Svenska
Gamereactor
artiklar

Xbox One X - världens kraftfullaste konsol

Efter ett och ett halvt års hypande är det idag äntligen dags. Nu har Xbox One X släppts och vi har kollat in vad den nya konsolen går för...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Världens kraftfullaste konsol. Microsoft har inte missat några tillfällen att säga detta och budskapet har målmedvetet trummats in sedan Project Scorpio utannonserades under E3 förra året. Att Microsoft själva hävdar detta är såklart inte så konstigt, det är deras egen produkt trots allt. Dessutom har de siffrorna på sin sida. Konsolen är den mest kraftfulla någonsin (vilket nya konsoler oftast är) och tanken är att den ska ge samma upplevelse som du får från en bra PC.

HQ

Det som varit intressant är mängden utvecklare som hakat på budskapet om de digitala hästkrafterna. Utvecklare som inte hör till Microsoft och snarare är mer beroende av Sony än något annat i dagsläget. Och det handlar inte om betalda åsikter, något Gamereactor själva fått erfara under våra otaliga intervjuer som gjorts sedan konsolen utannonserades där det ofta prisats hur lätt det är att göra spelen optimerade till den nya enheten samt framför allt hur kraftfull den är.

För Microsofts del har det stått betydligt mer på spel med Xbox One X än för värste konkurrenten Sonys motsvarighet, Playstation 4 Pro. Att Sony idag säljer klart bättre av Playstation 4 är knappast någon hemlighet, och det är i detta perspektiv Xbox One X ska ses. Det är helt enkelt en konsol med extra allt, vilket avspeglas i prislappen som generellt ligger mellan 5300-5400 kronor i Sverige. Beräkningskapaciteten gentemot Playstation 4 Pro är i runda slängar 40% högre, vilket gör att skillnaden konsolerna emellan är större än den var mellan Playstation 4 och Xbox One.

Detta är en annons:
Xbox One X - världens kraftfullaste konsol
Såhär ser den alltså ut. Prislappen i Sverige ligger generellt runt 5300-5400 kronor, men det går att importera för runt femhundringen billigare.

Prestanda:
• Xbox One
CPU - Åtta AMD Jaguar x86-kärnor på 1,75GHz
GPU - 12 GCN-beräkningsenheter på 853MHz (Xbox One S: 914MHz)
GPU beräkningskapacitet - 1,31TF (Xbox One S: 1,4TF)
Minne - 8GB DDR3/32MB ESRAM
Minnesbandvidd - DDR3: 68GB/s, ESRAM på max 204GB/s (Xbox One S: 219GB/s)

• Playstation 4 Pro
CPU - Åtta AMD Jaguar x86-kärnor på 2,1GHz (PS4: 1,6GHz)
GPU - 36 förbättrade GCB-beräkningsenheter på 911MHz (PS4: 18 GCN-beräkningsenheter/800MHz)
GPU beräkningskapacitet - 4,21TF (PS4: 1,84TF)
Minne - 8GB DDR5 (PS4: 8GB DDR5)
Minnesbandvidd - 218GB/s (PS4: 176GB/s)

• Xbox One X
CPU - Åtta nyutvecklade AMD Jaguar x86-kärnor på 2,3GHz
GPU - 40 skräddarsydda beräkningsenheter på 1172MHz
GPU beräkningskapacitet - 6,01TF
Minne - 12GB DDR5
Minnesbandvidd - 326GB/s

Detta är en annons:
Xbox One X - världens kraftfullaste konsol
Bild från när vi packar upp Xbox One X. Då skrev vi: "PS4 Pro, Xbox One X samt Xbox One S är alla lika breda och ungefär lika höga men PS4:an är djupare, och väger lite mer än de andra konsolerna."

Det var därför med spänd förväntan jag packade upp vår Xbox One X förra veckan. Den vanliga enheten, ej Scorpio Edition. Sistnämnda är en lite lyxigare utgåva med grön text på, kartongen designad på ett sätt som för tankarna till första Xboxen och där ett ställ ingår för den som vill ha konsolen på hög kant. Själva paketeringen är tämligen fri från överraskningar. En HDMI-kabel ingår liksom en handkontroll och förstås konsolen.

