Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Lego Batman 3: Beyond Gotham

Lego Batman 3: Beyond Gotham

Varför nöja sig med att förpesta Gotham City när man kan terrorisera hela rymden, tycks Jokern resonera. Vi har tillsammans med Läderlappen flugit rymdraket och provspelat det senaste Lego Batman-äventyret...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det börjar kännas som att det släpps ett nytt Lego-spel från TT Games varje månad. De kommer lika regelbundet som lönen och gör både utvecklaren och utgivaren Warner snuskigt rika. Här skulle man kunna stanna upp och bli upprörd, men det blir vi inte helt enkelt för att Lega-spelen nästan undantagslöst är underhållande sådana. Och det är i det ljuset vi ser Lego Batman 3: Beyond Gotham.

Grundkonceptet är som vanligt mer eller mindre orört och vi förväntas återigen att tackla de Lego-utmaningar vi ställs inför med Batman och Robin tolkade i ljuvlig dansk plast. Men den här gången finns en stor twist gentemot föregångarna, som namnet antyder är det inte Gotham som behöver hjälp - utan yttre rymden.

Lego Batman 3: Beyond GothamLego Batman 3: Beyond Gotham
Batman slår sina påsar ihop med Justice League i denna nya superhjältefest.

Batman och Robin fixar inte detta för egen maskin, utan får assistans av Justice League där bland annat Superman, Wonder Woman, Flash med flera är villiga att ge en hjälpande hand. På fiendesidan har dock inte lika mycket hänt, utan det är återigen Jokern som står för ofoget, denna gång som sagt i rymden. Valet av plats ger såklart vissa spelmässiga förändringar där den viktigaste är att Batman och andra figurer nu kan flyga. Batmans dräkt har ett smidigt jetpack som måste laddas upp efter användning, men det går snabbt att bläddra mellan olika kostymer tack vare ett smart hjulbaserat menysystem.

Detta är en annons:

Jetpacken öppnar upp banorna från det vanliga lunkandet till fots, men det krävs fortfarande att man byter figurer och återkommer om man vill avkräva banorna alla deras hemligheter då man aldrig har alla de egenskaper som behövs vid första genomspelningen. Nåväl, innan vi går händelserna i förväg gäller det att ta itu med den mest spektakulära hemligheten i Batcave hittills, nämligen Läderlappens rymdraket som konstrueras med hjälp av Lego.

Lego Batman 3: Beyond Gotham
Räkna med fler nyheter än vanligt som bland annat regelrätta shoot 'em up-banor.

Väl uppe i rymden visar det sig att Batman är en van rymdresenär och har ett rymdskepp parkerat (tänk X-vinge) där ute, redo att ta oss vidare på äventyr. Robin får dock inte åka med, men har lyckligtvis ett eget miniskepp att kuska runt med. Rymden är dock en farlig plats och första uppdraget går ut på att rädda en rymdstation från Jokerns klor. Det är lättare sagt än gjort då han sitter med en retro-doftande dator och spelar ett spel som skapar faror för den dynamiska duon. Det inkluderar bland annat Jokerns sedvanliga klapprande löständer som måste skjutas ned. Humorn fungerar som vanligt utmärkt och TT Games är snudd på branschledande i att hitta på scener som barnen älskar men som även får oss vuxna att ha roligt.

En "simple space shooter" som assistant game director Stephen Sharples väljer att kalla det. Och visst, det påminner inte så lite om Resogun men när jag frågar honom om detta så undviker han frågan. Men det är inget snack om saken, det finns flera element som visar var de fått sin inspiration ifrån som när jag susar runt rymdstationen och skjuter ned våg efter våg av fiender innan vi till slut står inför en "Jack in the box" där boxen är en missil och allt såklart kontrolleras av Jokern. Det kommer vankas fler rymdbanor, men TT Games vill inte prata om dem ännu.

Detta är en annons:
Lego Batman 3: Beyond Gotham
Cyborg är en av alla de DC-hjältar vi stöter på denna gång.

Cyborg och Flash hjälper sedan Läderlappen och Robin med bordandet av rymdstationen, vilket är lättare sagt än gjort. Iförda klumpiga rymddräkter studsar vi omkring utanpå och löser diverse pussel. Cyborg bjussar på ofrivillig komik (vilken återigen funkar) när han bland annat förvandlas till en enorm biltvätt och annat längs banans gång, och det är imponerande att se hur distinkt olika alla figurerna är.

Lego Batman 3: Beyond Gotham bjuder på mer av den underhållning TT Games gjort till sitt signum, och att barnen kommer älska detta råder det inget tvivel om. Spelbarheten och alla pussel är såklart aningen enkla i sin utformning, men de förändringar som gjorts upplevs ändå som förbättringar. De nya VR-världarna är också trevliga tillägg där det vankas plattformshoppande längs labyrintliknande banor. Inspirationskällan för dessa går för övrigt också att spåra till VR-uppdragen från Metal Gear Solid-serien, men sämre förebilder än så kan man såklart ha.

Lego Batman 3: Beyond Gotham
Hjärnan bakom det som händer är som vanligt den alltid lika oklanderligt klädda Jokern.

De som inte gillar Lego-spelen kanske inte kommer ha så mycket att hämta här heller, men för oss andra är det mer av det vi gillar, med lagom mycket nyheter och en värld som kommer underhålla länge. I synnerhet i co-op. Till Playstation 4 och Xbox One ser det minst lika bra ut som Lego Marvel Super Heroes och Lego The Hobbit, och i slutändan vill jag inte missa när Batman tar sig an rymden tillsammans med Justice League. Ett spel att hålla utkik efter, alltså.

Relaterade texter

9
Lego Batman 3: Beyond GothamScore

Lego Batman 3: Beyond Gotham

RECENSION. Skrivet av Fredrik Säfström

Det har återigen blivit dags att bege sig ut på äventyr med kända DC-hjältar och skurkar. Skådeplats den här gången är yttre rymden. Fredrik har spelat och delat ut betyg...

0
GR Live: Vi räddar Gotham i Lego Batman 3

GR Live: Vi räddar Gotham i Lego Batman 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

I dagens Gamereactor Live vankas superhjältar och dansk plast när vi tar oss an TT Games nyligen lanserade Lego Batman 3: Beyond Gotham till Playstation 4. Den ljuvliga...

7
Conan O'Brian gästspelar i Lego Batman 3

Conan O'Brian gästspelar i Lego Batman 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Under New York Comic Con i helgen avslöjades att det blir ytterligare ett gästspel i kommande Lego Batman 3: Beyond Gotham (sedan tidigare vet vi ju att Adam West är...



Loading next content