Svenska
Gamereactor
artiklar

Generation X: Evolutionen för Xbox One

Vi berättar historien om hur Microsoft gick från Xbox 360 till Xbox One X under loppet av bara fyra års tid...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Nu är det bara en fjuttig månad och en dag kvar tills Xbox One X släpps, och det finns en hel del förväntningar på det som Microsoft tydligt deklarerat är den mest kraftfulla konsolen någonsin. Vi har spelat enheten vid otaliga event senaste tiden, och även prestandaökningen kanske inte är viktig för alla, så går det inte komma ifrån att 4K-upplösning på en bra skärm ger ett häftigt intryck. Lite som när du kopplade in Xbox 360 första gången och fick se högupplöst grafik i ett TV-spel. Bilden ser helt enkelt mycket skarpare ut, krispigare, ljuseffekterna framträder bättre och allt ser bara så mycket snyggare ut.

När det kommer till konsolens utseende så vet vi sedan E3-mässan att det är den minsta Xboxen hittills. Med det sagt är det fortfarande en mäktig syn att kolla in den i verkligheten. Att så mycket elektronik ryms i den lilla svarta lådan är såklart imponerande. Den har dessutom en allmänt tjusig, matt design som inte suger till sig några förhatliga fingeravtryck och är överhuvudtaget väldigt minimalistisk med en ynka USB-port, två knappar och en Xbox-logo på framsidan. Det är tveklöst den snyggaste konsol Microsoft byggt (där endast andra generationens Xbox 360 kan utmana), men hur lyckades Microsoft till slut hamna så rätt med denna lilla burk?

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Xbox One släpptes ungefär samtidigt som Playstation 4 men plågades innan lanseringen av dålig publicitet och vid premiären visade det sig att stora delar av Europa fick vänta (däriböand Sverige)
Detta är en annons:

Låt oss börja med Xbox 360, som var en teknisk tungviktare med klassiker som Halo 3, Crackdown, Gears of War, Forza Motorsport4, Fable II och mycket annat. Det gjorde den till ett måste och ett självklart förstahandsval för många spelare. I det så kallade konsolkriget hade Sony vunnit en förkrossande seger generationen innan med Playstation 2, vilket alltså ledde till att Microsoft slog tillbaka med Xbox 360.

Snabbspola till 2017, 12 år efter att Xbox 360 släpptes. Microsoft förbereder just nu den tredje hårdvarurevisionen av Xbox One och ambitionsnivån är hög, och det ställer såklart frågan varför de alls hamnat i sitsen bara fem år senare att de nu alls måste försöka göra en saftig uppdatering av hårdvaran för att kunna möta konkurrensen.

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Kinect var prylen ingen frågat efter, men som var Microsofts stora försäljningsargument för Xbox One.

Det är inte direkt någon välbevarad industrihemlighet att Xbox One inte hade den smidigaste introduktionen på marknaden. Hela vägen fram till lanseringen var det istället kritik och panikåtgärder som gällde, inte minst över det faktum att skivor var knutna till en konsol så du inte kunde låna ut dem till dina vänner eller sälja dem begagnat. Dessutom var den prestandamässigt svagare än Playstation 4, där Sony tagit i lite extra. Möjligen eftersom de var i den sämre sitsen efter föregående generation med Playstation 3. Som för att göra allt värre stal Kinect dessutom prestanda av enheten, och det var en funktion fansen inte ens ville ha.

Detta är en annons:

Lägg till detta rejäla problem med kommunikationen. Ett bra exempel kommer från förra Xbox-chefen Don Mattrick som fick frågan om det här med uppkoppling, eftersom det ursprungligen krävdes internet för att Xbox One alls skulle fungera. Istället för att ta det på allvar svarade han: "Vi har en produkt för folk som inte har uppkoppling, den heter Xbox 360". Microsofts game director fick även sparken efter att ha bemött fansens oro kring uppkopplingsbiten med: "#dealwithit".

Panikåtgärder, som sagt, och en dövhet inför frustration. Uppkopplingsbiten löstes innan konsolen ens var ute, liksom skivorna. Men då var katastrofen ett faktum. Hela Xbox-namnet hade blivit skadat gods och istället blev Playstation 4 det självklara formatet för många, inte minst tack vare det prestandamässiga övertaget.

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Titanfall kom ett par månader efter lanseringen av Xbox One och blev en stor succé.
Generation X: Evolutionen för Xbox One
Phil Spencer har styrt Xbox-teamet hos Microsoft sedan konsolen släpptes och har nyligen blivit ytterligare befordrad inom Microsoft, vilket lär vara positivt för Xbox.

