Svenska

Är nazistisk barnuppfostran klandervärd men inte religiös dito?

Skrivet av bbnews den 12 mars 2018 kl 16:03
This post is tagged as: Religionsfrihet, Religiösa friskolor, Böneutrop, Klockringning, Ateism

Jag anser att det är dags att lobba för att i ett sekulärt land ska man kunna slippa religiösa symboler av alla de slag i det offentliga rummet. Dessutom bör religiösa friskolor förbjudas. Om argumenten härför handlar denna bloggartikel. (Tyvärr fick inte båda frågeställningarna plats i rubriken.)

Här är två debattartiklar som får mig att skriva denna bloggartikel: 1) https://www.aftonbladet.se/a/gProg9 samt 2) https://www.atheistrev.com/2007/01/religious-indoctrination-as-child-abuse .

För att sammanfatta dem båda skulle jag vilja skriva så här: Varför är det ofta OK med religiös indoktrinering av barn, medan annan typ av indoktrinering av barn, säg politisk sådan, regelmässigt fördöms såsom varande oetisk och klandervärd?

I Sveriges radio kan man nu i dessa dagar via appen lyssna på en dokumentär om barn som erhållit en nazistisk skolning av sina föräldrar. Det sägs inte rent ut, men den indirekta budkapet är förstås, att det är för jävligt att försöka göra nazister av sina små barn.

Men varför görs det inte några liknande dokumentärer med budskapet att även religiös indoktrinering och skolning av små barn är klandervärt?

Det är ju, enligt mig, som att ägna sig åt att sila mygg men svälja kameler. Visst är nazistisk indoktrinering ett allvarligt problem. Men den religiösa indoktrineringen är ett vida större problem. Iaf som jag ser det.

Det finns inga med skattemedel finansierade nazistiska friskolor i Sverige, guschelov. Däremot gott om religiösa sådana, trots att vårt land är uttalat sekulärt. Kan folk inte fatta att det föreligger ett problem här? Varför ska en sekulär stat "subventionera" religiösa friskolor? Det låter ju som en oxymoron ( = något som är högst motsägelsefullt, typexempel på oxymoron är talesättet "talande tystnad").

Civilminister Ardalan Shekarabis (S) har glädjande nog brutit en lans för att uppmärksamma problematiken. Se artikel nr 1.

I sin debattartikel beklagar Shekarabi, att det i nuläget inte finns stöd i riksdagen för att stoppa religiösa friskolor.

Han skriver bland annat: "Vi har fått skolor som marknadsför sig genom att erbjuda en religiös uppfostran och tävlan i vem som bäst kan recitera religiösa skrifter. Själva affärsidén, oavsett trosinriktning, är ökad segregation,"

Och han uppmanar till besinning: "Men vi kan inte acceptera en ordning där skolor tvingar på barn religiösa dogmer. Där skolor motarbetar decennier av kamp för att Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder."

Jag kan blott instämma i de argument som framförs i de båda artiklar jag i detta blogginlägg har tipsat om. Varför ska religion särbehandlas positivt?

Själv ser jag religiös indoktrinering och fostran som något som kan bli mycket farligt, på sikt, för det svenska samhällsbygget. Det främjar ju bara woowooism och vetenskapsförakt. Att förneka evolution är ETT vanligt exempel på just vetenskapsförakt.

Jag är INTE emot religionsfrihet per se. Men i mina ögon är religionsfrihet inte bara rätten att tro på vilka mer eller mindre knasiga gudomar som helst. Religionsfrihet bör rimligtvis innebära ÄVEN rätten att slippa bli religiöst indoktrinerad. Att vara ateist i Sverige i dag är inte alls kul. Visserligen FÅR vi vara ateister utan att brännas på bål eller torteras. Men det krävs att vi ateister anpassar oss efter de religiösa, dvs dansar efter deras pipa. I ett sekulärt land! Håpll med om att det låter avvita. Vaffan ska de religiösa ha tolkningsföreträde för? I ett sekulärt land som Sverige? Mig fatta nada.

Av samma skäl är jag emot såväl muslimska böneutrop som kristen klockringning.

