Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets hetaste 2018 (3)

Det är dags. Dags för oss att presentera de tio sista spelen på denna stekheta topplista...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets hetaste 2018 (3)

(10) Onrush | 5 junis
Det är folket bakom Driveclub som tillsammans med studion bakom Dirt och Grid ser fram emot att dundra ut sitt nya spel lagom till sommaren, och vi tycker helt enkelt att det ser ordentligt härligt ut. Av det vi hittills fått se verkar Onrush bli en mysig mix mellan Motorstorm, Sega Rally och Wipeout, proppat med bilburen action, 200-meters-hoipp och nitros.

Årets hetaste 2018 (3)

(09) State of Decay 2 | 2018
När Undead Labs släppte sitt PC samt Xbox-exklusiva, efterlängtade debutlir State of Decay för fem år sedan kammade det hem fina betyg och glada kommentarer från nya fans. Baskonceptet som kretsade kring överlevnad i en värld övertagen av odöda var knappast originellt men sättet spelvärlden var uppbyggd på och sättet spelaren integrerades i den var det definitivt. Spelaren bjöds på ett gäng intressanta konfrontationer, engagerande samhälls-underhåll en fantastisk men något begränsad basbyggarmekanik. Det var dock någonting som saknades i originalspelet - möjligheten att spela med vänner. Trots det att du som spelare alltid omgavs av vänliga karaktärer kändes det som att någonting, eller någon, saknades. Som ett multiplayerspel med borttagen multiplayerfunktion. Nu, fem år efter originalspelets lansering, är det dags för uppföljaren att nå butikshyllorna och den här gången har den odöda horden vuxit sig större med den nya spelvärlden, basbyggarmekaniken har utvecklats rejält och antalet möjliga spelare har utökats från en till fyra. Bland alla tunga singleplayerupplevelser vi har framför oss i år är det skönt att ha en lättsam flerspelarupplevelse att gå tillbaka till mellan varven. På redaktionen pratar vi redan nu ihop oss om vilka som ska möta horden tillsammans (och vilka som ska uteslutas från upplevelsen helt på grund av förlorad multiplayertillit) och vilka roller spelarna ska axla. Om State of Decay 2 blir årets Xbox-lir återstår att se, men det ser onekligen fantastiskt ut.

Detta är en annons:
Årets hetaste 2018 (3)

(08) Days Gone | 2018
Om ett förkylningsvirus spreds över hela jordklotet, dödade merparten av mänskligheten och muterade miljoner till köttmumsande zombies - då hade det varit skönt att vara en hårdbarkad MC-knutte iklädd läder och fräcka stövlar. Av en ren händelse råkar Days Gone handla om precis detta, och innan du muttrar att zombies är ett uttjatat koncept så bör du veta vad den ärorika Syphon Filter-studion Bend hade tänkt göra för att få titeln unik och slagkraftig. Vad vi sett hittills kommer Days Gone vara brutalt snyggt med realistiskt övervåld där väder och tid på dygnet förändrar vår spelupplevelse markant, och därtill har vi förstås det största säljargumentet; nämligen att helt orimligt stora flockar av freakers kan komma till mötes. Av de bilder vi sett kan antalet röra sig omkring hundratalet, kanske fler? Så länge bilduppdateringen lyckas hålla sig vid liv när sådana krafter försöker pressas ut från våra Playstationburkar kommer vi tala länge om Days Gone - och den förhoppningen gör att vi korar äventyret till ett av årets absolut hetaste.

Årets hetaste 2018 (3)

(07) Detroit: Become Human | 2018
David Cages spel (Fahrenheit, Heavy Rain, Beyond: Two Souls) har stundtals varit aningen melodramatiska genom åren men har alltid lockat sin skara av publik. Och det är inte svårt att förstå då konceptet som sträcker sig över nästan alla hans verk är intressanta. En filmisk upplevelse med ett set av val som alla kan ha ödesdigra konsekvenser och inverkan på vår upplevelse. Detta fortsätter med det kommande spelet Detroit: Become Human där vi kommer följa framtidens kval med existentiella rättigheter med androider och autonoma artificiella tjänare. Vi kommer huvudsakligen få följa tre olika robotar; Kara, tjänaren som nyligen funnit sin mänsklighet och som sakteliga försöker finna sin plats i världen. Markus är en rebell som försöker befria fler av sin sort och som önskar en revolution. Vi har även Connor, en maskin som tjänar polisen genom att fånga felande androider. Tre olika perspektiv som alla kan ge oss flera intressanta scenarios att spela igenom och en förhoppningsvis spännande story att ta sig igenom. Vi har höga förhoppningar för vad som kan tänkas komma med detta spel.

