Svenska

Har Gamereactor ingen ansvarskänsla alls?

Jag har läst GR sedan jag var liten, kanske sedan starten, jag minns faktiskt inte. Så länge jag har spelat har tidningen (och senare siten) funnits där. Det tog många år innan jag blev medlem och detta är första gången jag skriver något seriöst. Det har bubblat i mig ett tag det här.

Det började för mig med Super Mario Odyssey-recensionen. Jag tror alla vet vad jag menar, nämligen "skämtet" som chefredaktör Petter skrev in angående tvångsgifte och syrier. Det var i min mening inget skämt. Men Petters egna kommentar var "Ett skämt är ett skämt. Ta det för vad det är". Och det var vad vi fick för svar. Ingen ursäkt, ingenting.

Här såg jag en sida av Gamereactor jag inte sett tidigare, men som jag nu förstår vissa har haft under en längre tid. Sedan kom Petters blogg om vapenvila, och än en gång blev det stormigt i kommentarsfältet. En stor del av användarna tyckte inte sidans chefredaktör föregick med gott exempel. Responsen från sagda redaktör uteblev.

Men sedan hände det som för mig fick droppen att rinna över (och mig att skriva det här). Jag läste på SVT-nyheter om uppropet kring sexism i spelbranschen, både på utvecklar och brukar nivå (#vispelarintemed). Jag tyckte det var märkligt att jag inte läst något på GR om det. Det är från denna site (Sveriges Största Spelcommunity) jag får alla mina spelrelaterade nyheter. Jag läser inte på någon annan hemsida. Varför hade inte detta rapporterats om? Jag kollade på några andra hemsidor och hittade både nyheter och artiklar. Men inget nämndes på Gamereactor.

I två dagar väntade jag, tänkte att jag skulle ge GR lite tid att hitta och skriva nyheten. Inget hände. Gjorde en sökning på siten, en användar-blogg var allt som skrivits. Så jag skrev ett brev till brevlådan. Frågade varför det inte skrivits någonting om det, ifall de inte visste om nyheten eller om de inte ansåg det nyhetsvärdigt. Sedan väntade jag några dagar. När jag läste brevlådan idag så beslutade jag mig för att skriva det här. Inte för att de svarat något hemskt eller kränkande, utan för att de inte svarat. Vad de däremot svarat på var två frågor om dansband och en skämt-fråga om Mach Rider. Detta är värt Gamereactor (och Petters tid) men inte en nyhet om hur hälften av spelare kränks på regelbunden basis?

Jag vill vara tydlig med att jag inte skriver detta i någon smutskastar-anda. Jag är inte ute efter att svartmåla vare sig Gamereactor som sida eller Petter som person. Petter som chefredaktör är det ifrågasätter, som jag behöver ventilera. Jag kan bara inte förstå hur man kan vara chefredaktör för en såhär stor site och inte rapportera om det upprop som berör precis alla som spelar tv/dator-spel. Gamereactor har publicerat nyheter om me-too relaterade incidenter i filmvärlden, men när det kommer till spelvärlden, då är det tyst. Att sedan inte svara på frågan om varför de valt att inte rapportera, ja vad gör man?

Det finns såklart mer, jag kan tycka bildtexter i diverse nyheter, kommentarer till bloggar och annat kan vara problematiskt formulerade. Jag känner inte att Petter tar det ansvar som en chefredaktör bör göra. Så fort kritik riktas mot honom i hans yrkesroll så går han i försvarsställning direkt. Kanske en kort kommentar där han försvarar sig och sedan är det tyst.

Så Petter, om du läser detta, ta till dig kritiken och svara. Förklara för mig varför jag på Sveriges största spelsite(/Community) inte kan läsa ett endaste redaktionsproducerat ord om #vispelarintemed?

HQ