Just klockringningen är en rest från den tid då folk saknade klockor. Då hade kyrkklockorna en viktig funktion att fylla. Numera är den funktionen borta. Ingen vettig människa inrättar längre sin dag efter kyrkklockornas ringningar.

Den som prompt vill höra kyrkklockor ringa kan ladda ned en app eller dylikt för att sedan lyssna på klockringning via hörlurar, så att inga utomstående störs.

Muslimska böneutrop är än värre. Dessa böneutrop utgör ju en del av den islamiska "gudstjänsten". Så illa ställt är det inte med den kristna klockringningen. Fast visst kan jag förstå att kristen klockringning skorrar falskt i en muslims öron trots det.

Hur som helst: Det är hög tid att vi ateister sätter ned foten och säger nej tack till båda de här religiösa typerna av oljud.

HQ

Därför är andeväsen ren bullskit: om vår jaguppfattning m m

Skrivet av bbnews den 1 mars 2018 kl 18:05
This post is tagged as: Personlighetsklyvning, TPJ, Dissociation, Self, Jagupplösning

Självmedvetande (self-awareness) - dvs att uppfatta sig som ett jag eller ett själv (self) - är ett spännande begrepp inom neurovetenskapen. Det har också med psykologi och religion att göra.

En del av hjärnan som spelar en särskilt viktig roll för hur vi upplever och uppfattar vårt jag (ibland även kallat själv/self) kallas för Temporoparietal Junction, vilket brukar förkortas TPJ.

Till TPJ anländer information från andra delar av hjärnan för att där på plats bearbetas och ställas samman till en mental avbildning (på engelska: representation) av individens fysiska kropp och dess plats i tiden och rummet. Vår kroppsupplevelse har i sin tur en viktig funktion att fylla för att åstadkomma det som kallas för jaget eller självet.

TPJ spelar dessutom en viktig roll för det som kallas theory of mind (ToM, en bra svensk översättning saknas), varmed avses vår förmåga att känna igen våra tankar och känslor och uppfatta dem som just våra egna.

Men ToM innebär även förmågan att förstå/inse att alla andra människor också de har tankar och känslor, vilka är mer eller mindre separata/skilda från dina egna och därför heller inte identiska med just dina. Härav följer i sin tur att störningar i - förändringar av - ToM föreligger både vid schizofreni och autism.

När aktiviteten i TPJ förändras eller störs, blir det som regel svårt att hålla samman den "interna" jagbilden/självbilden. I värsta fall kan jaget/självet splittras (falla i sär, delas upp) och bilda olika deljag/delsjälv.

Dessa deljag är inte alltid kända för varandra, dvs jag A kan vara ovetande om att jag B eller jag C existerar och vice versa. Ett känt sådant fall är Evas tre ansikten, se exempelvis: https://www.nytimes.com/2016/08/06/us/chris-costner-sizemore-the-real-patient-behind-the-three-faces-of-eve-dies-at-89.html .

Läs ännu mer om detta ganska så bisarra fenomen här i denna Wikipedia-artikel: https://en.wikipedia.org/wiki/Dissociative_identity_disorder .

Dissociative Identity Disorde, förkortat DID (på svenska: Dissociativ identitetsstörning), kallades förr Multipel personlighetsstörning, men den terminologin används sällan i dag och bör unv'dvikas.

Forskare har noterat atypisk/icke-normal TPJ-aktivitet inte bara hos schizofrena utan även hos exempelvis patienter med diagnoser som alzheimer och parkinsonism. Olika former av minnesstörningar - typexempel amnesi, oförmåga att minnas vissa saker - är vanliga, likaså är hallucinationsbemägenheten förhöjd vid TPJ-anomalier.

Även störningar som Body Dysmorphic Disorder (BDD), på svenska säger man ibland Dysmorfofobi, vilket kan översättas med att individen uppfattar sig som ful utan att rimliga skäl saknas för den upplevda fulheten (s k Fulhetssyndrom). har med störningar i TPJ att göra.

