Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Alien Covenant

Alien: Covenant

Ridley Scott köttar vidare med en uppföljare till den tudelade Prometheus, och resultatet är en blandad kompott...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Ridley Scott kunde verkligen inte hålla sina flottiga korvfingrar i styr. Han var tvungen att berätta ursprunget till det händelseförlopp som ägde rum i Alien från 1979. Alien är en effektiv skräckfilm för att den inte berättar särskilt mycket. Det finns en vaggande mystik som omsluter filmen, och det enda som åskådaren egentligen behöver veta är att det är en ondsint rymdvarelse som försöker ha ihjäl besättningen på rymdskeppet Nostromo. Ursprunget till rymdvarelsen är inte av intresse, och de figurer som kommit att kallas för "ingenjörer" som dyker upp i första filmen hade vi inte behövt ha någon vidare förklaring kring.

HQ

Prometheus var filmen som skulle ta oss tillbaka till begynnelsen. Vart kommer Xenomorpherna ifrån? Vilka är ingenjörerna, och vad är deras roll i allting? Premissen kanske må vara lockande för vissa, men för mig är dessa frågor totalt ointressanta. Men jag gick ändå in med ett öppet sinne när jag såg Prometheus första gången. I ärlighetens namn har den filmen fått utstå alldeles för mycket smutskastning genom åren, och på vissa ställen är den faktiskt riktigt hygglig. Jag brukar resonera så att det är en riktigt bra scifi-film, men inte en särskilt bra Alien-film. Kan man på något sätt skilja på detta (vilket såklart är svårt) tror jag att det är lättare att uppskatta Prometheus för vad den är.

Den som gick in med förhoppningarna att få sina frågor besvarade i Prometheus måste blivit tämligen besvikna då den inte berättar särskilt mycket. Inte så mycket som många hade hoppats på i alla fall. Alien: Covenant bygger väl egentligen vidare på delar av premissen i Prometheus, fast med en helt ny besättning bestående av bland annat James Franco, Danny McBride, Billy Crudup och Catherine Waterston. Jag gillar denna besättning betydligt bättre än den i föregående film, men jag kan ju inte påstå att de får särskilt mycket att jobba med. Michael Fassbender återvänder som androiden David, och han spelar även Walter som är en uppgraderad version av androiden. På något märkligt sätt har Alien: Covenant blivit Fassbenders lekplats, i mångt och mycket. Den surmulne irländaren får ta upp en stor del av scentiden, och några av de mest intressanta dialogerna kommer ifrån hans trut. Det märkes även att David, som dyker upp senare i filmen, har något av en mörkare personlighet jämfört med den rätt tama Walter. Kontrasten blir extra tydlig i tredje akten, och i ärlighetens namn så är Fassbender verkligen filmens största behållning.

För problem har den, minst sagt. Alien: Covenant är precis som många andra Alien-filmer något av en upprepning. En uppsättning med soldater och forskare anländer till en planet eller ett skepp. Någon blir påhoppad av en främmande organism. Personen släpas sedan hem till skeppet för att några timmar senare sprida en infektion till alla omkring sig. Sen vipps så har vi en Xenomorph som löper amok. Filmen är rent generellt väldigt förutsägbar vilket inte direkt bidrar till någon som helst kuslig stämning, utan jag sitter mestadels med en rätt apatisk blick när jag ser monstren slita ihjäl besättningsmedlemmarna ackompanjerat med någon generisk orkesterdänga.

Dock så ska det påpekas att filmen är snygg. Riktigt snygg emellanåt. Effektmakarna har knappast legat på latsidan, utan levererar rent visuellt sätt en otroligt sprakande upplevelse med feta actionsekvenser som lyfter filmen från sin annars rätt monotona ton. Men det finns självklart långsamma scener som är snygga även dem. Framförallt inledningsscenen som utspelar sig i ett helvitt och sterilt rum med ett piano, som berättar lite bakgrundshistoria om karaktären David upplever jag som särskilt intressant.

Detta är en annons:

Men tyvärr så räcker väl inte detta riktigt till för att höja upplevelsen. På tok för mycket saker slarvas bort under filmens gång, samt att det förekommer allt för mycket upprepningar gällande händelser vi sett tusen gånger tidigare. Jag är helt medveten om att det finns en bra stomme här i grunden för att bygga vidare på filmserien, men Alien: Covenant slarvar bort allting som gör en Alien-film bra och försöker istället implementera massa onödig bakgrundshistoria och flams om religion som inte riktigt passar in i just denna serie. Det är inte helt och hållet dåligt, bara väldigt oinspirerat. Men likväl vet jag ju att jag kommer stå där redo med biobiljetten i handen när Scott gör nästa Alien-film. Förebannat!

Bilden:
Alien: Covenant är filmad med en Alexa-kamera vilket bidrar till en otroligt cinematisk och maffig känsla. Färgtonen i filmen är aningen avskalad med blå som den framträdande färgen. Detta fungerar dock bra för kontexten då vi befinner oss i en främmande miljö. Alla typer av detaljer framhävs på ett bra sätt. Det enda egentligen problemet är att vissa datoreffekter är lite "mjuka" i sin framtoning, och sticker till lite i ögonen på den annars fantastiska upplevelsen.

Filmen har formatet 2.39:1.

Ljudet:
DTS-HD Master Audio 7.1-mixen är i stort sett perfekt. Filmen innehåller en otroligt nyanserad ljudbild som fångar upp varenda liten detalj. Allt från små datorljud inuti rymdskeppet till maffiga orkesterstycken. Dialogen är även den kristallklar.

Detta är en annons:

Extramaterialet:
Inget speciellt, men det finns en kortare bakom kulisserna-dokumentär och ett kommentarspår med Ridley Scott som är helt okej att lyssna på. Inte en speciellt nördig utgåva på denna front.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Helt okej mysskräckis som inte överraskar på något plan, dock väldigt estetiskt tilltalande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Alien: Covenant

Alien: Covenant

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Ridley Scott köttar vidare med en uppföljare till den tudelade Prometheus, och resultatet är en blandad kompott...



Loading next content