startskott som gör det tydligt för mig att Scott Free inte mår särskilt bra. Även om han är en gud så verkar han nämligen lida av tunga psykologiska problem ihop med hallucinationer.

Detta är en annons:
Gamereactor recenserar: Mister Miracle #1
En väldigt dyster och tragisk start för seriens huvudkaraktär.

King väljer sen att spegla hjältens mentala problem på sin berättelse, och det görs på ett riktigt mästerligt vis. Gång på gång bjuds jag på scenarion som är väldigt oklara, även om jag förstår vad som sker, samtidigt som en otäck känsla ligger i luften. Ett exempel är när serien (helt plötsligt) klipper till en scen där Mister Miracle är på en TV-intervju angående sitt självmordsförsök. Allt spelas ut som en vanlig intervju, men seriens illustrationer har helt plötsligt förvandlats till något som påminner mig om en skakig tjock-TV-bild där färgerna inte sitter helt rätt. Hur ska jag våga lita på att alla dessa scenarion verkligen sker när seriens huvudkaraktär inte har full kontroll över sin egen verklighetsuppfattning?

Ett annat frågetecken som tidningen bjuder på är att meningen "Darkseid is" dyker upp på en svart bildpanel överallt genom hela serien. Den svarta bildpanelens närvaro ökar ju längre in jag kommer i berättelsen men det är väldigt oklart vad den betyder. Det här (tillsammans med mycket annat) blir till något som skapar en typ av obehaglig spänning ihop med en förvirrande oklarhet. I slutändan så känner jag ett starkt behov av att få veta mer och vad allt egentligen betyder.

Även om King lyckas göra något riktigt häftigt med sitt författande så måste jag även ge en eloge till illustratören Mitch Gerads. Det är tack vare hans vassa illustrationer som allt fungerar så pass bra som det faktiskt gör. Han bjuder på riktigt läckra bilder, med en klassisk touch, som sen lyckas illustrera den otäcka atmosfär som King förmedlar med sitt manus.

Detta är en annons:
Gamereactor recenserar: Mister Miracle #1
Helt plötsligt blir seriens illustrationer skakiga och otydliga. Det ger en obehaglig känsla av att något inte stämmer samtidigt som det speglar hjältens mentala instabilitet.

Tom Kings och Mitch Gerads nya serie lyckas kicka igång med en svårslagen start. Det första numret bjuder på en riktigt häftig läsupplevelse, i formen av en psykologisk thriller, som sitter kvar långt efter att du är klar med den sista sidan. Det är en perfekt balansgång av obehaglig oklarhet, som skapar sug efter mer, ihop med ett briljant manus och vassa illustrationer. Om de nästkommande elva numren håller samma kvalitet så är det inget snack om att Mister Miracle kommer att få en stabil plats på min lista över årets bästa serietidningar.



Loading next content