Detsamma gäller en störning som kallas för Body Integrity Identy Disorder. På svenska skulle man kunna kalla störningen Felaktig uppfattning av vad som hör till den egna kroppen. Läs mer om det fenomenet här: https://en.wikipedia.org/wiki/Body_integrity_identity_disorder . Vid BIID kan en kroppsdel uppfattas som icke-tillhörande den egna kroppen. Detta leder i värsta fall till att man avlägsnar (amputerar) den oönskade kroppsdelen, kanske en hand eller en fot. När detta har skett, känner sig personen i fråga nöjd(are) med sin kropp.

Enligt vad jag har förstått är schizofreni den sjukdom/störning som har starkast koppling till störningar i TPJ-aktiviteten. Både ökad och sänkt aktivitet i TPJ kan kopplas till just schizofreni.

Extra intressant, åtminstone i mina ögon, är det faktum att störningar och förändringar i TPJ-aktiviteten också kan framkalla en rad fenomen, vilka brukar förknippas med woowooism och religion.

Hit hör sensed presence (upplevd närvaro av andra entiteter; läs andeväsen). På årets bokrea kan man köpa en bok som beskriver det fenomenet: John Geiger: Upplevd närvaro. Boken finns självklart att låna på större bibliotek. Jag säger bara: Läs den. Sensed presence är samma andas barn som spöken, änglar och demoner.

Även out-of-body-experiences (OBEs eller i singularis OBE; på svenska säger man utomkroppsliga upplevelser eller ut-ur-kroppen-upplevelser, UUK) har med störningar i TPJ att göra. Googla gärna på OBE + Olaf Blanke för spännande artiklar.

Själv föreslår jag denna artikel som startläsning: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15632275 .

Även denna artikel kan kasta en del ljus över fenomenet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3661330/ .

Samt denna artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23973319 .

I den sistnämnda/tredje artikeln här ovanför kommer man också i kontakt med begreppet Perceptuell Incoherence, på svenska skulle Upplevd brist på enhetlighet och sammanhang kunna vara en gångbar översättning.

Den drabbade individen får helt enkelt inte ordning på sitt jag/self/själv till följd av störningar i TPJ-aktiviteten.

Resultatet kan bli en form av self dissolvement (självupplösning, jagupplösning), innebärande att de delar/byggstenar som konstruerar jaget/självet inte klarar av att hålla samman utan faller i sär. Därmed blir det svårt för den drabbade individen att presentera en sammanhängande bild av sig själv till andra människor i omvärlden. Härav följer inte oväntat att vid schizofreni är förmågan att engagera sig i sociala aktiviteter/interaktioner reducerad.

I princip alla de här ovan beskrivna symtomen går att framkalla genom att stimulera TPJ med elektromagnetiska impulser, antingen implementerade/givna utifrån eller med hjälp av elektroder (om skallen är öppnad så att hjärnan är direktåtkomlig för elektrisk manipulering på det viset).

Detta indikerar onekligen starkt att religiösa och andra övernaturliga upplevelser högst sannolikt inte har något alls att göra med andeväsen eller andeenergier utan den här sortens fenomen kan förklaras med anomalier inuti hjärnan, i detta fall i TPJ-området.

Fast säger man det till en woowoo eller religiös person, brukar de reagera med att bli rasande. De känner sig kränkta när de får höra att deras kontakt med allehanda andeväsen är blott imaginär. Men det bjuder jag så gärna på. Jag tillhör nämligen dem som menar att andlighet à la New Age och religiositet à la vanliga/traditionella religioner är saker som kan vara farliga, inte bara för den drabbade individen själv utan för hela samhället (om det vill sig illa).

Denna bloggartikel har jag dikterat på order av mitt alter ego pastor Astor Tagelskjorta, f d predikant vid AKUK, Ateistiska Hallelujakyrkan i Kukasjärvi. Pastor Astor är en god vän till mig. Tyvärr kan han uttrycka sig lite knulligt emellanåt, men det får man leva med. Inte ens en f d predikant i AKUK är perfekt i alla avseenden.

HQ

Nytänkande behövs inom skidsporten - vad sägs om denna nya skidgren?

Skrivet av bbnews den 20 februari 2018 kl 23:17
This post is tagged as: skidskytte, nytänkande

Skidskytte - vilken jävla tävlingskombination, alltså. Att dels åka fort som fan på skidor, och dels skjuta prick med ett gevär.

