Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Superswede

Superswede

Dokumentären om racerföraren Ronnie Petersons liv och död är en fängslande känslotripp...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Det ryker om bildäcken på racingspåren och det sprutas champagne över publiken i vad som ska vara racingvärldens guldera; "supersvensken" Ronnie Petersson ansågs vara en av de blivande Formel 1-stjärnorna och dominerade racingvägarna i en glamourös tid som bestod av galna rockstjärnedrömmar, höga adrenalindoser och starka familjeband. Men denna ädla sport överskuggassnabbt av döden när Peterson dör i en brutal bilkrasch i Monzabanan, 1978, och lamslog en hel värld.

HQ

För mig som inte var särskilt insatt i Formel 1 eller superlegenden Ronnie Petterson var filmen något av en ögonöppnare och blev snabbt engagerad i den svenska racingyran som dog i samma stund som Ronnie kraschade. Det är också lätt att bli tagen av den tomhet som uppstår när man förflyttas från gokartkarriären i det soliga 70-talet till en svartvit nutid, där Ronnies dotter Nina Kennedy återbesöker relikerna från sin fars drömyrke och man befinner sig i en sorgens skugga genom majoriteten av dokumentären. Det finns en smärtsam stillhet och begravd sorg hos de racerlegender som lämnades kvar, där bland annat Niki Landa och Sir Jackie Stewart berättar med tårar i ögonen om vänskapen de delade med den galne svensken.

Superswede
Nej, han hette vare sig John Playa eller Duckman - utan RONNY!

I ena stunden rycks man med av alla leenden och italienska idyller, för att i nästa hoppa till av de eldiga dödskrascherna som präglade denna motorsport i en välklippt livshistoria som hittar ömma, jordnära punkter mitt i den berusande drömmen om att vara fortast av alla. Det är en skickligt strukturerad dokumentation där pusselbitar sakta men säkert faller på plats för att berätta en större historia om människorna i Ronnies liv. Även om berättartempot haltar runt mittenpartiet och sentimentaliteten vrids upp några varv för mycket är det svårt att inte beröras av de band som Peterson knöt under sitt kortvariga liv - särskilt det kortvariga band med dottern som aldrig hann känna honom som person, vars legend hemsöker henne och alla hans vänner än idag.

Superswede är ett ömsint porträtt av en otursförföljd, men ödmjuk man som tog sig an världen i vått och torrt, som trots konstanta problem med biltillverkningar och stallkomplikationer gjorde det han alltid älskat att göra sedan farsan byggde honom en gokart: att köra, köra, köra tills det ryker om pedalerna. Superswede är med andra ord både rörande och fascinerande och rekommenderas till alla som vill utforska en sorgsen bit svensk historia, även om man vanligtvis inte kikar på dokumentärer. Det är nämligen en finstämd och respektfull film om en svensk racerförare som aldrig riktigt blev världsmästare, men som i mångas ögon och hjärtan var en sann vinnare.

Detta är en annons:

Bilden:
Bilden är hyfsat skarp i svartvita nutidsscener och sådär oundvikligt grynigt i äldre intervjumaterial, vilket tillför en känsla av ett förflutet som alltid hinner ikapp en. Färger är stärkta för att skildra glada tider, medan olycksbilder lämnas mattare för att skildra sorgen.

Filmen har formatet 1.85:1

Ljudet:
Även ljudmixen och välvalda tystnadsmoment hjälper till att skildra den tomhet som lämnas efter Petersons död, där fordonens rasande motorer och mycket tydliga dialoger gör detta till en överraskande välljudande dokumentär.

Extramaterialet:
Den svenska bluray-utgåvan bjuder på ett par filmtrailers, men inte mer än så.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Superswede är en fin och känslosam hyllning till racerlegenden Ronnie Peterson
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Superswede

Superswede

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Dokumentären om racerföraren Ronnie Petersons liv och död är en fängslande känslotripp...



Loading next content