Svenska
Blog
Disneys monopol växer

Disneys monopol växer

Det lär väl inte ha undgått någon vid det här laget att Disney nu har köpt upp Fox's filmavdelning, för en ganska rejält sinnessjuk summa. Detta innebär då att Disney numera äger X-men-filmerna, Deadpool och alla andra filmserier som Fox tidigare ägde rättigheterna för (om jag förstått saken rätt), utöver de redan ägda Pixar, Marvel-filmerna och Star Wars.

Jag är mestadels kritisk till uppköpet måste jag säga, även om det finns några positiva saker med detta. För Marvel-fans innebär det naturligtvis att X-Men och Deadpool möjligen kan dyka upp i Marvels filmuniversum och dänga stjärt tillsammans med Avengers-gänget. Disney själva verkar också vara öppna för barnförbjudna Marvel-filmer, vilket både förvånar och glädjer mig.

Jag gillar dock inte att Disney får ett mer och mer ökat monopol i filmvärlden. Med Disneys egna filmer, Pixar, Marvel och Star Wars har de redan en ganska stor bit av filmindustrin som de tjänar multum på. Bara att de äger både Marvels filmuniversum och Star Wars lär ju tjäna in tillräckligt mycket för att kunna köpa en egen söderhavsö. I nuläget är det kanske inte någon större fara, eftersom Disney ändå låter regissörerna göra som de vill göra och kvalitetsmässigt så håller ju filmerna en ganska bra standard.

Men med Disneys bottenlösa plånbok och fortsatta uppköp så är jag oroad för den dag då Disney inte har någon konkurrens överhuvudtaget. Kanske ojar jag mig över ingenting, men monopol är generellt sett inte bra. För utan konkurrens finns det ingen som helst anledning att anstränga sig att leverera med bra kvalitet, eftersom det inte finns några alternativ.

HQ