Vem i helvete har hittat på den udda tävlingskombinationen? Det hela får mig att associera till så kallad schackboxning. Denna udda sportgren kan man läsa mer om här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Schackboxning .

Tillbaka nu till hur man skulle kunna förnya skidsporten. Vad sägs om att skapa en skididrottsgren som skulle kunna heta skidknull?

Man tävlar i mixed-lag (även inom skidskytte finns det mixed-tävlingsgrenar och det är viktigt att vara PK, politiskt korrekt). Men i stället för att kånka på ett jävla gevär för att efter vissa intervaller åka in i depå och avfyra några skott skulle man kunna göra så här.

Antag att skidknulloppet är 15 kilometer långt. Efter fem kilometer åker mixed-paret in i depå, men man ska nu ägna sig åt att skjuta på ett helt annat vis än vad fallet är vid konventionellt skidskytte. Kort sagt: Mixed-paret ska i stället lägga sig ned på marken, dra ned skidbyxorna och så fort som möjligt knulla sig fram till en utlösning/ejakulation.

Så fort mannen har sprutat ut lite sperma ur sin blåfrusna kuk, får paret resa sig upp från marken, dra upp sina skidbrallor för att fortsätta skidåkningen.

Efter tio kilometers skidåkning är det så dags för depåstopp nr 2. Även där ska det förstås knullas tills det går för den manliga skidåkaren.

Sannolikt behövs det vissa regler för att hålla spänningen på topp tävlingsmässigt sett. Typ att om ejakulering inte har ägt rum inom sex minuter, tillåts paret att ändå fortsätta med skidåkningen på det att de inte ska behöva förfrysa sin kuk eller fitta. I skidskytte kan deltagarna tvingas till straffrundor, men jag anser att i tävlingsgrenen skidknull ska det inte vara tal om något extra straffknull eller så. Uteblir ejakulationen är det bara att stiga upp från marken och skida vidare som om inget har hänt - fast alltså tidigast efter att man hållit på under maximalt sex minuter med att så att säga försöka komma till skott.

Dopning kan bli ett problem i denna nya tävlingsgren. Exempelvis måste Viagra och liknande potenshöjande medel klassas som dopning. Men astmamedel kan nog tillåtas, tycker jag, precis som fallet ju är i de andra skidgrenarna

Det är för övrigt min bestämda uppfattning, att 15 kilometer skidknull har förutsättningar att bli en ovanligt tv-mässig gren. Som tv-tittare kan man sålunda studera olika tekniker, typ att knulla med skidorna på eller av. Här är det läge för innovativt tänkande bland de tävlande, inte olikt när Jan Boklöv en gång för ca 30 år sedan förnyade backhoppningen med sin epokgörande V-stil på skidorna.

Nu undrar jag lika ödmjukt som stillsamt: Tror du som läser dessa mina tankar och funderingar, att 15 kilometer skidknull skulle kunna tänkas ha framtiden för sig i skidvärlden? Eller det är enbart ett önsketänkande från min sida, att den här grenen skulle kunna revolutionera skidsporten totalt?

Tyck gärna till i kommentarsfältet.

Gud välsigne dig, ifall du har orkat läsa detta jävla kattmög ända hit.

Om TRUE BELIEVER-fenomenet

Skrivet av bbnews den 13 juli 2013 kl 15:31

Här är en översiktsartikel som jag själv har skrivit efter att ha gjort en del efterforskningar om True-believer syndrome-fenomenet.

True believers finns lite överallt i vårt samhälle. Företrädesvis bland lågutbildade. Men det förekommer även på akademisk nivå. Så hög(re) utbildning ger ingen immunitet mot syndromet.

I pkt 5 nedan listas olika aktiviteter, vilka true believers gärna ägnar sig åt att utöva och tro på.

1) EMOTIONELL VISSHET

Emotionell visshet är en form av högerhjärnhalvigt tänkande. Innebär att min subjektiva sanning upphöjs till en objektiv sanning, som alltså måste gälla för alla människor. Emotionell visshet (att tro på någonting för att det "känns" bra att göra så) är ett viktigt inslag, en viktig del/komponent, i True believer-syndromet.

