Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen 17-W102NO

Vår hårdvaruskribent Fredrik har varit på resande fot och hårdtestat HP:s senaste gaming-laptop...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att det finns riktigt bra bärbara datorer, som till exempel Asus G752 och MSI GT72VR, är ingen hemlighet och påkostade blixtsnabba laptops funnits en längre tid. Men att det skulle gå att få den här prestandan för ett så pass mycket lägre pris hade jag ingen aning om. Just detta har HP fokuserat på med den senaste generationen av Omen-datorer och därför valt att skippa blinkande tangenter och allt vad macro-knappar heter för att på det viset få ner priset och även göra datorn mindre med ett mer avskalat utseende. Jag gillar det tänket och även om den är väldigt anspråkslös i sin design W102NO, så skvallrar den välkända Omen-loggan om att det är en kraftfull gaming-pjäs jag har liggandes på knäna. Att den sen ser ut som vilken laptop som helst rör mig inte i ryggen, insidan räknas och det har det amerikanska företaget verkligen tagit fasta på.

HQ

Modellen heter som sagt Omen 17 och finns i flera olika varianter. Just den jag har testat är utrustad med en Intel Core i7 6700HQ-processor, en full-HD G-sync IPS-panel, 16GB DDR4/2133 RAM, en 128 GB SSD-hårddisk och en 1 TB SATA-hårddisk för lagring. För grafiken står ett Nvida Geforce GTX 1070 med 8 GB minne och ljudet har Bang & Olufsen fixat. Det finns med andra ord gott om kraft under den diskreta huven och det märks väl när du spelar. Alla spel jag har provat flyter väldigt bra och IPS-skärmen ger en ren och fin bild. Tyvärr går skärmen inte att köra högre än 75 Hz uppdateringsfrekvens, men det märker du inte annat än i snabbare spel som till exempel Overwatch då bilden inte blir lika lugn som på riktiga 144 Hz-spelskärmar.

HP Omen 17-W102NO
Den är väldigt tunn och lätt med tanke på prestandan och att det faktiskt är en 17-tummare.

I mer grafiktunga titlar som till exempel Rise of the Tomb Raider och Battlefield 1 levererar den nästan lika bra grafik som den betydligt dyrare rivalen Asus G752 och det är minst sagt imponerande. Dessutom gör W102:an det utan att de inbyggda fläktarna går för fulla segel och det är helt klart ett plus i kanten att den är väldigt tyst. Spelprestandan den levererar går det verkligen inte att klaga på med tanke på att burken "bara" kostar 17990:-.

Det jag däremot inte gillar är några småsaker som att HP av någon konstig anledning har valt en röd färg till texten på tangenterna. När jag suttit med datorn i lite mörkare omgivning har det varit svårt att se vilken knapp jag ska trycka på, och även fast jag kan fingersättningen på tangentbordet tyckte jag det var väldigt störigt stundtals och något de enkelt hade kunnat fixa med en annan färg som synts bättre.

Detta är en annons:
HP Omen 17-W102NO
På undersidan finns en servicelucka där du enkelt kan byta RAM-minnet.

En annan sak som inte heller fungerar särskilt bra är pekplattan som känns ruskigt billig och jag har svurit mängder med gånger då jag av misstag klickat när jag inte velat göra det, och att högerklicka har varit en pärs då det endast gått allra, allra längst ner i högra hörnet. Totalt värdelös alltså och något jag verkligen hoppas blir bättre på kommande generationer.

Ljudet är desto bättre och kommer från danska Bang & Olufsen. Det är väldigt rent och klart men i stort sett utan någon som helst bas vilket är lite synd. Jag gissar på att det är väldigt svårt att få till bra bas med tanke på att det inte kan finns så mycket plats över till någon baslåda i det 30 millimeter tunna chassit, men bortsett från det är det ändå det klaraste ljudet på en bärbar dator jag hört hittills. Att kolla Youtube-klipp och Netflix-serier fungerar utmärkt men om du vill ha mera bas finns det mycket bra hörlurar att välja bland istället och i dagsläget tror jag ingen sitter och lyssnar på datorhögtalarna alls. Egentligen.

HP Omen 17-W102NO
Batteritiden är mycket bra (ända upp till tio timmar) med tanke på att är en gaming-dator och därför får jobba hårt med grafiken
Detta är en annons:

Anslutningar är det förhållandevis gott om, även om jag önskat att det fanns en eller två USB-ingångar till utöver de tre som redan finns. Det blir fort fullt om du är på LAN och spelar med externt tangentbord, mus och headset, då finns det ingen port över för att till exempel ladda mobilen. En HDMI och en mini-DisplayPort finns det för att ansluta extern skärm samt en SD-kortläsare. Givetvis sitter det även en RJ45-ingång och ingångar för hörlur och mikrofon. Någon optisk enhet finns det däremot inte men det spelar mindre roll då det mesta i mjukvaruväg går att ladda ner från internet eller köras från USB-sticka.

HP Omen 17-W102NO är en riktigt kompetent gaming-dator med bra prestanda, lång batteritid (upp till 10 timmar) och en överkomlig prislapp. Den är lättare än konkurrenterna med sina tre kilon och känns välbyggd, undantaget pekplattan då förstås. Att den är 17,3-tum och därför rätt stor kan ju såklart vara lite jobbigt på resande fot, men bortsett från det är det en riktigt bra gaming-laptop som helt klart är värd pengarna.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Mycket bra prestanda, lång batteritid, klart och fint ljud, låg ljudnivå, överkomlig prislapp
-
Pekplattan, färgen på knapparna, för lite USB-ingångar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
HP Omen 17-W102NO

HP Omen 17-W102NO

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Vår hårdvaruskribent Fredrik har varit på resande fot och hårdtestat HP:s senaste gaming-laptop...



Loading next content