Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Walking Dead - Säsong 7

The Walking Dead - Säsong 7

Den sjunde säsongen av AMC:s omåttligt populära The Walking Dead är en kompott av täta intriger och tramsigt berättande som i slutändan ändå fungerar någorlunda sånär...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

TV-serien:
Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till The Walking Dead. Jag vet inte heller varför jag ens envisas med att se vidare på TV-serien då den tappat fokus för många år sedan, vilket har resulterat att den har landat i en enda stor sörja av märkliga sidoberättelser och överspelande skådespeleri. TV-serien har förvisso aldrig riktigt varit särskilt bra. Den inledande säsongen hade mycket att bevisa när den välkända serietidningen med samma namn skulle översättas till TV-formatet. De första avsnitten var väldigt trogna originalförlagan, för att sedan tappa det en aning i slutspurten. Nästkommande säsong startade bra, men efter flertalet problem och "kreativa meningsskiljaktigheter" mellan TV-seriens kapten Frank Darabont och produktionsbolaget AMC gick det åt skogen. Darabont fick inte göra den TV-serie han ville, och AMC ville strama åt budgeten rejält. Sagt och gjort så hoppade karln av och så inleddes en era av The Walking Dead fylld med problematik.

HQ

Den sjunde säsongen är precis som alla säsonger något av en ojämn upplevelse. Inledningsvis så gör den precis allting rätt. Det första avsnittet kickar igång rejält med att visa en lång sekvens med den nya skurken Negan, spelad av Jeffrey Dean Morgan. Säsong sex avslutades med en rejäl cliffhanger och utan att avslöja någonting så hoppar vi rakt in i händelseförloppet utan något tjafs. Negan är i ärlighetens namn en karaktär som är för bra för denna TV-serie. Dean Morgan gör en fullständigt fenomenal tolkning av superpsykopaten med sitt tillhörande basebollträ inlindat i ståltråd. Jag får rysningar längs med ryggraden varje gång han dyker upp, och då han är så pass oberäknelig vet man inte riktigt vart dessa scener kommer att sluta. Dock så används Negan lite för mycket under säsongens andra hälft, vilket bidrar till att mystiken kring karaktären tonas av lite för mycket för min smak. Men det är definitivt ett rejält steg upp från TV-seriens förra ärkeskurk, Guvernören. Trots att Negan syns mycket i rutan avslöjas det aldrig riktigt vem han är, och hur han kom att bli ledare över sin grupp.

Även Andrew Lincoln får rätt mycket att jobba med i denna säsong, och går från att vara totalt nedbruten till att hitta sin gamla kämpaglöd i slutändan. Jag har sagt det förut och kommer att säga det igen. The Walking Dead faller ofta på dess dåliga skådespelare, men ingen skugga ska falla över Lincoln som ständigt levererar trovärdiga repliker och fantastiskt underhållande utspel när han ryter ifrån. Vem kan glömma numera klassiska repliker som "Cooooooooral!?" när Lincoln febrilt försöker att få kontakt med sin spillevink till son.

Den sjunde säsongen är i mångt och mycket en maktkamp mellan två faktioner. Rick mot Negan. Godheten mot ondskan. Icke våld mot våld. Dessa teman har dock utforskats in i oändligheten i föregående säsonger, men det är nu de når sin absoluta topp. Dock så hoppas jag att vi aldrig mer ska behöva se Morgan brottas med sina inre demoner när han tvekar på om han faktiskt kan döda riktiga människor eller inte. Snacka om upprepning. När säsongen börjar dra igång på riktigt skiftar dock fokuset och landar på en rad mindre intressanta karaktärer. Samt att vi introduceras till "Soptipp-människorna". En grupp med vad som närmast kan beskrivas som överblivna Star Trek-karaktärer som bor på en soptipp, och med en ledare som i princip pratar likadant som Yoda. Det blir fullständigt urflippat, och den så annars rätt mörka tonen i säsongen byts istället ut mot någonting tramsigt som får mig att vilja stänga av min TV illa kvickt. Lyckligtvis försvinner dessa personer efter något avsnitt, för att sedan återvända i slutet (till allas besvikelse).

Det största problemet med säsongen är tonen. AMC kan inte bestämma sig om The Walking Dead ska vara en seriös dramaserie eller en tramsig såpopera med Zombies. Ena stunden förväntas vi vara känslomässigt engagerade när Negan bankar sönder huvudet på huvudkaraktärerna, för att sedan introducera Yoda-kvinnan som någon typ av komisk touch. Det smälter liksom inte samman. Detta är dock ett problem som TV-serien har kantats av sedan dess begynnelse, och troligtvis ingenting som kommer att förändras inom de närmsta åren. Den sjunde säsongen är delvis spännande, välspelad och engagerande. Likväl är den tramsig och uselt skriven emellanåt. En blandad kompott som ändå underhåller mig för stunden. Jag tror aldrig att The Walking Dead kommer att hitta sin ton, det kommer istället vara halvtramsig sörja som på något magiskt vis alltid håller kvar mig i sitt grepp.

Detta är en annons:

Bilden:
I sann The Walking Dead-anda förekommer det ett slags "grynigt" filter som genomsyrar samtliga avsnitt. Detta är dock ett medvetet val för att skapa en skitig och rå framtoning. Färgerna är avskalade för att bidra till den bleka atmosfären. Dock så är detaljerna riktigt skarpa och fina.

TV-serien har formatet 1.78:1.

Ljudet:
Dolby True HD 7.1-mixen är ljuvlig med både fantastiskt välbalanserade effekter och musik. Dialogen är klar och tydlig. Dock så kan jag tycka att vissa av de läten de odöda rackarna ger ifrån sig låter lite svagt emellanåt.

Extramaterialet:
Rikligt med extramaterial i del av dokumentärer om inspelningen, intervjuer med skådespelare och manusförfattare. Finns även kommentarspår med diverse människor som var rätt trevligt att lyssna på.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Negan och Rick, inledningsvis riktigt stark uppbyggnad av konflikten, våldsamt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
The Walking Dead - Säsong 7

The Walking Dead - Säsong 7

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Den sjunde säsongen av AMC:s omåttligt populära The Walking Dead är en kompott av täta intriger och tramsigt berättande som i slutändan ändå fungerar någorlunda sånär...



Loading next content