Svenska
Gamereactor
artiklar

De 5 bästa Superman-serietidningarna

Sugen på läsning med Superman? Perfekt! Comics-redaktören Kenny G har listat sina fem favoriter med DC:s ikoniska superhjälte...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
De 5 bästa Superman-serietidningarna

(5) SUPERMAN: RED SON
Mark Millar / Dave Johnson / Kilian Plunkett / 2003
Vad hade hänt om Supermans raket hade kraschlandat i Ryssland, under Sovjetunionen, istället för i USA hos familjen Kent? Det är precis det som författaren Mark Millar (Civil War, Old Man Logan) urforskar i serietidningen Superman: Red Son. En fascinerande berättelse som förvandlar mannen av stål till Stalins levande symbol för socialismen, och som aktivt kämpar för den internationella expansionen av Warszawapakten. I serien så får vi se hur denna Ryska Superman kämpar mot Lex Luthor, från USA, samtidigt som han stöter på flera alternativa versioner av andra DC-hjältar (som Batman, Green Lantern och Wonder Woman). En serietidning som står ut en hel del från resten av Supermans läsutbud, men som fortfarande bjuder på en drös av underhållande superhjälte-action. Missa inte det!

Tryck här för att köpa boken för ca 169kr

De 5 bästa Superman-serietidningarna
Detta är en annons:

(4) KINGDOM COME
Mark Waid / Alex Ross / 1996
De här serien bjuder på en drös av andra kända ansikten från DC:s serieuniversum, men det är Superman som är kärnan i berättelsen. Kingdom Come är en serietidning som utspelas genom fem nummer, och som bjuder på ett episk scenario i en alternativ framtid. Här får vi se hur världen nu beskyddas av en helt ny era av unga superhjältar. En ny grupp som anser att det bästa och mest effektiva viset att beskydda jorden på är genom att döda sina hot. Författaren Mark Waid väljer då här att utforska betydelsen av Supermans klassiska ideal i en värld som anser att dödandet är svaret på alla problem. De klassiska hjältarna (inklusive Superman) är här porträtterade som betydligt äldre, och Clark Kent lever nu sitt liv ensam på en liten farm ute på landet. Han är en skugga av sitt forna jag. En man som har gett upp sina ideal efter döden av hans fru Lois Lane. Men kan Clark hitta styrkan för att styra in världen på rätt spår igen, och samtidigt hitta tillbaka till det som han en gång var? Kingdom Come är en mörk och välskriven berättelse med helt fantastiska bilder av illustratören Alex Ross. En varm rekommendation till dig som vill läsa en riktigt bra serietidning med Superman och resten av DC Comics mest välkända hjältar.

Tryck här för att köpa boken för ca 180kr

De 5 bästa Superman-serietidningarna

(3) ALL STAR SUPERMAN
Grant Morrisson / Frank Quitely / 2005
All Star Superman är en riktigt vass serietidning, från författaren Grant Morrisson och illustratören Frank Quitely, som sammanfattar allt det som Superman representerar. Berättelsen startar med att Superman får reda på att solen (det som har gett honom styrka) snart kommer att innebära hans död. I serien så får vi då se när Clark förbereder sig för sin kommande död samtidigt som han tar sig igenom tolv olika dåd som måste slutföras. Det är en serie som utforskar hjältens mytologi, och som på olika vis lyfter fram det som gör Superman till den starka ikon och symbol som han är än idag. Serien är dessutom fullproppad av små charmiga och minnesvärda moment. Vi får exempelvis läsa om när han avslöjar för Lois Lane vem han egentligen är, samtidigt som vi får ta del av en oförglömlig och hjärtskärande scen där hjälten hanterar ett självmordsförsök. All Star Superman är en modern klassiker som inte bör missas.

Detta är en annons:

Tryck här för att köpa boken för ca 219kr

De 5 bästa Superman-serietidningarna

(2) SUPERMAN: SECRET IDENTITY
Kurt Busiek / Stuart Immonen / 2004
Superman: Secret Identity, av författaren Kurt Busiek och illustratören Stuart Immonen, är en speciell serietidning då den baseras helt i vår värld. Här får vi följa en ung pojke från landet som komiskt nog har blivit döpt till Clark Kent. Men efter att ha blivit påtvingad massor av Superman-prylar genom sin uppväxt, samtidigt som andra ungdomar gärna mobbar honom för att hans namn efterliknar den känna hjälten, så är det knappast som att Clark skulle kalla sig för ett Superman-fan. Men hans liv blir förändrat för alltid när han en dag vaknar upp med exakt samma superkrafter som den påhittade seriefiguren. Vi läsare får sen följa med Clark genom hela hans liv med dessa krafter. Från en yngre pojk till en gammal man. För vad hade du gjort om du hade fått Supermans krafter? Vilka problem hade kunnat uppstå, i en värld helt utan superskurkar, och vilka hade du berättat sanningen för? Det är en otroligt stark och inspirerande berättelse som visar att det är personen bakom krafterna som räknas. Och den sista sidan lämnade mig dessutom med en tår i ögat. Det är en serietidning som jag skulle kunna rekommendera till alla, och även om serien inte handlar om DC:s "riktiga" Superman så står den stadigt på andraplatsen över mina favoritserier med den ikoniska hjälten.

Tryck här för att köpa boken för ca 295kr

De 5 bästa Superman-serietidningarna

(1) SUPERMAN: BIRTHRIGHT
Mark Waid / Leinil Francis Yu / 2003
Både All Star Superman och Secret Identity hade kunnat få topp-platsen för min del. Men om jag bara får välja en titel, och ska utgå ifrån den serietidning som jag har gillat allra bäst med Superman, så måste det bli Mark Waids serie Superman: Birthright från 2003. Waid slog sig ihop med illustratören Leinil Francis Yu och levererade en helt ny ursprungshistoria med Superman som briljerade i sitt utförande. Det bjöds på en perfekt modern tolkning av Clark Kent och hans naturliga förvandling från småstadspojke till Metropolis (och jordens) beskyddare. Waid lyckas även att bygga upp en intressant dynamik mellan Clark och Lex Luthor. Genom berättelsens gång så får vi följa duons tidiga relation fram till deras framtida rivalitet, och dessa kapitel blir till några av seriens starkaste delar. Birthright är min personliga favoritserie med Superman. Den serverar en perfekt version av hjälten, som är väldigt lätt att relatera till, ihop med en ny ursprungshistoria proppad med minnesvärda scenarion som gav mig ordentligt med rysningar. Birthright är den perfekta serien för dig som aldrig har läst något med Superman tidigare, samtidigt som den är ett ordentligt måste för alla fans.

Tryck här för att köpa boken för ca 155kr



Loading next content