Det har även funnits en annan aspekt som bidragit till att hålla Playstation 4 starkt genom åren, nämligen spelen. Sedan lanseringen har det kommit exklusiviteter som Bloodborne, Horizon: Zero Dawn, The Last Guardian, Nioh, No Man's Sky, Uncharted 4: A Thief's End och så vidare. Listan överglänser helt enkelt den till Xbox One sett till både kvalitet och kvantitet.

Ändå ska man minnas att exklusiviteterna startade i Microsofts favör. Med spel som Forza Motorsport 5, Killer Instinct och Dead Rising 3 var det Microsoft som ledde och kort därefter kom dessutom Titanfall. Det kunde inte Playstation 4 matcha med Knack och Killzone: Shadow Fall som dragplåster. Men fortsättningen för Microsoft räckte helt enkelt inte till, detta trots spel som Halo 5: Guardians, Gears of War 4 och årliga Forza-titlar. Playstation 4 gick helt enkelt från klarhet till klarhet och staplade orsaker på hög till varför spelare borde välja en Sony-konsol istället. Inte ens indies, som Microsoft varit så bra på under Xbox 360-eran kunde de förvalta och Sony var bättre där med.

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Xbox One S är allt konsolen borde ha varit vid lanseringen.

När Mattrick klev av som chef för Xbox månaderna innan lanseringen, blev det Phil Spencer som fick axla manteln. Det var ett drag som snabbt visade en tydlig kursändring för Xbox-teamet i attityd. Xbox kändes plötsligt mänskligare, något Spencers egen karisma bidrog till. De började medge begångna misstag och stakade ut en ny riktning för framtiden med positiv anda. De ändrade visionen där det behövdes och anpassade sig efter fansens önskemål.

Men situationen var ändå ofrånkomligen sådan att trots ett gott jobb från Microsofts sida, så såldes det ungefär två Playstation 4 på varje Xbox One. De var tvungna att försöka göra något, och under E3 förra året hade Phil Spencer två rejäla överraskningar att bjuda på. Det ena var Xbox One S och det andra Project Scorpio

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Efter att ha utannonserats som Xbox Scorpio under E3 2016, dröjde det sedan tills E3 i år innan konsolen fick ett namn och visades upp.

Xbox One S, först och främst, är en ny design på Xbox One. Och det behövdes då originalkonsolen inte var känd som någon skönhet. S-enheten gav den en helt ny look och den var även 40% mindre. Den hade dessutom utrustats med 4K-stöd, HDR och för första gången i Xbox historia fått en inbyggd transformator. Modellerna som presenterades hade hårddiskar på 500 gigabyte, 1 terabyte och 2 terabyte. Allt som allt blev den en lyckad nystart för Microsoft som attraherade köpare på nytt.

På nätet blev S dock helt överskuggad av Project Scorpio. En mystisk enhet som bara visades upp med några närbilder på kretskort. Vi fick veta att det vankades GPU-beräkningskapacitet på 6 teraflops, virtual reality-stöd, åtta CPU-kärnor, en bandbredd på 200 gigabyte per sekund och en kapacitet att rendera grafik i 4K-upplösning. Ett ganska maffigt ställningstagande från Microsofts sida som backades upp av utvecklare som kallade det "en konsol utan gränser" och någon sade till och med att den var "ett monster".

Redan tidigt slogs det dock fast att alla Xbox One-enheter var med i samma familj och ingen skulle lämnas på efterkälken. Alla tillbehör skulle fungera till alla enheter och alla spel (även framtida) likaså. Det här blev något som kom att definiera kommande års stridande mellan Microsoft och Sony.

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Var har Master Chief tagit vägen? Inget nytt Halo har visats upp till Xbox One X ännu.

Nu hoppar vi till september 2016. Då gjorde nämligen Sony exakt vad Microsoft gjort tre månader tidigare och presenterade en egen slimmad modell av Playstation 4 samt en mer kraftfull version kallad Pro. Precis som S-modellen, var Sonys slimmade enhet 40% mindre än Playstation 4, men den hade däremot samma prestanda (medan S var marginellt bättre än vanligt One). Bara en månad senare introducerade de även sitt eget virtual reality-headset tillsammans med en hel rad spel. Microsoft förblev däremot skeptiska till virtual reality och visade istället hur de arbetade med augmenterad verklighet i och med HoloLens.

Playstation 4 Pro blev konsolen för de som omedelbums ville ha mer prestanda. Den erbjöd också 4K-upplösning (ofta via checkerboard-rendering), förbättrat stöd för virtual reality, 4,2 teraflops GPU, snabbare CPU och möjligheten att streama i 1080p med 60 bilder per sekund. Imponerande såklart, men ändå ett klart mindre kliv än vad Microsoft utlovat. Ta bara en sådan sak som att enheten inte stödjer Ultra HD Blu-ray (något till och med Xbox One S gör). Däremot hade den en annan fördel, nämligen tid. Den släpptes redan i november 2016 och sedan dess har utvecklare jobbat på att erbjuda Playstation-spelarna bättre grafik.