Detta är en annons:
Årets hetaste 2018 (3)

(06) Spider-Man | 2018
I år är det äntligen dags att lägga våra vantar på Insomniacs vansinnigt heta Spider-Man till Playstation 4. Efter att ha varit fast i licensträsket och halvtaskiga spel är det äntligen dags för spindeln att förhoppningsvis få det spel han förtjänar, och av det vi sett ser det onekligen riktigt bra ut. Eftersom tidigare titlar inte har utforskat berättartekniken att involvera både Peter Parker och Spidey ser vi väldigt mycket fram emot ett spel där båda står i fokus. För ska vi vara ärliga är de bästa berättelserna med hjälten där livet som Spider-Man sätter käppar i hjulet för Parkers liv. Här på redaktionen hoppas vi att man visar upp ett ännu bredare fiendegalleri och det skulle inte skada med ett lite mer färggrannare spel eftersom det just nu ser aningen blekt ut. Vi längtar däremot att få klättra upp bland de högsta skyskraporna och kasta oss ut över Manhattan och sätta stopp för diverse brott i sann Spider-Man-anda. Om Insomniac Games kan göra samma sak med Marvels populäraste hjälte som Rocksteady lyckades göra med Batman återstår att se, men just nu ser det riktigt tilltalande ut.

Årets hetaste 2018 (3)

(05) Vampyr | 2018
Dontnod, den lilla Parisstudion bakom 2013 års Remember Me samt 2015 års linjära hipstersaga Life is Strange, har fullt upp för i år. Den nyfunna fanskarans sug efter mer har tagit tid att tillfredsställa och inte nog med det, bland alla kommande rader Life is Strange-dialog till uppföljaren har studion haft ännu en titel att jobba på - alla gamers är trots allt inte sugna på fler David Lynch-inspirerade hipsteräventyr. Tur då att studion har ett huggtandsbeklätt ess i rockärmen - det ohyggliga vampyr-rollspelet i semi-öppen spelvärld, med den passande titeln; Vampyr. Som den skickliga läkaren, blodspecialisten och nyfärska vampyren Jonathan E. Reid låter Dontnods kommande storsatsning spelaren bestämma över ett fiktivt, vampyrtätt Londons framtida öde. Spelaren får röra sig helt fritt genom Londons olika distrikt och själv bestämma vilken typ av "människa" Reid skall komma att bli och därav, hur stadens befolkning (både den mänskliga och den mindre mänskliga) ser honom. Det är svårt att sätta fingret på varför Vampyr lockar oss på redaktionen så; kanske är det den levande spelvärlden och alla dess möjligheter, kanske är det spelarens valmöjligheter och konsekvenserna av dessa, kanske är det vampyrernas charm - men en sak är säker, dragningskraften är total och vi stretar inte emot.

Årets hetaste 2018 (3)

(04) Far Cry 5 | 27 mars
Far Cry 5 ser ut att ligga helt rätt i tiden. Vem vill inte bege sig ut på den amerikanska vischan för att avrätta snedvridna sektmedlemmar, fiska eller manövrera flygplan? Alla vi på redaktionen vill det i alla fall. Far Cry 5 ser ut att bli en trogen uppföljare där fokus kommer ligga på en riktigt nedrig skurk med världsherravälde på sin radar och en öppen spelvärld proppad med roliga aktiviteter. Att bara sno närmsta pick-up och bränna omkring i landskapet och lyssna på countrymusik är någonting Mäki pratar om dagligen och vi kan inte göra annat än att hålla med. Vi hoppas på att Far Cry 5 blir det största spelet i serien hittills och att samarbetsläget verkligen fungerar så bra som det verkar. Att ränna runt och ställa till med trubbel är alltid roligare på två och Ubisoft har visat tidigare att de kan vara riktigt kreativa på att hitta på överdrivna sätt att storma fiendebaser eller behöva fly hals över huvud från hungriga rovdjur. De senaste Far Cry-spelen har varit riktigt bra och vi hoppas och tror att femman inte kommer vara något undantag.

Årets hetaste 2018 (3)

(03) Metro: Exodus | Hösten 2018
I höst är det återigen dags att ta skydd från den ryska kärnvapenvintern och utforska Moskvas förfallna tunnelbanesystem. Metro-serien har länge bjudit på en av de mest atmosfäriska och brutala postapokalypserna i mannaminne, så det är givet att den kommande tredje delen platsar högt på vår lista över årets mest efterlängtade spel. Visst har vi redan slaktat mutanter och monster två gånger tidigare, men i Metro: Exodus kommer huvudkaraktären Artyom och hans fru Anna lämna metron för alltid. De har nämligen bestämt sig för att hoppa ombord det gamla ångloket Aurora och hitta ett bättre liv långt från inbördeskriget i huvudstaden. Parets utvandring innebär större och mer öppna miljöer än vad vi tidigare skådat i serien, med mycket variation och ett dynamiskt vädersystem. Vi kommer till och med få se dessa platser förändras av årstiderna, då Artyoms resa kommer utspela sig under ett års tid. Mycket mer än så vet vi inte om Metro: Exodus, men den läckre trailern vi fick se under förra årets E3-mässa var nog för att få oss på fall. Om det blir tredje gången gillt för 4A Games får vi se när spelet släpps till Playstation 4, Xbox One och PC senare i år.

