Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Bruckheimer hissar seglen för femte, och kanske sista, gången i en andefattig piratrulle. André betygsätter Bluray-utgåvan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Piratdräparen Salazar törstar efter hämnd; efter att Jack Sparrow fullständigt utklassar honom i en överlevnadskamp, fördöms Salazar och hans besättning att för evigt leva som levande döda i en avlägsen grotta. Men när Sparrow åter hamnar i kapten Salazars radar, bryter den spöklike spanjoren sig loss från sina kedjor och förintar allt i sin väg för att hitta piraten som förödmjukade honom...

HQ

Joachim Rønning och Espen Sandberg imponerade tidigare med Kon Tiki och det märks att norrmännen verkligen trivs som fisken i vattnet inför det femte piratäventyret, som fullkomligt blomstrar av sensationella havsvyer och romantiska utsikter. Men det är också smärtsamt tydligt att Pirates of the Caribbean-filmerna nådde bäst före-datumet redan med Svarta Pärlans Förbannelse; dess ursprungliga magi gick helt enkelt inte att återskapa i uppföljarna och nu när vi är inne på film nummer fem i serien, är mycket sig likt. Alldeles för likt. Världens ögon riktas återigen mot Johnny Depps vimsiga Jack Sparrow-filur och ännu en gång vilar det en förbannelse över en zombifierad armé, i en hämndfylld berättelse som återigen tar våra hjältar ut till platser av bibliska proportioner. Det är något vi har sett förut och som har gjorts betydligt bättre förr.

Det märks också tidigt in i Salazar's Revenge (som av någon outgrundlig anledning översatts från Dead Men Tell No Tales i Sverige) att filmen inte riktigt har energin för att äventyra längre. Berättandet känns mest slappt, ofokuserat och oengagerat. Trots ett spektakulärt bankrån, där hästar drar med sig en hel bankbyggnad, och en dramatisk scen där Will Turners son (Brenton Thwaites) dränker sig själv för att hitta sin fängslade far i havsbotten, kickar filmen aldrig riktigt igång och får inte riktigt fart förrän halvvägs in i filmen. Trots ett rasande tempo och en rad häpnadsväckande scener, finns det ingen riktigt spänning eller fart mellan de actionfyllda sekvenserna, där det hoppiga berättandet och de långa expositionscenerna sänker fartyget, så att säga.

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
"Min mamma var en horolog, så vadå?!"

Humorn i filmen faller också någonstans mellan missförståndet kring termen "horologi" och en hysteriskt usel scen där Jack tvingas att gifta sig med en fet, vårtig tant: ganska platt. Fräckheten är ju lite av ett signum i Pirates-filmerna, men denna gång känns humorn mest forcerad och mycket av detta är Johnny Depps förtjänst. Att Jack Sparrow både är huvudrollen och filmseriens comic relief är en fundamental brist som egentligen präglat alla filmer hittills och i längden orkar karaktären inte bära majoriteten av filmseriens svarta humor likt förr. Depp känns här lika trött och slapp som hans övriga filmroller de senaste åren och värre blir det när vi sedan förväntas tycka synd om Sparrow när han når botten. Depps namn må dra in pengar, men inte drar det in några skratt, inte.

Detta är en annons:

Även om filmen kan kännas tröttsam och slö att traggla sig igenom, är det inte en helt hopplös film. Specialeffekterna imponerar som vanligt och regissörsduon har ett öga för läckra vattendetaljer. Kaya Scodelario, som spelar en akademiker som anklagats för häxeri, är tillsammans med Geoffrey Rush också filmens största behållning. Medan hon stundtals känns lite som Keira Knightley 2, har hon en ivrig energi som är lätt att gilla och ger lite mer liv åt en annars generisk handling. Hon är härligt bitsk och känns som en naturlig motpart till Brenton Thwaites (Turners son) och resten av piratvärldens slödder. Jag gillade också den fina (om än korthuggna) vändningen hos den sluge Barbossa, en karaktär som alltid vet hur man livar upp en scen.

Medan Salazar's Revenge lyckas överträffa den bedrövliga Vid Världens Ände, är det också en märkligt hopsatt film som saknar den lekfulla äventyrskänslan från förr och med tanke på att filmen dessutom ämnar att knyta ihop filmseriens alla lösa trådar, är det nog hög tid för filmserien att begravas till havs och pensionera Jack Sparrow, en gång för alla...

Bilden:
Medan vissa inomhusscener dras med småful ljussättning, är filmens övriga scener till havs löjligt läckra och specialeffekterna är beundransvärda. Askan från Salazars stympade besättning, glimret från piratskatter och detaljerna från Salazars monstruösa spökhajar är exempelvis hisnande att se.

Filmen har bildformatet 2.40:1

Detta är en annons:

Ljudet:
Filmen har ett DTS-HDMA 7.1-format och bjuder på ett maffigt och kristallklart ljud med djup och flera lager. Actionscenerna har ljudsatts in i minsta detalj och med stor omtanke, där dånande bombastiska scener varvas med välmixade dialogscener i ett balanserat soundtrack.

Extramaterialet:
Pirates-fans har gott om bonusmaterial att gräva upp från den svenska Bluray-utgåvan och består av mindre intervjuer, making of-material, bloopers, samt ett par bortklippta scener. Segmenten är korta och underhållande.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Salazar's Revenge är en actionspäckad uppföljare som bara de mest inbitna fansen kan få ut något av till fullo...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content