Det ska sägas direkt att det är imponerande att hålla i den lilla burken som faktiskt är mindre än Xbox One S. Genom åren har Microsofts konsoler inte kunnat beskyllas för att vara några skönheter direkt, men faktum är att Xbox One X är just det, en skönhet. Liten, smäcker men med bra tyngd och underbara materialval. Den har dessutom fysiska knappar istället för fippliga touch-lösningar och precis som de andra tidigare versionerna av Xbox finns två USB-uttag (3.0) på baksidan och en på fronten. Kinect-uttag saknas däremot annat än via adapter (som inte ingår).

Xbox One X - världens kraftfullaste konsolXbox One X - världens kraftfullaste konsol
Länge var processorn den enda bild vi hade från Xbox ONe X, och den lever vidare i konsolens starsekvens. På moderkortet finns även en Master Chief ridandes på en skorpion ingraverad.

När du startar enheten från avstängt läge möts du av en ny startsekvens som visar Scorpio-processorn, innan Xbox-logon dyker upp på skärmen. Har du snabbstarten aktiverad kommer du inte få se denna fortsättningsvis, men det är en kul grej såklart. Det ska sägas direkt att Xbox One X är tyst, fullt i klass med Xbox One S. Det är väldigt, väldigt sällan du kommer höra din konsol överhuvudtaget. Däremot skyfflar den en del värme bakåt, med luftintag via sidorna, så att inte ha konsolen alltför inklämd eller instängd verkar vettigt. Min står i en vanlig Ikea-möbel och det har fungerat bra.

Jag hade redan innan laddat hem de 4K-uppdateringar som fanns tillgängliga till min externa hårddisk och kunde enkelt plugga in den i Xbox One X för att sätta igång med spelandet. Men det har under den vecka som gått sedan jag fick konsolen inte direkt drällt av spel optimerade för Microsofts nya konsol. Listan över det som är på gång är diger men mycket har inte hunnit komma ännu. Call of Duty: WWII saknas ännu och Wolfenstein II: The New Colossus uppdaterades bara härom dagen, och det är svårt att bortse från det faktum att det inte finns något spel som släpps tillsammans med konsolen som verkligen visar vad den mäktar med. Idag på lanseringen är det dock ett helt gäng titlar ute och många är väldigt imponerande.

HQ

Det spel som ger kanske störst skillnad är det drygt året gamla Gears of War 4 som jag inte alls upplevde som överdrivet imponerande när det kom i september 2016. Till Xbox One X har The Coalition lyckligtvis tagit i från tårna. Allting är makalöst vackert och när jag står med J.D. Fenix i regnet och verkligen kan se hur dropparna slår mot hans axelskydd och rinner av i små hyperdetaljerade rännilar är det svårt att inte bli just imponerad.

Ett spel som är väldigt läckert till Xbox One X är Assassin's Creed Origins som jag har förmånen att kunnat jämföra med PC. Och Xbox One X står sig. Grafiken är otroligt tjusig med kraftigt förbättrade ljuseffekter, detaljer, hög upplösning och så vidare. Vänner som hälsat på har knappt trott sina ögon. Quantum Break är ett annat spel som verkligen fått sig en uppfräschning gentemot originalet liksom Final Fantasy XV. Även det ovan nämnda Wolfenstein II: The New Colossus ser riktigt, riktigt bra ut till Xbox One X.

Xbox One X - världens kraftfullaste konsolXbox One X - världens kraftfullaste konsolXbox One X - världens kraftfullaste konsol
Spel som Assassin's Creed Origins, Gears of War 4 och Wolfenstein II: The New Colossus ser direkt makalöst bra ut till Xbox One X.

Jämfört med Xbox One S är skillnaderna väldigt stora, och då ska man ändå minnas att nästan allt vi ser nu är spel som i efterhand fixats till. Hur mycket resurser som egentligen lagts ner på ofta årsgamla (eller betydligt äldre än så) spel vet jag inte, men knappast några våldsamma mängder då det lär vara svårt att räkna hem vinst på det. Klart är att vi snackar rejäla förbättringar, och eftersom konsolen kostar drygt 5000 kronor ska det såklart vara på det viset.

