Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactor serier: Rise of the Black Panther #1

Biopremiären av Black Panther är nu bara runt hörnet och vad passar då inte bättre än att läsa på lite om hjälten i förväg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som vi vet vid det här laget är det vanligt att nya serietidningar görs inför premiären av en ny film. Eftersom Black Panther går upp på svenska biografer den 14:e februari är det därför inte så konstigt att det har släppts en ny serietidning om hjälten. Berättelsen kommer att delas upp i sex delar och en vecka innan premiären släpps det andra numret. Vi har läst det första men är dessvärre inte särskilt positivt inställda till serien.

Precis som seriens titel skvallrar om så är detta en berättelse om hur T'Challa kom att bli kung av Wakanda och Black Panther. Som vi fått berättat för oss i Captain America: Civil War och i serietidningarna är rollen som Black Panther en roll som gått i arv i många generationer. Första numret av Rise of the Black Panther handlar framför allt om T'Chaka, far till T'Challa, men först och främst får vi ta del av mötet mellan T'Challas farfar och Captain America. Efter att Hydra invaderade Wakanda samarbetade farfar Azzuri med Steve Rogers för att hindra dem från att ta över landet. Som ett tack för hjälpen gav Azzuri Rogers en bit av vibranium som sedan användes till hans sköld.

Gamereactor serier: Rise of the Black Panther #1
Baron von Strucker är en av numrets höjdpunkter.

För att återvända till T'Chaka får vi lära oss mer om hans tid som kung och hans relation med T'Challas mor. Efter att de gifter sig väntar de snart sin son men hon går tragiskt bort en vecka efter födseln. Det sparas på detaljer om de första åren av T'Challas liv och det hoppas sedan flera år fram i tiden där Wakanda åter igen blir invaderat. Denna gång av Ulysses Klaw och hans hantlangare. För att inte avslöja slutet säger jag inte mer än så men man skulle kunna säga att första numret är en inledning till T'Challas första år som kung och Black Panther.

Detta är en annons:

Rise of the Black Panther #1 når aldrig riktigt den kvalitet som jag hade hoppats på. Det känns snarare som en sammanfattning om T'Chaka som egentligen inte berättar mycket vi inte redan visste. Eftersom allt känns som en sammanfattning känns det dessutom aldrig som om några sekvenser har någon vikt då nya saker tas upp vid varje ny sida. Mamma N'Yamis död sker exempelvis så snabbt att man inte känner något alls.

Hittills är detta en ganska svag debut som serietidningsförfattare för Evan Narcisse. Tyvärr väger inte heller hjälpen från Ta-Nehisi Coates upp läsningen. Det är tydligt att det finns en enorm potential i serien och det skulle inte förvåna mig om andra numret levererar betydligt mer men sett till det första numret har man inte lyckats särskilt bra. Om man inte har så bråttom och berättar berättelsen på ett lugnt sätt istället för att snabbt och slarvigt göra det kan fortsättningen mycket väl lyckas. Det gör mig dock orolig att endast sex nummer är planerade vilket känns som en otrolig tidspress för författarna. Vad som, enligt mig, gör serien något värd att plockas upp är dock Paul Renauds riktigt vackra bilder. De är väl detaljerade samtidigt som Stephane Paitreaus färgläggning är suverän.

Gamereactor serier: Rise of the Black Panther #1
Rise of the Black Panther #1 har ett riktigt tjusigt omslag.

Priset på numret ligger på knappt 40 kronor vilket jag i dagsläget inte skulle kalla som ett bra köp. Kommande numret skall dock handla om första gången Black Panther möter Namor vilket låter riktigt intressant. Skulle det vara bättre än första numret skulle ett köp av båda numren ses som befogat, men för stunden säger jag nej.

Detta är en annons:


Loading next content