Här är en bok som tar upp den här sortens problematik: http://www.amazon.com/On-Being-Certain-Believing-Right/dp/prod
uct-description/031254152X/ref=dp_proddesc_0?ie=UTF8&n=28315
5&s=books . Boken heter On Being Certain. Författaren heter Robert Burton (neuroscientist).

I boken diskuteras bland annat hur och när vi vet att vi vet. En intressant fråga inte minst filosofiskt sett. Innebär visshet att vi känner på oss vad som är det rätta svaret? Eller kan det finnas visshet som ibland rent av motsägs av intuition och (övriga) känslor?

Burton är inne på att det finns två sorters visshet/certainty att ta hänsyn till. En högerhjärnhalvig intuitiv variant, så kallad emotionell visshet. Det är en visshet som känns bra och/eller upplevs som trösterik. Den sortens visshet bereder det glädje att få (ynnesten att) erfara.

Den vänsterhjärnhalviga varianten av visshet grundas inte på känslor utan (enbart) på fakta och logiska rationella resonemang, så kallad faktabaserad visshet. Den sortens visshet upplevs i bästa fall som neutral i känslomässig bemärkelse men vanligen uppfattas/upplevs den sortens visshet som mer eller mindre negativ i det att den som regel punkterar våra drömmar, förväntningar och förhoppningar.

True believers har i allmänhet svårt att skilja dessa båda typer av visshet åt. Jfr deras svårighet att skilja på subjektiva respektive objektiva sanningar. De missförstår alltså de båda begreppen visshet och sanning och ser inte sällan relativa varianter därav såsom varande absoluta (= hundraprocentigt giltiga) exempel på visshet respektive sanning(ar).

2) PATTERNICITY (= mönstersökning, mönsteridentifikation, mönstermallbildning och mönsterigenkänning)

http://tantek.pbworks.com/w/page/19402965/patternicity

Many appeal to intuition and personal experience (especially if/when common/shared) to justify beliefs in the otherwise nonexistent. Many (most?) conclusions reached due to intuition/personal experience can often be explained by the phenomenon of patternicity, the tendency of people to overly pattern match/recognize, erroneously seeing patterns where statistically/scientifically there are none.

By keeping in mind the patternicity effect, one can learn to question/doubt such intuitive leaps as nothing more than "intuitive illusions" perhaps a psychological equivalent to "optical illusions", a source of false conclusions based on sensory experience that many more are familiar with.

3) TRUE BELIEVER SYNDROME

http://www.skepdic.com/truebeliever.html

The true-believer syndrome merits study by science. What is it that compels a person, past all reason, to believe the unbelievable. How can an otherwise sane individual become so enamored of a fantasy, an imposture, that even after it's exposed in the bright light of day he still clings to it--indeed, clings to it all the harder? --M. Lamar Keene

Se även: http://en.wikipedia.org/wiki/True-believer_syndrome


4) TRE TYPER AV TRUE BELIEVERS

I Know the Truth, So Don't Bother Me With Facts
http://healthland.time.com/2010/10/29/i-know-the-truth-so-dont-bo
ther-me-with-facts/

Jag sammanfattade den här artikeln så här när jag läste den första gången:

Besvära mig inte med fakta. Jag VET att mina subjektiva sanningar är sanningen. Woowoos och true believers har svårt att ta till sig den objektiva sanningen. Ett experiment som rörde konspirationsteorier, feltänk och desinformation kring moskébyggande i närheten av 9/11-WTC Ground Zero visade att blott 28 procent av true believers kunde ta till sig den kompletterande och sakliga faktainformationen om hur det egentligen låg till med detta moskébygge och var rent av beredda att ompröva sin nuvarande ståndpunkt.

35 procent kunde medge att det nog låg åtminstone något i den nya information som de fick ta del av. Fast inte tillräckligt för att ändra åsikt i frågan.

Resten (= 37 procent) tyckte, tänkte och resonerade precis likadant som tidigare. Dvs dessa 37 procent var oförmögna att ifrågasätta och/eller ändra sin åsikt i frågan oavsett vilken information som de fick ta del av.

