Svenska
Blog
Mayweather vs Mcgregor, Badou Jack mot Nathan Cleverly. Detta kommer hända

Mayweather vs Mcgregor, Badou Jack mot Nathan Cleverly. Detta kommer hända

Då var det dags, vad som mycket väl kan bli den "största" matchen genom alla tider, men som jag absolut inte förväntar mig kommer bli den bästa. Långt ifrån. Mer kommer jag att titta för att när ett spektakel kombineras med vad som kan komma att bli en natt där svensk kamsportshistoria skrivs, när Badou Jack utmanar om sitt andra världsmästarbälte och därmed tävlar om att bli den första någonsin i Sverige att hålla 2 bälten i 2 olika viktklasser. Det, summa summarum är något jag bara inte kan tillåta mig själv missa, och det borde inte du heller göra.

Först ut mina tanker om spektakel matchen, där specialisten Floyd Mayweather möter "Jack of all trades" fightern Conor Mcgregor. Dom höga rösterna kallar irländaren chanslös, men där förändringarna som stegvis skett i oddsen säger annat. Själv kallar jag båda lägren, boxnings såväl som MMA-fundamentalisterna för masshypnotiserade. I andra sporter ser vi det hela tiden, och där kallas det så gott som aldrig otänkbart. Där en MMA-fighter går över till en annan gren, sänker eller stryper ut länge obesegrade mästare fastän tävlingen inte sker i deras huvudsakliga disciplin. Fler vapen, att vara oortodox, skapar problem för en sport som faktiskt är rätt trångsynt i vad som är rätt och fel och som därför i min mening också hålls tillbaka och nästintill stannat i dess utveckling med endast några få undantag.

Faktum är att många boxare på proffsnivå kan erkänna sig sparras bättre mot rutinerade fighters än snäppet färskare boxare med självlärda tendenser. För vad boxare förbereder sig för är det logiska. Det som de förväntar sig att se i åratal framöver, under 1000-tals repetitioner till dess att reaktionerna sitter i ryggraden. Inte capoiera rullningar eller karate blitzar då vi än inte sett det i sporten tidigare och därav heller inte behöver förbereda oss för det.

Vi ser oväntade rubbningar i boxningen hända allt oftare. Sist när matteläraren Jeff Horn, som tills dess inte ens tränade på heltid, på sin hemmaplan besegrade en av tidernas bästa i Manny Pacquiao i Australien, eller varför inte annars blicka till när Tyson Fury som enligt regelboken inte just gör någonting "tekniskt korrekt" men som ändå dominerade en av tungviktsdivisionens mest kalkylerade mästare genom alla tider i Wladimir Klitschko? Då har vi inte ens börjat tala om Deontay Wilders stil som enligt det logiska regelverket förtjänar mer hån än Conor Mcgregors uppvärmnings tekniker, men vi har sett det funka, för i sin viktklass hör han till toppen.

Boxarna som hånar Conor gör det för att de inte vet vad de ser, för dom är det främmande, och därför stämplas det som fel redan innan det fått en chans att bevisa sin användbarhet. Fastän Floyds överlägsna defensiva stil så tror jag absolut att Conor mött fler stilar som liknar Floyds än vad Floyd mött stilar lik Conors, och fastän boxning absolut kräver omställningar i form av vilken stil som väntar i matchen framöver så ställer sporten inte samma krav på total omlärning och öppensinnighet som MMA gör som sport. Vi kommer inte få se en Conor som försökt sig på en snabbkurs i boxning de senaste veckorna. Det vi kommer få se är en fighter som tänjer på regelverket, där vi kommer få se en gasen i botten hybrid med rejält överdrivna energiförbrukande rörelser. Kommer det vara tillräckligt för att få någon med 49-0 i facit? Självklart inte. Men det kommer göra dom 3 första ronderna potentiellt spännande. Inte för att jag förväntar mig annat än att det är ronder som Floyd kan tänkas låta sig lätta på gasen för att analysera, men det kommer lura det otränade ögat till att det är en jämnare match än vad det i själva verket är.

Vad jag upplevt när jag i min egna träning hoppat mellan boxning och MMA är att MMA-striking ofta inkluderar väldigt dålig huvudrörelse. Självklart för att överdrivna rörelser i det fallet kan resultera i en tvärduckning in i ett skenben, men det ursäktar inte det jag så ofta ser att MMA utövare under begränsade regler just aldrig kan identifiera när de befinner sig i en dålig position för teknikerna de slänger ut och kontringarna som de stegar in i. Med en Conor Mcgregor som slänger ansiktet långt fram förbi sina egna knän mot en snett bakåtlutad, långt bättre kontringsboxare än han själv, i väntan så tror jag att om vi får se en KO vinst i någon hörna så kommer det komma från Floyds. Det som många i MMA världen kallar för otänkbart.

Något som MMA världen inte tycks inse är att Conor Mcgregor visar mycket större tendenser till att ha TKO kraft i sina slag och inte den typen av styrka som släcker ett lyse direkt vid träff. Hade hans motståndare i UFC fått 10 sekunder på sig att komma upp, som boxningen erbjuder, så tror jag faktiskt att många av Conors motståndare också hade gjort det. Lägg till faktumet att Floyds haka hållit fantastiskt under de enstaka gånger, som jag kan räkna på min ena hand under hans hela karriär, när han träffats av långt hårdare träffar än vad jag förväntar mig att Conor kan generera som bäst så ser vi att oddsen på en KO vinst, på en person som aldrig ens varit nere i backen är ett oerhört ologiskt scenario. Något som absolut bör generera mer än pengarna som just nu erbjuds för den vinstmetoden. Det som då i Conors fall också kallas för den mest sannolika vägen till vinst.