När E3 2017 dammade igång, presenterade Microsoft sin nya konsol på allvar och nu fick den namnet Xbox One X. Den skulle släppas i november och kosta $499, och vi fick även se spel köras på hårdvaran. Xbox-teamet hade alltså lyckats slå tillbaka och det för oss till nuet, där vi nu ivrigt inväntar den mest kraftfulla konsolen någonsin, och som utvecklarna menar är otroligt enkel att utveckla spel till. Förväntningarna är skyhöga, inte minst eftersom det faktiskt visades upp ett helt gäng spel till Xbox-familjen i samband med just E3, däribland ett stort antal heta indies för att ta upp även den kampen med Sony.

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Såhär ser Scorpio Edition-utgåvan av konsolen ut. Den har en lätt färgskiftning på själva enheten och gröna textdetaljer.

Innan den ens har släppts, menar somliga att Xbox One X betyder slutet för tydligt uppdelade konsolgenerationer, ungefär vad vi sett Apple göra med Iphone. Det vill säga bara förbättra den existerande toppmodellen med jämna mellanrum istället för att släppa något helt nytt. Som jämförelse var steget mellan Xbox 360 och Xbox One åtta år. Och eftersom Sony också nappat på detta så står det nu klart att konsolerna så sakta rör sig mot PC-hållet där de som vill kan köpa bättre enheter för att få snyggare spel och dra nytta av de senaste teknikerna såsom 4K, HDR med mera.

Som för att stärka Xbox-familjen ytterligare meddelade Phil Spencer under E3 att även spel från den första Xboxen ska bli spelbara på Xbox One och läggas till i den digra listan över bakåtkompatibla titlar som fungerar på enheten. Ett drag som möttes med rungande applåder.

HQ

>

Xbox har också fått en konkurrensfördel i och med konceptet Play Anywhere som utannonserades på E3 2016. Enkelt uttryckt så fungerar spel som stödjer detta både på PC och Xbox One där även sparfilerna delas. Det har även lagts till prenumerationstjänster som Game Pass och EA Access för att ge spelarna tillgång till fler spel för en billig penning. Games with Gold har också ryckt upp sig och ger idag ofta bra lir för alla som har Xbox Live Guld. Dessutom finns möjligheten att gå med i Xbox Insider Program för att prova nya funktioner som är på väg, samt Game Preview Program som ger tillgång till spel under utveckling.

Kort sagt börjar det finnas en hel rad orsaker att gilla Xbox One. Det finns dock ett område där det fortfarande ser halvdystert ut, och det är exklusiva spel. Forza Motorsport 7 har just släppts och ser makalöst bra ut grafiskt till Xbox One X, men utan något Halo på väg och ett försenat Crackdown 3 så ser det ändå tomt ut. PlayerUnknown's Battlegrounds är visserligen på väg, men det återstår att se om detta PC-spel kommer få folk att skaffa en ny konsol på samma sätt som Halo och Gears of War gör. Utan det där massivt påkostade storspelet som visar vad den nya konsolen går för kan det bli svårare att sälja in den.

Generation X: Evolutionen för Xbox One
Kan detta vara starten på en ny era för konsolerna?
Generation X: Evolutionen för Xbox One
Spelserien Fable överlevde inte hoppet från Xbox 360 till Xbox One och lyser med sin frånvaro. Idag skulle Microsoft må bra av en ny del i serien, men Lionhead har lagts ned och ny (gärna brittisk) utvecklare behövs.

För att gå in mer på själva konsolen så kostar den runt 5400 kronor i Sverige, men går att importera betydligt billigare, och finns att förhandsboka. Initialt utannonserades en Project Scorpio Edition (döpt efter arbetsnamnet) av Xbox One X som hade ett lite annat färgschema och grön text på både handkontroll och konsol samt ett ställ, men den sålde slut oerhört snabbt. Konsolen finns i en enda utgåva som är vad som kommer att erbjudas vid lansering.

Specifikationerna då? De säger egentligen inte sådär sabla mycket för många av oss, men här är allt du hittar under huven:

CPU: 8 custom x86 cores clocked at 2.3GHz
GPU: 40 customised compute units at 1172MHz, with Polaris features at 6 teraflops
Memory: 12GB of GDDR5 RAM at 6.8GHz with 326 GB/s bandwidth
Storage: Upwards of 1TB HDD
Ports: HDMI in and HDMI out, 1 USB port on the front, two on the back, both of which are 3.0. Also an IR receiver/blaster, SPDIF digital audio, and an ethernet port
Wireless: Wireless IEEE 802.11ac dual band; (5GHz & 2.4GHz)
Power Button: Same as Xbox One S
Power Supply: 245W, which is internal
Disc drive: 4K UHD Blu-ray drive
Physical dimensions: 30cm x 24cm x 6cm
Weight: 3,81 kg

Det du får med i lådan är: En konsol, en trådlös handkontroll, en HDMI-kabel, en strömkabel, en månads Xbox Game Pass och 14 dagars Xbox Live Guld.