Jfr sakrosankta värderingar, vilka inte är förhandlingsbara till skillnad från "vanliga" värderingar/åsikter.

Det spelar också roll hur de nya objektiva fakta presenteras. Uppgiftslämnaren/Informationsgivaren måste göra ett trovärdigt intryck. Därvidlag spelar syn- och hörselintryck också en viktig roll. Kontexten är alltså mycket viktig. Det är lätt att öka eller minska någon sagespersons trovärdighet genom att ändra i kontexten, t ex visa honom i sjaskiga kläder, höra honom tveka, staka sig etc.

Taggat som Statistics. Statistik. Religiösa true believers och woowoos. Högerhjärnhalvigt icke-kritiskt, icke-ifrågasättande tänkande. Emotionellt färgat tänkande.

Det är den sortens artiklar som fått mig att göra följande indelning vad gäller true believers: 50 procent av TBs ser inte ens problemet, när de får lyssna till kritiska invändningar mot den egna tron.

Sedan finns det, gissar jag, en kategori som omfattar ca 40 procent av true believer-populationen. Individer tillhöriga den gruppen kan faktiskt INSE (åtminstone delvis hålla med om), att presenterade fakta på sätt och vis strider mot deras intagna åsikt, men man avfärdar som regel den nya faktainformationen som irrelevant och/eller i behov av ytterligare validering och bekräftelse, innebärande att det inte finns någon anledning till åsiktsändring i nuläget.

Slutligen har vi så en grupp om ca 10 procent av TBs som börjar att allvarligt överväga, om de inte ska ta och revidera sitt nuvarande tankeparadigm. Fast att tänka den tanken och sedan dessutom verkställa tankeparadigmskiftet är inte samma sak. Kanske en av tio klarar av att gå hela vägen till omvändelse och totalt paradigmskifte. Spekulerar jag. Det skulle alltså innebär att ca en av hundra woowoos/flumstollar kan fås att "tillnyktra".

Inte konstigt, alltså, att före detta woowoos är en sällsynt grupp.

FOTNOT: WOOWOOS är ett samlingsbegrepp för folk som tror på udda saker - såsom andliga väsen typ änglar, demoner, gudar - eller på spöken, aliens/utomjordingar osv.


5) THE TOWER OF WOO

The Tower of Woo http://www.youtube.com/watch?v=iokk35v0KRk

by
Bob Carroll
(with apologies to Leonard Cohen

My horoscope starts my day
The priest says I should kneel and pray
The Tarot reader says ‘sorry, but you're through
Better check yourself in
To the tower of woo'

A healer cleansed my vortex with Egyptian healing rods
Had me swimming with dolphins: said my energy was clogged
Told me to avoid any cure that was new
The older the better
In the tower of woo

My macrobiotic diet won't allow me any meat
My reflexologist says it's all in my feet
And anything sweet is taboo
Why is everybody smiling
In the tower of woo?

I beat drums in the forest, played the music of the spheres,
Walked over burning coals to overcome my fears
I was hoping for a miracle or two
But at the end of the day it's still dark
In the tower of woo

I said to Steve McQueen: how lonely does it get?
Steve McQueen hasn't answered yet
But I hear him sipping his homeopathic brew
A hundred floors above me
In the tower of woo

You can stick your little pins in that voodoo doll
It stimulates my aura, helps me to recall
A previous lifetime when my chakras were blue
And you tried to cure me with needles
In the tower of woo

I met a man who bent a spoon with his mind
At least that's what he told me when I said I was blind
If I disagreed, he said he'd sue
Lawyers are hungry
In the tower of woo

Now you can say that I've grown bitter but of this you may be sure
The psychics have their channels in the bedrooms of the poor
I hear a mighty judgment's coming, but I don't think it's true
There's hundred dollar bills blowing in the halls
Of the tower of woo

I see you standing on the other side
Don't teleport me to where your last patient died
The tower's not so bad when you are blind
Incense burns in moxibustion cups
I'm mesmerized by your therapeutic touch
But I still feel like I'm running out of time

Now I bid you farewell, I don't know when I'll be back
They're moving us to where spirits are slipping through the cracks
Speaking through our TVs, radios, computers too
The sign says no exit
From the tower of woo.

