Svenska
Blog

Jag lagar mat Sous Vide (2)

Skrivet av Petter den 22 november 2017 kl 19:17

Nu är maten klar, uppäten. Resultatet färdigställt och dokumenterat såväl i text- som i bildform. Och även fast detta är den 36:e gången jag tillagar protein Sous Vide, är det lika underbart varje gång man slås över ur man på enklast möjliga sätt kan få topp-restaurang-kött hemma, utan risk att misslyckas.

[1] 980 gram finfin oxfilé (från Brasilien) putsades, vaccades i påse tillsammans med en matsked Bregott (mitt absoluta favoritsmör), vitlökspulver och en näve färsk timjan och slungades ned i badet där jag stoppat ned Sous Vide-staven i en normalstor pastakastrull och värmt upp vattnet till 61 grader. Vissa hävdar att man inte ska stoppa ned matfett i påsen tillsammans med köttet, men det gör alltid jag eftersom jag absolut anser att det blir godare, resulterar i mer smakrikt kött.

[2] Efter cirka 80 minuter i påsen (i vattnet) hade hela bitarna nått 61 grader (vilket blir något under "medium-well" enligt min bok och kunde plockas ut och läggas i stekhet panna av rostfritt stål från Demeyere. I pannan lade jag ned ganska rejäla mängder svenskt smör, några timjankvistar (även om de inte syns på bild) samt kryddade köttet med salt och svartpeppar. Jag brukar vicka min stekpanna något under slutskedet och med en matsked skölja köttet i smält smör, också. I en dryg minut. Eftersom smör är gott så iiiiin i hellböbbö!

[3] Köttet färdigt efter att jag skapat "The Maillard Reaction" i Demeyere-stekpannan och fräst varje sida cirka 65 sekunder vardera. Här (på en skärbräda) vilar det i cirka åtta minuter innan det serveras.

[4] Perfekt 61° rakt igenom vilket blir genomrosa och oförskämt mört och saftigt men inte medium rare-blodigt och kallt, vilket jag bara inte klarar av. Sous Vide-maskinen gör verkligen all skillnad i världen här och jag kommer aldrig att gå tillbaka, inte när det gäller nötkött och fisk i alla fall, den saken är säker. Till oxen serverades hasselbackspärer och hemma-bea som jag gör på dragonvinäger, inlagda dragonblad, persilja, smör/ägg, salt, vitpeppar, en knivsudd fransk senap och lite, lite cayennepeppar.

Vakuumförpackaren / Sous Vide-staven / Stekpannan

Jag lagar mat Sous Vide (2)

HQ