Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Raw

Raw

Är du ute efter en skräckfilm vars tema utforskar en ung kvinnas nyuppfunna intresse kring kannibalism är Raw rätt film för dig

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Fransmännen kan det där med skräck, titta bara på rullar som Inside och Martyrs som kickstartade hela den nya franska extremvågen. Gemensamt för många av de stora franska skräckfilmerna är att de har ett väldigt grafiskt uttryck när de skildrar de diverse våldsamheter som äger rum, och Raw är inget undantag för den regeln. Jag kan inte påstå att jag är särskilt kräsmagad när det kommer till denna typ av skräck, har inga större problem med att se karaktärer bli av med lemmar eller att se blod i mängder. Min självdiagnos för detta känslokalla beteende är helt enkelt att jag blivit avtrubbad över all skräckfilm jag konsumerat genom åren. Raw innehåller dock ett par riktigt, riktigt jobbiga scener som jag med viss tveksamhet väljer att erkänna här. Det som skiljer denna från många andra liknande skräckfilmer är att Raw har ett väldigt realistiskt uttryck, och våldet som skildras är relativt nedtonat och spinner aldrig iväg till att bli överdrivet. Vilket gör att situationen som huvudkaraktären befinner sig i känns väldigt realistisk, och relarterbar i hur hon väljer att agera.

HQ

Men nu går jag händelserna i förväg, låt mig kort introducera er till historien. I Raw får vi följa en ung kvinna som blivit antagen på en veterinärutbildning vars utbildningsort ligger långt ute på den franska landsbygden, där studenterna kan röva fritt kring de närliggande byarna utan att direkt störa någon. Detta är så klart inget vanligt universitet, utan ganska snabbt så inser huvudkaraktären att det är någonting väldigt märkligt kring hur hennes omgivning beter sig på platsen. Och som den beter sig. Tittaren kastas in i diverse korridorsfester där madrasser kastas ut genom fönster, datorer krossas och böcker slits itu av de så kallade "kårledarna", som med järnhand styr och ställer på skolan.

Även lärarna verkar ha gett upp hoppet om att återfå kontroll på området då de nästintill apatiskt stirrar på allt kaos som försiggår runtomkring dem. Som om det inte vore skräck nog att se studenternas rum totalt vandaliseras av de här människorna (som enbart gör det som en cool grej) så tillkommer det även ett element av riktig skräck, närmare kannibalism. Ja ni läste rätt, det visar sig rätt snabbt att flertalet personer i skolan sysslar med diverse ockulta utövanden vilket leder till att huvudkaraktären (som är vegetarian) dras ner i ett enda långt hål av misär och kaos. Hon mer eller mindre tvingas gå på fester som ofta resulterar i att de inblandade tvingas att hinka i sig mängder av rått kött. I allt detta kaos bygger kvinnan upp ett begär för att äta kött, och mer än så vill jag inte avslöja om handlingen som tar en drös olika vändningar längs med resans gång.

Som ni hör är det en rätt flippad rulle detta. Det är en delvis en historia om en kvinnas kamp om att växa upp i en främmande miljö. Filmen utforskar hennes sexliv, relationer och familj på ett rätt djupt plan för att vara en skräckfilm. Raw känns mångbottnad, och det finns mycket att läsa in i filmens narrativ om aspekter som rör köttindustrin och en kritik mot studenters osunda leverne. Men ingenting känns malplacerat, alla dessa element finns där av en anledning för att stödja det huvudsakliga narrativet som handlar om ren och skär skräck. Raw är brutal i sitt uttryck, och ryggar inte från att visa det grafiska som sker i bild. Ur den aspekten har filmen rätt mycket likheter med genren tortyrporr, även fast det inte förekommer regelrätt tortyr i just denna.

Tillkommer gör ett fantastiskt foto med flertalet snygga kameraåkningar. Den nedtonade färgpaletten som genomsyrar filmen bidrar till ett nästan drömskt helhetsintryck. Jag vill även lyfta fram skådespeleriet som verkligen inte går för hackor. Garance Marillier spelar huvudkaraktären som lyckas förmedla ett väldigt oskuldsfullt uttryck som aldrig känns för klichéartat. Ella Rumpf spelar hennes mer eller mindre psykopatiska syster som är direkt obehaglig i de scener hon medverkar i.

Detta är en annons:

Detta mina vänner är sannerligen en dold juvel när det kommer till skräckfilm. Raw har varit lite av en kritikerälskling när den turnerat på olika festivaler det senaste året, men kanske inte riktigt nått ut till den allmänna massan. Jag tror att en bidragande faktor kring detta är att den har marknadsförts som ett relationsdrama med skräckinslag, samt att den förmedlar känslan av att vara en konstfilm (vilket den inte är). Raw är en ärlig, brutal och fullständigt fantastisk skräckfilm som du verkligen inte får missa. Var beredd på en kavalkad av äckliga scener dock, kom inte och säg att jag inte varnade dig.

Bilden:
Bilden i sig är helt okej, med förhållandevis bra skärpa och svärta. Som jag nämnde i recensionen är dock färgpaletten aningen urtvättad vilket bidrar till ett ganska dystert helhetsintryck. Men det är ingenting som stör egentligen då det bidrar till den misär som filmen försöker att förmedla. Jag upplever även en viss grynighet i bilden under filmens mörkare senare vilket sticker lite i ögonen.

Filmen har formatet 2.40:1.

Ljudet:
Du kommer inte få en magisk ljudupplevelse à la valfri film från Marvel, men den gör vad den ska. Fläskar på med höga ljudeffekter för att förstärka skräcken och dialogen känns välbalanserad och fyllig med DTS 5.1-mixen.

Detta är en annons:

Extramaterialet:
Absolut ingenting. Inte ens en liten skymt av någonting som kan kallas för extramaterial. Att kalla utgåvan för spartansk vore nästan att ta i. Nada! Zip. Zulch. Zero. Null!

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
En helt fantastisk skräckupplevelse som du inte får missa, dock är utgåvan i sig inget att hurra för
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Raw

Raw

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Är du ute efter en skräckfilm vars tema utforskar en ung kvinnas nyuppfunna intresse kring kannibalism är Raw rätt film för dig



Loading next content