March 12, 2008
Bob Carroll

new p.s. If you like this kind of stuff, you might likeCrispian's version of "Masters of Woo" or his version of"Superstitious Homeopathy Blues."


6) OLIKA SORTERS KOGNITIV BIAS

Olika sorters kognitiv bias som bidrar till emotionell visshet

http://www.spring.org.uk/2012/06/the-dunning-kruger-effect-why-t
he-incompetent-dont-know-theyre-incompetent.php

Just denna länk här ovan går till en artikel om Dunning-Kruger Effect, ett fenomen som innebär att den kognitiva tanke- och resonemangsinkröktheten är så massiv, att personen i fråga saknar förmåga att på egen hand inse sin monumentala inkompetens att genomföra ifrågasättande, resonerande, rationella och logiska ("vänsterhjärnhalviga") tankekedjor/resonemang.

Följande artiklar ingår i denna serie om kognitiv bias.

The Dunning-Kruger Effect: Why The Incompetent Don't Know They're Incompetent
The Worse-Than-Average Effect: When You're Better Than You Think
Why You're a Sucker for the Impact Bias
The Hindsight Bias: I Knew It All Along!
How to Overcome the Egocentric Bias
See How Easily You Can Avoid The Memory Bias
Why Your Future Self is an Emotional Mystery: The Projection Bias
How To Avoid Choosing the Wrong Job or House: Fight the Distinction Bias
4 Belief Biases That Can Reduce Pleasure
Does Delaying Decisions Lead to Better Outcomes?
The Belief in a Just World: A Fundamental Delusion
Why Society Doesn't Change: The System Justification Bias
The Availability Bias: Why People Buy Lottery Tickets
The Illusion of Transparency
The Illusion of Control: Are There Benefits to Being Self-Deluded?
The Endowment Effect: Why It's Easy to Overvalue Your Stuff
Illusory Correlations: When The Mind Makes Connections That Don't Exist
The Anchoring Effect: How The Mind is Biased by First Impressions

Se även Wikipediaartikeln List of cognitive biases: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_biases

Jag hoppas att denna översikt ska kunna förmedla en hyfsat god inblick i det fascinerande True Believer-fenomenet.

VAD SKA MAN TRO OM REPTILER/REPTILIANS?

Skrivet av bbnews den 6 april 2011 kl 10:55

I gudstråden har sedan en tid pågått en diskussion från och till där avataren tandborste torgfört åsikten att vi vanliga människor behöver vara på vår vakt mot Reptilvarelser, vilka vill oss illa och är att likna vid fallna änglar sedan de hoppat av från den gudomliga skapelsen. Och fallna änglar är ett annat ord, åtminstone i detta sammanhang, för att kalla dessa varelser för DEMONER.

Jag har nu bestämt mig för att flytta över den debatten hit till min blogg för att göra den lättillgängligare för envar ity att gudstråden ju hela tiden rullar vidare och få forumiter har för vana att bläddra bakåt i den tråden.

Låt mig börja med att slå fast följande: Bland de Reptiltroende finns det snart sagt lika många uppfattningar som det finns individer/anhängare.

Så vad ska man egentligen tro om Reptilerna och Reptilläran?

Allra först bör man fråga sig: Är Reptilläran fria fantasier? Alltså en form av hjärnspöken?

Sedan bör man fråga sig: Är Reptilerna en utomjordisk ras/art eller tillhör de demonernas släkte?

På fråga 1 svarar jag: Reptilerna finns INTE på riktigt. De är hjärnspöken, alltså hallucinationer eller fria fantasier.

Nog därom, ty för tillfället ser jag frågeställning/fråga nr 2 här ovan som betydligt intressantare. Alltså: Är Reptiler "sekulära"/icke-religiösa utomjordingar eller motsvarar de det som inom kristendomen kallas för "fallna änglar" (Fallen Angels) och dörmed ska klassas som demoner, dvs tillhöriga Satans folk/trupper/anhängare?

Mitt svar presenteras i kommentarsdelen härinunder.