Årets hetaste 2018 (3)

(02) God of War | 20 april
Krigsguden Kratos är tillbaka med sin muskulösa överkropp, raspiga stämma och ett buskigt skägg som heter duga. De grekiska templen är utbytta mot de något kallare nordiska klimaten och Kratos verkar ha gjort sig av med sina ikoniska vapen och rockar nu istället en yxa. Just det... han har en son också. God of War är en nystart för serien och baserat på vad vi har fått se hittills är det stort fokus på en redigt känslosam berättelse den här gången. De helt nya nordiska miljöerna kommer kännas som hemma för oss svenskar och vi håller tummarna för att vi får träffa på (och slåss mot) några av våra fornnordiska gudar. Vi kan verkligen knappt vänta en sekund till på att få kötta loss ordentligt och ta Kratos genom en resa där våld, ilska, kärlek och rent hat kommer vara centrala delar. Dynamiken med ett litet barn i mixen påminner inte så lite om The Last of Us och där fungerar det som bekant ypperligt. Vi har länge väntat på halvguden Kratos premiär på Playstation 4 och det är faktiskt inte alls särskilt långt kvar.

Årets hetaste 2018 (3)

(01) Red Dead Redemption 2 | 26 oktober
I samma stund som Rockstar målade hela sin hemsida med samma ikoniskt röda färg som Red Dead Redemption-profilen bar, började diskussionen genast bubbla. Rörde det sig om en regelrätt re-master av det första äventyret? Eller, det vi alla hoppades på - information om den i det laget mytiska uppföljaren? Så fort datumet, via en några dagar tidigare släppt trailer, klargjordes stod det klart att Red Dead Redemption 2 inte bara skulle vara ett av 2017 års mest spännande titlar. Utan den mest efterspanade. Sen kom nyheten som en lasso-snärt - uppskjutet till 2018. Och således hamnade spelet högst upp på denna lista. Första glimten gav oss inte mycket som direkt kunde knytas till handlingen, men desto mer av det tekniska. Vi fick vy efter vy av sceneri som fick våra kroppsvätskor av förångas. Storslagna fält, vars svajande gräs gick upp till de förbipasserade hjortarnas knäskålar. Solens strålar, som med otroliga ljuseffekter gick ned bakom rustika trästängsel prydda av djurkranier. En buffelhjord som skenade jämsides ett tåg... Allt avslutat av snabb bild föreställande ett gäng till häst. Vetskapen om vilket tekniskt mästerverk det här kommer bli vet inga gränser.

Bilden vi sedan fick se föreställde sju siluetter. Vilka var det och vad har de för koppling till äventyret? Det dröjde fram till september förra året innan vi fick en till, lite mer detaljerad uppvisning. Medan vi fortfarande inte vet exakta årtal kan vi med säkerhet säga att det rör sig om sent 1800-tal (och därmed en prolog till det första Red Dead Redemption). Huvudkaraktärens namn är Arthur Morgan (alltså inte John Marston) och denne är medlem i Dutch Van Der Lindes gäng (vilket fortfarande kan innebära att vi kan stöta på ovan nämnda legend). Mer än uppenbart är att handlingen på något sätt kretsar kring dessa herrars flykt undan lagens långa arm, men åter igen, inga direkta detaljer om varför eller av vilka. Vi kan bara hoppas på att historien är lika berörande och episk som det första spelets. Sista trailern går också igenom i princip allt som passerar i våra drömmar om vilda västern-äventyr. Slagsmål på gatan, galopp över de vida vidderna, myllrande liv i småstaden, hus på prärien, smygattacker på intet ont anande vakter, jakt med pil och båge och inte minst - tågrån. Bara tanken på att få orkestrera och genomföra en stöt mot den statliga järnvägen, gör oss knäsvaga. Hur kommer det se ut sen? Finns möjligheter att skona/gå emot passagerarna? Personalen? Kommer federala agenter rida utmed tåget (något som skedde i verkligheten), och därmed göra processen svårare? Kommer man kunna iscensätta mer planerade kupper på eget initiativ, eller är det enbart inom uppdrag? Bara den här aspekten kan vi diskutera i timmar.

Även om det vi sett, helt eller delvis, enbart går att ta del av via uppdrag, är det anledning nog att salivera kraftigt. Och oavsett hur det ser ut..., hur historien kring Dutch-gängets år som aktiva ser ut, hur stor världen kommer bli och exakt vad man kommer kunna göra och inte göra... Är vi mer än galet peppade inför Red Dead Redemption 2. Och av erfarenhet vet vi att Rockstar inte släpper något ifrån sig förrän det är perfekt. Vilket höjer ribban ytterligare.

Del två i denna artikelserie hittar du här

Del ett i denna artikelserie hittar du här



Loading next content