Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Lego Batman

The Lego Batman Movie

Batman tar sig an Jokern, Voldemort, Sauron och adoptivsonen Robin i sin fyrkantigaste gestaltning hittills...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Den mörke riddaren har aldrig varit så macho, så uppblåst och så förbannat relationsrädd som i den här fyrkantiga och (oftast) underhållande Lego-gestaltningen. Han är en rockstjärna utåt och slår gärna an ett metal-riff på elgitarren för att understryka hur benhård han är, eller kungör med djupaste Will Arnett-stämma vilka extrema magmuskler som jobbar under lädertrikåerna, men när han efter en lång dags brottsbekämpande återvänder hem till Bat-grottan får vi se en helt annan sida av allas vår favoritläderlapp.

HQ

Kontrasterna mellan Batmans extroverta superhjälteliv och självförvållade ungkarlsleverne i Wayne Manor hör till en av filmens roligaste inslag, dels för att Batman aldrig framställts som så tragisk innan (han spenderar kvällarna med att mikrovärma hummer och titta på romantiska komedier med Tom Cruise) men också för att dessa scener hör till de få stunder när filmen vågar lätta på gasen och låter mig andas.

För ofta är det skyhögt tempo som gäller. Gasen i botten både när det gäller skämt och action. Ofta är det ganska roligt, men till slut blir jag utmattad av blotta volymen. Det är liksom ett ändlöst smatterband av meta-skämt, explosioner, jakter, populärkulturella referenser, satir och dagishumor och däremellan ska varenda kotte i hela DC-universumet, eller nej, förlåt, hela Warner-universumet, hinna fyra av en eller två putslustiga one-liners. Ungarna som tittar lär definitivt inte bli uttråkade. Själv kommer jag på mig själv med att sjunka djupare och djupare ner i soffan allteftersom filmer fortgår, överväldigad, överkörd och sakta men säkert mer och mer avtrubbad. Det är som sagt ofta underhållande, men filmen hade mått bra av att skruva ner tempot några grader.

Under sista tredjedelen blir det dessutom alldeles för såsigt och sentimentalt när filmen bestämmer sig för att lägga hjältesatiren åt sidan och istället tvångsmata tittaren med sockersöta budskap. Det som initialt är rätt gulligt och fint blir snabbt påfrestande när Alfreds, Robins och Batgirls snack om att hålla ihop som en familj närmast övergår till ett sektmantra.

Precis som föregångaren The Lego Movie kan The Lego Batman Movie betraktas en 100 minuter extremt snillrikt konstruerad reklamfilm för Lego-varumärket, men samtidigt är det svårt att behålla de cyniska glasögonen på när filmen, trots viss plastig bismak, levererar såpass mycket underhållning som den faktiskt gör. Porträtteringen av Batman, den narcissistiska Jokern och klängiga Robin är riktigt rolig och filmen kryllar av skämt som lär tilltala både stora som små. Om den vara vågat tagga ner lite och inte kört ner sig såpass mycket i utdragna actionsekvenser och klibbig sentimentalitet hade den varit en klockren sjua. Nu landar den istället strax därunder.

Detta är en annons:

Bilden:
I en film som befolkas av enbart Lego-figurer kanske man inte förväntar sig mikrodetaljnivå i anleten som framhäver minsta pormask, men desto mer färger och djup svärta. Och det får vi; Blu-ray-utgåvan bjuder nämligen på en riktig uppvisning i färgschemat där allting känns väldigt krispigt och levande och härligt mättat. Filmen har en bitrate som snittar 22.0 men vi slipper störiga kompressionsartefakter.

Filmen har formatet 2.39:1.

Ljudet:
Filmen har både ett mäktigt Dolby Atmos-spår samt ett mer klassiskt DTS-HD Master Audio 5.1-spår att välja mellan. Båda gör en mycket solid insats och levererar bra ljudmixar mellan musikspår, ljudeffekter och Will Arnetts minst sagt mullriga Batman-röst. Dolby Atmos-spåret är ju dock det vassare alternativet för dig som har möjlighet att avnjuta det och bjuder på en mycket klar, välbalanserad och dynamiskt omfångsrik ljudmix.

Extramaterialet:
Här finns en del att hitta. Vi får sex olika featurettes som bland annat ger en spännande inblick i den krävande animationsprocessen. Vi bjuds också på fyra kortfilmer, fyra bortklippta scener och ett kommentatorsspår från regissören.

Detta är en annons:
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Underhållande Batman-gestaltning proppad med humor, men tempot blir till slut utmattande och moralkakorna svåra att få i sig
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
The Lego Batman Movie

The Lego Batman Movie

FILMRECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Batman tar sig an Jokern, Voldemort, Sauron och adoptivsonen Robin i sin fyrkantigaste gestaltning hittills...



Loading next content