LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      filmrecensioner
      The Godfather Trilogy: Omertà Edition

      The Godfather Trilogy: Omertà Edition

      Lämna pistolen och hämta Cannelonin... de klassiska Gudfadern-filmerna återvänder i en fläskig Bluray-utgåva

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i

      Filmerna:
      Just när jag trodde att jag var fri från gangster-yran, så drar Gudfadern in mig igen i denna läckra Omerta Edition som ingen filmentusiast kan motstå och som nu firar 45-årsjubileum i en blänkande, bokliknande filmbox. Men hur står sig filmerna idag, egentligen? Jag har inte sett Gudfadern-trilogin på säkert tio år och med filmer som har nära 40 år på nacken är det lätt hänt att glömma bort hur utdaterade vissa filmaspekter kan kännas. Det var därför med både iver och nervositet som jag sträckkollade igenom filmerna, som på cirka nio timmar levererade en hämndfylld historia som sträckte sig mellan tre familje-generationer.

      HQ

      Lyckligtvis kan jag säga att det har varit underbart att återvända till Coppolas trollbindande maffiavärld. Alla tre filmer har åldrats som ett mycket fint vin, där den första restaurerade Gudfadern står sig än idag som en av filmerna man måste se innan man somnar med fiskarna, även om inslag som fejkslag och småfula skotthål förekommer. I första delen tar regissören Francis Ford Coppola träffsäkert fram en trovärdig och ömtålig historia om en familjs blodiga maktspel i ett tajt alster som fullständigt dryper av talang, krut, sicilianska apelsiner och starka familjevärderingar. Marlon Brandos hängiga grimaser och kända gester är fortfarande en ren njutning att beskåda och tillför en närvaro som gör denna berättelse tidlös och som kommer att fortsätta förtrolla under en lång tid framöver.

      Gudfadern 2 i sin tur är en odödlig klassiker som tåls att ses om och om igen och håller i alla tänkbara kategorier, än idag. Det är nämligen inte utan anledning som filmkunniga i allmänhet kallar starka uppföljare för "Gudfadern 2" i någon ny filmserie, för Gudfadern 2 är ett dramaturgiskt kraftpaket som väver in pappa Corleones ursprung och sonens hänsynslösa maffiaimperium i en sömnlös och spännande fortsättning. Gudfadern 2 är alltså inte bara en av de tätaste kriminalfilmerna som någonsin har gjorts och ett rejält maffigt maffiadrama, det är också den exemplariska" uppföljarnas uppföljare" i filmvärlden.

      Den tredje delen i trilogin är nog den mest kontroversiella och bespottade filmen i Gudfadern-sagan, om inte en av de mest hånade filmuppföljarna någonsin. Men efter att ha sett den med nya ögon måste jag ärligt talat säga att den inte är fullt så hemsk som mången filmälskare vill få den till och förtjänar helt klart en andra chans i denna Remaster-form. Visst lider filmen fortfarande av Sofia Coppolas träiga rollprestation och ett delvis klunsigt tempo, men som ett avslut för gangsterkungen Michael Corleone fungerar filmen fantastiskt bra och slutet är hjärtskärande storslagen i sin tragiska enkelhet, som ju visar att filmen kan bli sanslöst mäktig och passionerad när den verkligen vill det.

      The Godfather Trilogy: Omertà Edition
      Detta är en annons:

      I överlag håller filmerna fortfarande hög kvalitet och står sig som Coppolas starkaste bidrag till filmvärlden. Robert de Niro, Marlon Brando och Al Pacino storspelar och efter att ha sträckkollat på dessa filmer en efter varandra lär man sig verkligen att uppskatta Corleone-släktets uppgång och fall på nya vis. Jag uppskattade exempelvis treans intrig betydligt bättre nu, jag värderade mindre karaktärer som dräparen Calo mer än någonsin, det är lätt att njuta av den genomsyrande, suggestiva stämningen mellan scenerna och det är direkt hjärtklappande att se alla mordmontage som avslutar varje film. Trots längden på filmerna slösas inte en enda minut bort på onödiga företeelser och varje scen känns betydande, fokuserad.

      I denna utgåva tillkommer även en mängd samlarprylar (mer om detta nedanför) och låter detta mest som onödigt krimskrams för dig, är det ändå värt att skaffa denna Bluray-utgåva för sin restaurerade presentation och som väcker nytt liv i Coppolas hårdkokta mafiososaga. Denna fina samlarutgåva är med andra ord ett måste för fansen och är en perfekt julklapp för Gudfadern-fanatikern i familjen.

      Bilden:
      Med sin renoverade bild tar filmerna oss till soldränkta Sicilien och kyliga New York City i en bländande fin Widescreen-presentation. Grynigheten som kommer med filmernas 35mm-format tillför snarare till den krutdoftande atmosfären och klassiska scener som bröllopsscenen är lika stilbildande och minnesvärda som förr. Den briljanta scenen där Vito förföljer den guldtandade Fanucci genom paraden är exempelvis slående vacker och frasig i sina varma färger och den genomgående geniala skuggsättningen i trilogin skapar en härligt filmklassisk noir-svärta som reflekterar dysterheten, skulden och de berövade själarna hos de mäktiga männen.

      Filmerna ifråga har bildformatet 1.78:1

      Detta är en annons:

      Ljudet:
      Filmens ljud har också fått ett fint ansiktslyft i form av ett uppiffat Dolby True HD 5.1-spår. Filmerna är främst dialogdrivna och detta har man tagit väl vara på i ett välmixat soundtrack där giftiga tungor och vassa farväl skär igenom TV-skärmen likt en siciliansk kökskniv. Ljudsättningen i exempelvis scenen där Michael ska mörda Sollozzo i restaurangen skiftar mellan den ändlösa tystnad och ett stigande buller från passerade tågvagnar, som på ett perfekt ljudmässigt vis fångar den eskalerande pressen hos Michael. Nino Rotas hårresande musik, scenernas tystnad och Al Pacinos ångestfyllda tjut har helt enkelt aldrig låtit så gripande som nu.

      Extramaterialet:
      Bonusskivan består av rikligt med engagerande extramaterial och består av följande mini-dokumentärer och kortfilmer: Godfather World, The Masterpiece That Almost Wasn't, When The Shooting Stopped, Emulsional Rescue - Revealing The Godfather, The Godfather Family - An Inside Look, Additional Scenes, fyra kortfilmer om Gudfadern, m.m

      Förutom alla tre filmer och bonusmaterial också innehåller Gudfadern-relaterade samlarprylar och paketeras i en glänsande vacker bokliknande ask som för tillfället pryder denne filmfantasts filmkollektion. Samlarprylarna är följande: fyra Bluray-skivor, ett gäng porträtt av karaktärerna med tillhörande citat, en anatomi-pamflett bestående av manusutdrag, triviakort för den Gudfadern-kunnige och ett blad med Gudfadern-relaterade kylskåpstcitat, där du kan förbrylla dina anhöriga med märkliga kylskåpsmeddelanden som "Fredo sleeps with Luca Brazi at the table" eller "Pull out your Cannoli - let's make business"

      10 Gamereactor Sverige
      10 / 10
      +
      Gudfadern: Omerta Edition är den inbitne cineastens våta dröm och är ett måste för nya såväl som gamla filmfantaster
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      Relaterade texter



      Loading next content