Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Rough Night

Rough Night

Det är tomt på skratt när det vankas döda strippor, blöjfasoner och penisnäsor i Rough Night

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
En möhippa i Miami Beach ballar ur när ett gäng bästa kompisar råkar ta död på både en manlig strippa och filmpublikens hjärnceller. Tanken var väl att Rough Night skulle vara det kvinnliga svaret på Baksmällan och Weekend at Bernies, men slutade snarare upp som tjejvarianten av Baksmällan 2 - en deprimerande, patetisk och desperat komedi som vältrar sig i andefattig vulgäritet för att roa och lyckades inte framkalla ett enda skratt med sin oinspirerade premiss: där kompisgänget måste göra sig av med kroppen innan någon anar oråd.

HQ

En tunn intrig kan oftast bäras upp av komiska talanger, men här finns varken någon komisk begåvning eller någon kemi mellan karaktärerna, vilket ju helt punkterar bästisbandet som damerna tydligen ska ha. Man tror inte en ynka minut på att kvinnorna ska ha varit bästa vänner sedan high school och man tappar snabbt sympati för dem när man väl inser vilka irriterande rövhål de faktiskt är. Scarlett Johansson ser nämligen helt vilsen ut som filmens huvudperson och spärrar mest med ögonen till vännernas oanständighet, i synnerhet inte med superbästisen Jillian Bell - en slags korsning av Melissa McCarthy och tjock-Amy från Pitch Perfect som är minst 20 gånger mer påfrestande än Amy och McCarthy tillsammans. SNL-stjärnan Kate McKinnon är också bedrövlig som det femte hjulet i det redan tajta tjejkärran, som med sin usla australienska accent tappar all form av trovärdighet och det blir inte så mycket bättre när Ilana Gravez använder sin irriterande "woke"-lingo för att kamma hem några trötta "awareness"-poäng. Zoë Kravitz är förmodligen den enda i möhippe-gänget som inte är genomgående usel, men är också rätt intetsägande och tillför inte särskilt mycket till filmen.

Att fästmakens sidohistoria dessutom är mer roande än de kvinnliga huvudrollsinnehavarna säger väl en hel del om filmens missriktade försök till komedi och hopplösa intrig. Det är nästan orättvist hur mer utflippad grabbarnas svensexa är i jämförelse med tjejernas rätt slentrianmässiga göra-sig-av-med-liket-fasoner som kantas av ojämna skämt, fumlig klippning och slöa kvickheter. När en komedifilm i bästa Ghostbusters 2018-stil tvingas ta till enformigt svammel, övertydliga skämt och desperata referenser för att locka skratt vet man att komedin ifråga är dödsdömd och det finns ett flertal exempel på hur hopplöst ledsam humorn är i denna förfärliga film.

Rough Night
Zoës karaktär prostituerar ut sig till ett slemmigt par för att komma åt deras övervakningskamera. När ska jag skratta?

För det första förstörs majoriteten av skämten genom att låta karaktärerna omedelbart förklara vad skämtet var två sekunder senare. Flygplatsscenen är ett utmärkt exempel på detta; när kompisarna öppnar en champagneflaska för att fira deras återförening och korken skjuts ut som en pistolkula, skapas kalabalik på flygplatsen. Det vore en rolig scen om det inte vore för att karaktärerna genast förklarar varför det var en dålig idé att öppna champagneflaskan som om publiken vore tre år gamla. För det andra har filmen märkligt dåliga tajming, som när Kate McKinnon stänger ögonen på den döda strippan bara för att sekunden senare öppnas igen till tjejernas stora förskräckelse. Man hinner inte riktigt ta in det faktum att liket fortsätter stirra med sina tomma ögon när ögonen öppnas så snabbt och hade mått bra om man låtit scenen vila lite innan den ohyggliga överraskningen ägde rum.

Detta är en annons:

För det tredje har filmen en makalös förmåga att slösa bort komedipotential som i scenen med blöjhandeln; fästmannen beslutar sig för att åka raka vägen till Miami för att rädda sin fästmö från vad han tror är kalla fötter och handlar blöjor för att speeda igenom kontinenten non-stop. Bara det faktum att fästmannen och hans vänner lägger en bunt vuxenblöjor och energidrycker vid kassan med breda leenden i ett slowmotion-montage var rätt kul i sig, för jag kunde föreställa mig den gamla kassörskans äcklade och förvirrade ansiktsuttryck när hon skannar av grabbarnas frånstötande varor. Men nej, filmen försöker sig på någonting mer långsökt och låter kassörskan stoppa grabbarna och tipsa de om ett mindre läckande blöjmärke. Scenen återgår då till slowmotion när grabbarna går tillbaka till blöjavdelningen för att hämta rätt blöjmärke och därmed få kassörskans godkännande. Vad sjutton hände där? Kanske är ett enkelt ansiktsuttryck för uppenbart, men det är nog att föredra istället för att dra ut skämt som aldrig landar.

Jag må kanske inte tillhöra den tilltänkta målgruppen, men ingen människa ska överhuvudtaget behöva genomlida denna andefattiga komposthög. Rough Night är plumpt, taskigt och gjort utan någon som helst finess. Handlingen är också riktigt förutsägbar och den sista kvarten, där alla problem går upp i rök och karaktärerna avrundas helt oberörda av allt som har hänt, hör till något av det lataste jag har sett i komediväg sedan den senaste Ghostbusters-röran och känns mest som en bakfylla man inte riktigt kan skaka av sig.

Bilden:
Bilden, olikt filmen i sig, vibrerar av liv och det är tacksamt att filmen utspelar sig i Miami Beach med sina havsvågor och starka neonljus. Nattscener ser även de ljuvliga ut, med härlig svärta och lika fint djup.

Filmen har bildformatet 2.39:1

Detta är en annons:

Ljudet:
Det bastanta DTS 5.1 HD MA-spåret är också livligt och kristallklart, där både dialog och klubbmusik känns välbalanserade och tydliga. Om nu bara filmen kunde hålla samma kvalitet som det nyanserade ljudet...

Extramaterialet:
The Rougher Morning-utgåvan innehåller en rad bortklippta scener, en så kallad gag reel, ett improvisationsinslag kallat Improv-O-Rama och lite bakgrundshistoria om de sexbesatta grannarna. I övrigt kan man även hitta en skandalös Sing-A-Long, en minidokumentär om valet av skådespelare och annat extramaterial man kan stärka huvudvärken med...

03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Rough Night fungerar både som filmtitel och som beskrivning av filmkvällen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Rough Night

Rough Night

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Det är tomt på skratt när det vankas döda strippor, blöjfasoner och penisnäsor i Rough Night



Loading next content