Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Free Fire

Free Fire

Har du velat se Sharlto Copley kräla väsandes fram längs marken iklädd i en turkos kostym och en välansad mustasch är Free Fire filmen för dig

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Det är en tråkig och mörk måndagkväll. Frugan kanske har somnat, dina föräldrar kallar dig för lat och du orkar inte pumpa hantlar nere på det lokala gymmet som förvandlats till en nattklubb för testosteronfyllda ungdomar. Din manlighet är inte på topp så att säga, just därför kanske du behöver släppa allting och slänga in Free Fire i din spelare och bara låta de manliga impulserna flöda. Inget tjafs eller utdragna dialogscener, bara ren underhållning i form av ett frenetiskt skjutande bland massa mustaschprydda karlar (och en Brie Larson). Personligen är jag rätt svag för filmer som utspelar sig på en isolerad plats där karaktärerna tvingas göra det bästa av situationen för att klara sig därifrån levande. Det skadar inte heller att filmen utspelar sig under sjuttiotalet med sin sköna estetik och ett tillhörande grymt soundtrack.

HQ

Free Fire kretsar kring ett gäng kriminella som träffas inuti en avlägsen fabrik för att avhandla en vapenaffär. Precis som titeln utlovar slår det ganska fort hus i helvetet när en av personerna i gruppen har en del saker otalt med en annan, vilket resulterar i en kavalkad i skjutande utan dess like då de inte kan låta det passera. I sin enklaste form är Free Fire i princip bara en enda lång actionsekvens med gubbar som slänger sig mellan betongblock och pangar på varandra med diverse vapen, men det gör liksom inget när det är så pass välgjort som det faktiskt är.

Ben Wheatley står för regin och är känd för att ha gjort den nästintill kultförklarade Kill List som ständigt återkommer när filmnördar diskuterar bortglömda skräckpärlor. Hans karriär har dock inte varit på ständig uppgång sedan dess, utan han har istället levererat rätt mediokra filmupplevelser genom åren. Free Fire är ett rejält snäpp bättre än merparten av hans filmer och gör det mesta rätt. Det stora problemet med filmen är dock att den tenderar att bli lite långdragen emellanåt, och det ständiga skjutandet blir aningen tröttsamt cirka en timme in. Detta är ju så klart ett återkommande problem med denna typ av film som utspelar sig på en plats med en enkel premiss, och Free Fire lyckas inte klara sig undan det monotona helt och hållet. För att vara en film som i princip enbart handlar om action lyckas Whealey ändå slänga in en hel del dialog som ständigt ligger och puttrar genom hela upplevelsen. Det är välskrivet och skådespelarna levererar merparten av replikerna med ett slags "dead pan-uttryck" vilket förhöjer komiken när många av dialogerna är så otroligt befängda och vrickade.

Skådespelarlistan måste verkligen nämnas, och det är ingen dålig rollbesättning Wheatley har lyckats koka ihop, med namn som Brie Larson, Cillian Murphy, Sharlto Copley, Jack Reynor och Michael Smiley. Kanske inte Hollywoods främsta elit men ändå ett väl utvalt axplock från den brittiska toppen. Det är även kul att se Smiley (känd från Spaced) få en lite större roll istället för hans sedvanliga inhopp som birollsinnehavare.

Känner du att testosteronet behöver fyllas på, men du kanske inte vill gå och pumpa bänkpressen på gymmet kan Free Fire vara den perfekta mysfilmen för just dig. Gå in med förväntningarna att det kommer vara en massa pang-pang i en och en halv timme så kommer du garanterat inte bli besviken. Ibland behöver vi alla bara se lönnfeta gubbar smacka på varandra med diverse tillhyggen och pickadoller.

Detta är en annons:

Bilden:
Ljussättningen i filmen som helhet är aningen märklig med en gulaktig ton som genomsyrar flertalet av scenerna. Detta drar ner det annars fina helhetsintrycket en aning. Annars bra skärpa och svärta rakt igenom.

Filmen har formtatet 2.39:1.

Ljudet:
DTS-HD Master Audio 5.1-mixen hanterar actionsekvenserna bra, och ljudet från skjutvapnen känns högljutt, tungt, punchigt, snärtigt och välbalanserat. Dialogen är för det mesta väldigt klar med ett få undantag då dialogen lätt hamnar i skymundan för allt skjutande. Framförallt är det nyttjandet av basen i vår Atmos set-up som imponerar här samt hur klar allting som sker i centerkanalen är.

Extramaterialet:
Det enda extramaterialet som finns att tillgå är en kortare dokumentär som visar arbetet kring produktionen. Innehåller en del intressanta intervjuer med skådespelarna för den som är sugen på att få en inblick bakom kulisserna.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
En härligt retrodoftande actionrökare som gör det mesta rätt, men tenderar att bli långdragen i andra akten
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Free Fire

Free Fire

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Har du velat se Sharlto Copley kräla väsandes fram längs marken iklädd i en turkos kostym och en välansad mustasch är Free Fire filmen för dig



Loading next content