Svenska
Blog
Mina första intryck av Forza Motorsport 7

Mina första intryck av Forza Motorsport 7

Skrivet av Tobbe_H den 15 november 2017 kl 15:13

Hej gamle vän, så ses vi här igen. Vill jag säga när jag startar upp Forza Motorsport 7 för första gången och loggan syns. Den senaste delen jag spelade var Forza Motorsport 4 och det spelet håller jag som ett av de främsta bilspel som jag någonsin har spelat och det är med både nyfikenhet och viss oro som jag inleder min racingkarriär i Forza Motorsport 7.

En dramatisk berättarröst som säger något om vad racing handlar om, vilka egenskaper jag som racingförare behöver besitta och något annat som jag inte är så värst intresserad av egentligen. Som tur är så behöver jag inte vänta länge innan jag sitter i förarsätet på en vass Porsche 911 GT2 RS, men direkt när racet kör igång på ökenbana (förbluffande snyggt noterar jag förresten, både bilar och själva banan i sig, här har det hänt grejer sedan Forza Motorsport 4) så märker jag att en massa hjälplinjer är påslagna och att bilen verkar både reglera broms och gas själv och att den i det närmaste är självkörande... Nä men vad fan är det här? Är det här verkligen samma semi-simulatorracing som jag älskat de första fyra delarna av? Fort in i menyerna och stänga av alla hjälpmedel, alla inställningar på simulation, manuell växellåda.... Såja, nu känns det betydligt bättre, men är det inte aningen mer arkadaktigt än tidigare? Det känns inte riktigt som att man ligger på gränsen på samma sätt som tidigare när man pressar bilen i kurvorna, greppet och tapp av grepp inte lika tydligt? Nåja, racet vinns såklart och efter att även ha tävlat med en lastbil (inte särskilt förtjust i inkluderandet av dessa ska sägas) och en vass GT-variant av Nissan Skyline GTR (jävlar vilka snygga vädereffekter med regn på rutan och blöta vägbanor, ordet "fotorealism" ligger nära till hands) så släpps tyglarna fria och jag kan börja min karriär.

Det finns ett antal olika serier, där man måste ha klarat den föregående för att låsa upp nästa. Inget konstigt där. Varje serie innehåller ett antal skilda tävlingar över ett par olika banor med olika fordon och restriktioner samt att det även finns med tre olika specialevents i varje serie som verkar ha tagit inspiration från Forza Horizon. Jag upptäcker att de sistnämnda snabbt blir en favorit, där bland annat utmaningarna att lyckas passera ett visst antal VW Beetle medan man kör en Porsche 918 Spyder eller ett långloppsrace med en Chevrolet Corvette C6R roar mig kungligt. Själva klasserna och restriktionerna för de vanliga tävlingarna känns inte alltid helt klockrena däremot. Jag menar, åtminstone jag har inte köpt Forza för att köra med lastbilar, SUV:ar, ATV-liknande skapelser med flera. Som tur är så behöver man inte köra alla olika tävlingar inom en serie för att få nog med poäng för att låsa upp nästa, så jag kör bara de tävlingar i varje serie som jag tycker ser roliga ut och har sådana klasser och restriktioner som jag tycker ser roliga ut.

Någonstans här så upptäcker jag också att man har gjort om sättet för vilket bilarna klassificeras/homologeras och det är enligt mig inte till det bättre... En bil som ligger i klass C kan man i regel inte trimma upp till klass A eller klass S och köra tävlingar med den där (med enstaka undantag), utan man får hålla nere andelen modifiering så att den fortsätter vara klass C. Det finns till och med alternativ för att automatiskt installera uppgraderingar på bilen så att den klassificeras/homologeras för den klass som spelet bedömer vara rätt. Vilket brukar vara samma klass som bilen är i som otrimmad eller högst en klass ovanför det. Detta....gör....Tobbe...arg!

Jag har alltid gillat själva racingen i Forza-serien, men jag har nästan mer gillat att experimentera med att trimma olika bilar in absurdum för att försöka hitta guldkorn för specifika klasser och spendera timmar med att finjustera dem. T.ex. börja med en långsam snigel till kärra i klass D och trimma upp den till en stjärna i klass A eller få upp en bil från klass C i klass S och förnedra Ferraris och Porschar och allt vad det heter med en bil som i sitt grundutförande knappt hade kunnat köra ifrån min egen Volvo XC60 D4 på en racingbana. Detta är nu en omöjlighet och det gör mig uppriktigt ledsen att Turn 10 Studios valt att gå denna väg. Jag kan förstå varför, det är antagligen svårt att på något sätt få det att fungera med att få det rättvist vad gäller olika timeattack och andra tävlingar när det kan förekomma helt absurda bilar som är trimmade till oigenkännlighet, men jag kan samtidigt tycka att det borde gått att lösa på något annat sätt...

Lite lätt chockad över denna uppenbarelse fortsätter jag att spela och jag är road, körkänslan är underhållande om än inte lika simulatorlik som tidigare och spelet är riktigt vackert i 4K och HDR. Jag ser fram emot de olika specialeventen i varje serie (okej, inte alla, det med att välta bowlingkäglor hade jag gärna kunnat vara utan, det känns lite för plojigt för Forza Motorsport) och får nya häftiga bilar och bygger stadigt upp mitt garage (vilket leder till högre nivå, vilket ger fler bilar osv.) och är konstant underhållen av spelet. Återkommer flera timmar till det varje kväll efter jobbet. Jag har däremot ännu inte prövat köra Time Attack, där jag har hört några elaka rykten om att något skulle vara försämrat där också mot tidigare, men utan att ha kollat riktigheten i dessa rykten så lever jag än så länge i lycklig ovisshet.

Sammanfattningsvis så visst tycker jag om spelet, men jag kan inte undgå att vara lite besviken ändå... Kanske mina förväntningar var fel när jag tänkte mig ett Forza Motorsport 4 med snyggare grafik och lite extra bells and whistles, klart att Turn 10 Studios måste vi förändra och vidareutveckla sin spelserie och kanske det nu talar till en större publik. Sanningen är dock att det talar mindre till mig och eftersom jag i slutändan bara kan vara subjektiv och tala utifrån mig själv så är jag lite...besviken. Du växte upp och blev inte som jag ville, Forza Motorsport, men... du är bra som du är och vet att jag älskar dig ändå. Kanske bara att jag inte kan vara enbart dig trogen längre, för att släcka min törst efter trimmande av bilar och simulatorlik körkänsla måste jag nog leta efter någon annan än du...

HQ