Inget är såklart viktigare än spelen och det kommer som sagt inte finnas något spel skapat specifikt för Xbox One X. Alla spel fungerar på alla tre Xbox One-modellerna, men allra bäst blir de såklart till just One X. Även spel som redan är ute kommer fungera bättre till den nya konsolen och flera har förbättrats extra mycket. Här är listan över spel som hör till sistnämnda kategori i dagsläget, där fler kontinuerligt läggs till:

A Plague Tale: Innocence
Anthem
ARK: Survival Evolved
Ashen
Ashes Cricket
Assassin's Creed Origins
Astroneer
Away: Journey to the Unexpected
Battlerite
Below
Biomutant
Black Desert
Brawlout
Chess Ultra
Code Vein
Conan Exiles
Crackdown 3
Crossout
Danger Zone
Dark and Light
Darksiders III
Dead Rising 4
Deep Rock Galactic
Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition
Dishonored 2
Dishonored: Death of the Outsider
Disneyland Adventures
Doom
Dovetail Games Euro Fishing
Dragon Ball Fighterz
Dynasty Warriors 9
EA Sports FIFA 18
EA Sports NBA Live 18
EA Sports Madden NFL 18
EA Sports NHL 18
Elex
Elite: Dangerous
Everspace
F1 2017
Fable Fortune
Fallout 4
Far Cry 5
Farming Simulator 17
Final Fantasy XV
Firewatch
For Honor
Fortnite
Forza Horizon 3
Forza Motorsport 7
Gears of War 4
Gravel
Greedfall
Gridd: Retroenhanced
Halo 5: Guardians
Halo Wars 2
Hand of Fate 2
Hello Neighbor
Hitman
Homefront: The Revolution
Immortal: Unchained
Injustice 2
Jurassic World Evolution
Killer Instinct
Killing Floor 2
Kingdom Come: Deliverance
L.A. Noire
Life is Strange: Before the Storm
Mafia III
Mantis Burn Racing
Metal Gear Survive
Metro: Exodus
Middle-earth: Shadow of War
Minecraft
Minion Masters
Monster Hunter: World
NBA 2K18
Need for Speed Payback
Nine Parchments
Okami HD
Ooblets
Ori and the Will of the Wisps
Outlast 2
Paladins
Path of Exile
PlayerUnknown's Battlegrounds
Portal Knights
PES Pro Evolution Soccer 2018
Project CARS 2
Quantum Break
Raiders of the Broken Planet
Railway Empire
Real Farm
ReCore: Definitive Edition
Redout: Lightspeed Edition
Resident Evil 7 Biohazard
Rime
Rise of the Tomb Raider
Roblox
Robocraft Infinity
Rocket League
Rugby 18
Rush: A Disney Pixar Adventure
Sea of Thieves
Slime Rancher
Smite
Sonic Forces
Star Wars Battlefront II
State of Decay 2
Steep
Strange Brigade
Super Lucky's Tale
Superhot
Surviving Mars
Tacoma
Tennis World Tour
The Artful Escape
The Crew 2
The Darwin Project
The Elder Scrolls Online: Morrowind
The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition
The Last Night
The Long Dark
The Surge
The Witcher 3: Wild Hunt
Titanfall 2
Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands
Tom Clancy's The Division
Train Sim World
TT Isle of Man: Ride on the Edge
Warframe
Warhammer: End Times - Vermintide
We Happy Few
Wolfenstein II: The New Colossus
World of Tanks
WRC 7 FIA World Rally Championship
Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Med detta summerat är det nu bara att luta sig tillbaka och invänta lanseringen av Xbox One X i november. Kommer den leverera och leva upp till epitetet "världens kraftfullaste konsol" och kommer Microsoft få snurr på spelen så det finns konsolexklusiva titlar som verkligen drar nytta av formatet? Och vad händer sedan då? Kommer det ytterligare en version av Xbox One X eller är det dags för en ny generation nästa gång? Om Microsoft fortsätter på den inslagna linjen att expandera Xbox-familjen med framtidskompatibilitet finns goda möjligheter för dem att faktiskt lyckas bli riktigt framgångsrika, och kanske tvingas konkurrenterna att ta efter. Det är inte ett svar vi kommer få i år, och förmodligen inte under 2018 heller. Tärningen är hur som helst kastad och den 7 november inleder Microsoft en ny era.

HQ


Loading next content