Svenska
Blog

När man otippat börjar digga ett band - Cradle of Filth

Det var ungefär samma sak med Opeth när jag först provade att lyssna på dom tidigt 2011. Jag stod inte ut med deras hårda sound och Mikaels growl men ett år senare var jag fast och ser mig nu som ett stort fan av Opeth.

2010 minns jag att en vän visade Cradle of Filth och jag gillade verkligen inte vad jag hörde. Sådan musik var på tok för extrem för mig och sedan dess har något löjligt osat kring bandet fastän att jag egentligen aldrig riktigt vetat varför jag tyckt så.

För drygt en vecka sedan fick jag upp en rekommenderad video på youtube. Cradle of Filth hade släppt en ny musikvideo (Heartbreak and Seance) och jag vet inte varför men jag klickade mig in på den då jag gillade thumbnailen. Jag fick lite spännande vibbar av typ The Witcher av det jag såg. Det dröjde faktiskt inte alls länge innan jag insåg att jag diggade videon, och musiken.

Vafan hände där? Tydligen hade de släppt ännu en singel (You Will Know the Lion By His Claw) och även den gillade jag märkligt nog.

Jag trodde musiken skulle vara non stop dubbelkagge, otydbart growlande/scream och ingen variation eller dynamik i musiken. Oj så fel jag hade! Det här var tydligen precis den kryddan jag behövde just nu för min musiknerv för jag tycker allt klaffar helt perfekt av det jag hört hittills.

Fantastiska melodiösa gitarrsolon, stämningsfulla körer som sjunger på latin och Dani Filths höga falsettskrik ihop med gutturala dödsverser. Jag trodde först inte det var sant men jag... Gillar det här.

Det gick så långt att jag var tvungen att förboka skivan Cryptoriana - The Seductiveness of Decay som släpps den 22:a september.

Det är precis det här som jag tycker är så fantastiskt spännande med musik. Man vet aldrig vad som kommer överraska en. Ena gången är det någon speciell poplåt som bara slår på rätt toner och nästa gång är det dödsmetal där bandmedlemmarna står sminkade i corpse paint man fastnar för.

Musikvideon till Heartbreak and Seance:
https://www.youtube.com/watch?v=DNRIaeg6EyY

Musikvideon till You Will Know the Lion By His Claw:
https://www.youtube.com/watch?v=s8r6DoD83ok

När man otippat börjar digga ett band - Cradle of Filth

HQ