Men hur är det egentligen med den här 4K-grejen som Microsoft tryckt så otroligt hårt på? Xbox-bossen Phil Spencer gick så långt att han tyckte Playstation 4 Pro borde jämföras med Xbox One S istället för denna best. Klart är att jag tycker sådana uttalanden är väldigt onödiga, och om inget drastiskt händer kommer Spencer få äta upp det. Visst finns spel som spottar ur sig magnifik tvättäkta 4K-grafik såsom ovan nämnda Gears of War 4, men även Killer Instinct, Super Lucky's Tale och Forza Motorsport 7 (sistnämnda har jag ej kunnat testa själv) - men i de flesta fall handlar det ändå om uppskalning.

HQ

Inget ont i det, skillnaden är ändå milsvid och gentemot konkurrenten Playstation 4 Pro är det i flera fall rejäla förbättringar. I fallet The Evil Within 2 handlar det exempelvis om 1260p till Playstation 4 Pro och 1800p till Xbox One X. Jag önskar bara att Microsoft med Spencer i spetsen varit ärligare här och sagt att det med god marginal är den mest kraftfulla konsolen på marknaden, men inte försöka få det att låta som att alla spel körs i native 4K, för det gör de helt enkelt inte.

Om du gillar något lir som inte är med på listan över förbättrade titlar till Xbox One X, så kommer du automatiskt få förbättrade spel ändå. Det vankas automatisk 16x anisotropic filtering samt bättre laddningstider och låst v-sync. I spel med dynamisk upplösning kommer den köras högre betydligt oftare och även bilduppdateringen ska fixas. Den utökade bildkvaliteten är omedelbart märkbar i de flesta spel och i de titlar som laddar länge såsom The Witcher 3: Wild Hunt snackar vi om ungefär en halvering. I just det fallet kommer även en riktig Xbox One X-patch senare och jag är övertygad om att CD Project Red kommer göra underverk med den bättre konsolen.

Xbox One X - världens kraftfullaste konsol
Laddningstiderna i The Witcher 3: Wild Hunt är i vissa fall mer än halverade. Spelet ska för övrigt uppdateras till Xbox One X, men datum för när är ännu inte spikat.

Halo 5: Guardians hade inte fått någon patch när jag testade det förra veckan och där märktes den bättre bildkvaliteten och högre upplösningen tydligt. Hitman å sin sida gick lite styltigt till Xbox One S, men flyter enligt Digital Foundry i närmare dubbla bilduppdateringen. Spelen blir helt enkelt klart bättre och trevligare att spela.

Så ska man skaffa en Xbox One X då om man inte har 4K-TV? Och är den värd 3000 kronor mer än Xbox One S? Det där är inte helt enkla frågor att besvara. Hur viktig är bra grafik för dig? Xbox One X supersamplar spel till 1080p om du spelar uppdaterade titlar på en 1080p-TV och skillnaden i bildkvalitet är massiv, dessutom får du som sagt bättre flyt och många andra fördelar. Svaret är att det verkligen måste vara upp till var och en, men konsoler som Playstation 4 Pro och Xbox One X kommer verkligen mer till sin rätt om du har en 4K-TV. Det är inget snack om saken. Om du å andra sidan har nämnda 4K-TV eller planerar att skaffa inom rimlig tid, ja då känner åtminstone jag att jag kan rekommendera dig ett inköp.

Xbox One X - världens kraftfullaste konsol
Super Lucky's Tale är ett underhållande plattformsspel, men tyvärr det enda av någorlunda dignitet i spelväg som släpps tillsammans med Xbox One X.

Jag antar att många är nyfikna på hur konsolen står sig mot PC och Playstation 4 Pro, vilket känns som ett diskussionsämne som kan leda till många, långa och hårda debatter. Jag skulle dock vilja klä av allt sådant, för det är egentligen ganska odramatiskt. Xbox One X är riktigt imponerade och mäter sig absolut med PC-upplevelser. Det gör den, komplett med konsolens enkelhet och de ofta mer välfungerande och bättre optimerade spelen.

