Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Det

Det

Nyversionen av Det står som en av fjolårets absolut största filmhändelser, där den drog in enorma summor på biograferna, men hur bra var den egentligen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Jag har skrivit i tidigare blogginlägg och på kommentarsfält att jag inte anser att Det är en bra skräckfilm. Långt ifrån. Den är inte läskigare än valfri film från Insidious och The Conjuring-serien, men det kanske inte gör någonting. Jag uppskattade ändå den två timmar långa upplevelsen som filmen gav mig. För er som faktiskt inte har sett filmen så lyder en ganska enkel premiss; En grupp med ungdomar tvingas försöka stå emot clownen Pennywise, och den ondska som han bär med sig i den lilla sömniga småstaden de befinner sig i. Pennywise, som spelas av Bill Skarsgård, har en hel radda med olika mer eller mindre effektiva sätt att skrämma ungarna på, men det blir aldrig läskigare än valfri skräck-sekvens från Stranger Things.

HQ

När vi ändå är inne på just Stranger Things kan jag ju passa på att skriva att Det har väldigt mycket gemensamt med Netflix lilla älsklings-serie. Båda arbetar med väldigt liknande teman och premisser, och kanske framförallt att man får följa ett sympatiskt ungdomsgäng som faktiskt känns som trovärdiga människor. Den absolut största behållning i båda dessa verk är just karaktärerna, och det är tack vare dem jag känner mig investerad i filmen. Inte på grund av den bleka skräcken som inte ens skulle kunna få min 11-åriga systerdotter rädd. Finn Wolfhard spelar i både Stranger Things och Det, och även om hans rollfigur skiljer sig en aning mellan dem båda är han i grund och botten något av en ledarkaraktär. Han har även en hel påse med snärtiga kommentarer, och står för mycket av skratten i filmen. Även Jeremy Ray Taylor gör ett fantastiskt bra jobb som den nya killen i gänget, och visar på flera charmiga sidor som gör att han lätt blir en favorit bland alla karaktärer. Mycket har sagts om Bill Skarsgårds insats som clownen Pennywise, och låt mig inte bli långdragen. Han gör definitivt ett bra jobb, dock så ställer jag mig ytterst tveksam till hur mycket han faktiskt är med i filmen, då det känns som att 90% av gångerna man ser honom i bild är karaktären datoranimerad. Öppningsscenen är dock rejält imponerande där man faktiskt ser att det är Bill där under sminket, men i övrigt känns det mest som jag sitter och stirrar på en datoreffekt.

Det är även aningen för lång för min smak, och rejält mycket längre än en sedvanlig, modern skräckfilm. Jag fick faktiskt känslan av att filmen var inne på sin sista akt vid en tidpunkt, men när jag tittade på klockan så var det över en timmes speltid kvar. Filmen har definitivt lite problem med strukturen av sekvenser, och bygger ibland upp till något som inte blir förlöst - det bara pågår. I det stora hela är detta bara små petitesser i en annars välgjord och fin rulle. Jag vill även passa på att kreditera filmfotot som för det mesta är otroligt. Det märks att produktionen osar stålar, och varje sekvens är otroligt genomtänkt och påkostad. Lite på samma sätt som jag tycker att Conjuring 2 är en lyxigt paketerad skräckfilm med allt vad det innebär, fungerar Det på samma sätt. Men i slutändan är det kanske just detta som gör att den inte riktigt når samma höjder som exempelvis Raw eller It Follows, två skräckfilmer som på riktigt griper tag i mig som åskådare på djupet och lämnar en rejäl tankeställare. Det bara är. Puttrar på i ett lite för långsamt tempo och bjuder på en steril skräckupplevelse som känns daterad och inrutad. Själva definitionen av Hollywood-film.

Men det är så klart inte enbart dåligt, jag har samtidigt väldigt roligt när jag ser på filmen. Det lider av små skavanker som är rätt lätta att koppla bort bara man går in med rätt inställning. Förvänta dig ingen ny skräckklassiker, utan en mysig, välgjord och rätt fin film om ett ungdomsgäng och hur de väljer att hantera en kris som uppstår. Den är även miltals bättre än originalet från 1990, hur mycket nostalgi du än må ha kring den.

Bilden:
Chung-hoon Chung ligger bakom filmfotot, och har tidigare arbetat mycket med Park Chan-wook. Du känner säkert igen filmer som Oldboy och Stoker. Chung har lekt mycket med kontraster, och då Det utspelar sig i mycket mörka miljöer har det inneburit en utmaning med att framhäva monstren på ett effektivt sätt. Pennywise är alltid färgglad och sticker ut rejält i de annars rätt bleka miljöerna, vilket skapar just en härlig kontrast. Färgerna är som sagt rätt blekta, men fungerar väldigt bra i sitt sammanhang, och tillsammans med det övriga fotot smälter de samman och bjuder på en vacker filmupplevelse.
Filmen har formatet 2.40:1.

Detta är en annons:

Ljudet:
Dolby Atmos-spåret är ingenting annat än makalöst. Ljudbilden är otroligt stämningsbyggande och slutar aldrig att imponera. Hela den första scenen med Pennywise bygger så mycket på hanteringen av olika ljud, och efter det blir det bara bättre. Dialogen är klar och effekterna dynamiska och fylliga. När det kommer till just skräck är ljudet ofta viktigare än det visuella, och Det bör inte lämna någon oberörd ur denna aspekt.

Extramaterialet:
Det innehåller en mängd av extramaterial i form av hela elva borttagna scener, intervjuer med skådespelarna och en hel dokumentär om hur Bill Skarsgård förberedde sig inför rollen som Pennywise. Det finns även kortare klipp med Stephen King som berättar om boken och hur den kom till. Definitivt en matig utgåva med många timmar extramaterial.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
En steril skräckupplevelse som inte direkt överraskar, men gör ändå tillräckligt mycket för att underhålla - rejält
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Det

Det

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Nyversionen av Det står som en av fjolårets absolut största filmhändelser, där den drog in enorma summor på biograferna, men hur bra var den egentligen?



Loading next content