Lägg också till det faktumet, som jag behövt förklara för väldigt många, att boxning och MMA använder sig av 2 helt olika energisystem. MMA mer av den explosiva sorten och boxning där mer av den aerobiska stilen är att föredra. Att ställa om sig mellan dessa energisystem på 6 veckors träning bör absolut vara den större punkten att syna och kritisera än hur omöjligt det kommer vara för Conor att bemästra teknik för teknik i boxningen på kort tid som medierna lagt långt mycket mer fokus på. Så länge Conor inte har förutsättningarna av en dold triatlet i sig, som hittills aldrig visat sig i buren, så är det fullkomligt omöjligt att han på konditionsplanet kommer kunna utmana Floyd långsiktigt. Där Conor i vanliga fall tröttnar efter 15 minuters slagsmål, men där han inatt ska slåss över halvtimmen i "bästa fall", då också i en sport som inte erbjuder samma möjligheter till vilopauser i form av passivare grappling. Därför tror jag att vinstmetoden i slutändan kommer vara en TKO i Floyds favör. Antingen pga av handuken som slängs in av en utmattad skakad irländare i rondvilan, eller genom en för stolt burkämpe som går ut till en senare rond han inte har kondition för att kunna försvara sig eller utmana med. Detta må låta som en starkt kritiserande punkt av Conor, men faktum är att det är genom detta avståndstagande till att bli en traditionell boxare på kort tid som jag paradoxalt nog också tror kommer bli hans, även om sannolikheten är låg, bästa chans till att vinna.

Det som talar till Floyds nackdel är att han har en stil som från den ena dagen till den andra kan vara som bortblåst, som tungt förlitar sig på precision och reaktionsförmåga och där tidigare legender med liknande stilar gått från några av de bästa vi någonsin sett till mediokra från den ena dagen till den andra. Han blir snart 41, från sitt längsta avbrott från sporten hittills och beskrivs träna långt hårdare än vad en "ren" kropp i hans ålder bör hålla för, och det har också spekulerats i att han just nu har en förkylning i kroppen. Något som kanske inte låter avgörande men som ändå varit en "dealbreaker" för många mindre namn med knappa 1000-delen på spel att förlora. Kan Floyd tänkas bära Conor för att leverera över besvikelsen som matchen mot Manny Pacquiao blev och kanske utöver detta också fiska efter pengarna som en potentiell rematch skulle erbjuda? Kanske, Floyd är långt mer intresserad av affärerna kring sporten än stryket i sig, men måste jag tippa så blir det här hans sista match, och i den tror jag att han vill avsluta med flaggan i topp snarare än att bjuda på sig själv i onödiga utspädda ronder då han inte betalas för övertid.

Badou tror jag att han står inför en större utmaning än vad experterna och oddsmakarna ger sken av. Teknik för teknik är Badou bättre än sin motståndare Nathan Cleverly, har snabbhets övertag, och fastän Badou må vara mindre på papper så skulle jag bli chockad om han inte skulle ha ett övertag även i styrka. Badou har dock visat brister, att han svarar trögt på temposättande volymboxare, den här gången också med en bättre haka än honom själv, och han har också visat tendenser till öppna långsamt och att sedan tröttna i senare ronder. Något som dock Badou förväntar sig att den minskade bantningen ska kunna hjälpa till i.

När ett spel på Nathan Cleverly ger utdelning på mer än 4 gånger pengarna så är det svårt att inte snegla på en satsning där jag absolut fortfarande skulle kalla Badou för favorit och sannolik vinnare, men inte i så stora marginaler. Är Cleverly motiverad så kan han, och i viss mån har han redan slagit några av divisionens bästa, och då dessutom i vitklassen som just nu är över honom med vinster över toppboxare som Tony Bellew och Juergen Braehmer. Badou är matchningen han länge bett om, och dessutom väntat in länge. Cleverly kommer vara motiverad. Troligtvis ser han något i Badous stil som han tror sig kunna utnyttja, och jag skulle inte alls bli förvånad om vi får se den bästa Nathan Cleverly hittills. Med självförtroende boosten som ett mästarbälte medför, efter en fantastisk insats mot Juergen Braehmer och mot motståndaren han själv bad om.

Badou Jacks utveckling i sporten just nu är däremot något omöjligt att förbise. Namnen, monstren, han besegrat i sina i huvudsak senaste 4 matcher är något jag på förhand aldrig trodde att vi skulle få se ur honom, och där han då också fortsätter att imponera allt mer, till en nivå som jag vill mena att vi aldrig sett från en svensk boxare tidigare. Jajjamen, dig Ingo inkluderat. Vid en vinst skulle detta skriva historia, och kanske skulle i så fall ett försvar på hemmaplan kunna bli aktuellt och göra honom folkkär på riktigt i Sverige. Detta kommer bli galans absolut bästa match, utan tvekan. De inbitna tittarnas riktiga huvudmatch, och du ser det gratis, och bör absolut inte missa det, kl halv 4 inatt på tv3. Det kommer jag göra, och vinst tror jag blir för Badou på domslut, något som däremot inte känns spelvärt, alls.

Vad tror du?

HQ