Men vi ska inte lura oss själva. Peta in ett grafikkort till då och kör Crossfire/SLI eller köp en riktig värsting. Du kan absolut få mer prestanda i din PC och i slutändan spel som körs i både högre upplösning och bilduppdatering. Men det kommer att kosta en bra slant, och jag hör till dem som älskar hur optimerade och skräddarsydda konsolspel kan bli med relativt enkel hårdvara. Tycker fortfarande att fjolårets höjdare Uncharted 4: A Thief's End är det snyggaste spelet på marknaden, sedan kan "PC master race"-folket (som jag i viss mån tillhör själv med två mycket dugliga datorer hemma) komma dragandes med så hög upplösning de vill. Xbox One X imponerar kort sagt även på PC-gamern i mig, så är det.

Xbox One X - världens kraftfullaste konsol
Att ett Xbox One X-optimerat Halo kommer är givet, men vi vet inte när. Förhoppningsvis får vi veta mer så snart som möjligt.

Det andra är Playstation 4 Pro. Ja, Xbox One X är klart bättre, det märks redan nu och konsolen är fortfarande outforskad medan Sonys alternativ börjar vara inarbetad så jag räknar med att det kommer förbättras rejält framledes. Spelen lär många gånger köras i högre upplösning, ofta med bättre flyt, snyggare texturer och tjusigare effekter till Xbox One X. Men! Du betalar ju för det. Sonys konsol kom ett år tidigare så de som skaffade den har spelat snygga konsolspel länge redan, och den är dessutom dryga tusenlappen billigare. Ganska odramatiskt, som sagt.

Ett tips i all välmening jag vill ge angående Xbox One X är att överväga att skaffa en extern hårddisk till konsolen. De får du idag för en billig penning. Storspelen är nämligen ofta runt 100 gigabyte (Quantum Break med nedladdade videos är nästan det dubbla, medan exempelvis Cuphead är betydligt mindre) och med den en terabyte stora hårddisken ryms i runda slängar tio sådana. 100 gigabyte nedladdning med installationer är något som tar tid och för att slippa den hanteringen rekommenderar jag att du investerar i en vettig extern hårddisk, gärna en 7200-varvare. Det kommer göra ditt liv betydligt trevligare.

Xbox One X - världens kraftfullaste konsol
Quantum Break med allt installerat är närmare 200 gigabyte. Ett undantag såklart, men både Gears of War 4 och Halo 5: Guardians ligger kring 100 gigabyte. Att investera i en extern hårddisk är klokt.

För att försöka summera så är den största enskilda bristen med Xbox One X spelen, eller snarare bristen på dem. Microsoft har gjort ett hästjobb med att få alla utvecklare att satsa på konsolen och listan över förbättrade spel är redigt imponerande. Men ett riktigt grafiktungt spel som visar vad enheten går för hade varit fiffigt. Dessutom anser jag personligen att varken kommande Sea of Thives eller Crackdown 3 är titlar som nödvändigtvis blir mycket bättre av snyggare grafik, även om jag ser fram emot båda. Playstation 4 Pro-versionerna av Sonys exklusiva God of War, The Last of Us: Part II och Spider-Man har jag en känsla kommer vara ribban för konsolgrafik när de släpps. Här har Microsoft kort sagt en del att göra. Även om tredjepartsspelen utgör en klar majoritet av spelen till en konsol, behövs även exklusiva tungviktare rent grafiskt som fullt ut visar vad enheten går för.

Känner du att du är en sådan konsol-gamer som vill ha det absolut bästa så kan jag rekommendera Xbox One X. Den ger ett rejält prestandakliv redan nu med markant mycket snyggare spel, och den kommer leverera de klart tjusigaste multiformatsversionerna, sannolikt tills dess att en ny generation inleds. Räkna bara inte med att få se vad den verkligen går för via exklusiva grafiska tungviktare den närmsta tiden.

HQ


Loading next content