Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Shure SE-425

Hörlurstoken Fredrik har tillbringat tre månader tillsammans med en av Shures vassare in ear-modeller...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Shure har tillverkat hörlurar i årtionden och har några modeller i både 400- och 500-serien som är väl ansedda bland den stora kritikermassan. För min egen del har jag lyssnat väldigt lite på någon av de serierna och blev supertaggad när Petter skyfflade över SE-425 snäckorna på mitt bord. En in-ear-lur i samma prisklass som de nyligen testade Sony XBA-N3AP och jag såg framemot en riktigt hård match mellan två lurar av liknande prestanda på pappret men den matchen blev inte lika jämn som jag hade hoppats på, tyvärr.

HQ
Shure SE-425
För att lurarna ska sitta perfekt skickar Shure med fem stycken olika pluggar av varierande storlek och form.

För SE-425 är lite sämre ljudmässigt på nästan allt jämfört med till exempel XBA-N3AP och det borde de absolut inte vara med den prislappen. Ljudet i snäckorna är enligt min ringa mening lite för hårt och Shure har fokuserat för mycket på ett rent ljud med mycket detaljer och därmed delvis prioriterat bort värmen i mellanregistret. Diskanten är kristallklar men blir fort hård och jobbig trots över 200 timmars inspelningstid. Ljudet vill liksom inte riktigt "släppa" trots de många timmarnas spelning och karaktären förblir kall och tunn i mitten av registret.

Shure SE-425
Kabeln, som går att ta lös, är väldigt stel och inte alls lika smidig som på till exempel AKG-N40

Detta är synd för värmen och en rundare diskant hade matchat basen på ett bra sätt för den är stram och distinkt med lagom mycket kraft. När jag poppar "Sugar" med Maroon 5 och basen dunkar igång sitter den som en smäck med bra tryck men när Adam börjar sjunga försvinner den trevliga känslan och jag blir fort lyssningstrött av den vassa klangen. Balansen i ljudet bör absolut vara bättre på den här nivån för både Sony XBA-N3AP och AKG N40 har en bättre frekvenskurva med en jämnare och behagligare ljudåtergivning, anser jag.

Detta är en annons:

Byggkvaliteten är det däremot inget fel på för de välbyggda snäckorna känns påkostade och rejäla med flera smarta finesser. Sladden går till exempel att byta ut och det är klockrent om oturen är framme och den råkar gå sönder. Det finns även olika kablar att välja mellan och vill du ha till exempel en sladd med mikrofon för iPhone går det enkelt att köpa och byta själv. Extra fiffigt är den snurrande kopplingen längst ute i änden på kabel som gör att det är mycket enklare att stoppa in snäckorna och det blir mycket mer bekvämt att ha dem i öronen. Jag gillar även silikonstrumpan på kabeln närmast snäckan som du kan böja runt örat för att både öka komforten ett snäpp men även gör så att de sitter bättre när jag tramsar runt med mina spensliga filmjölksarmar på det lokala gymmet.

Shure SE-425
Snäckorna är riktigt välbyggda med en smidig snurrkoppling som gör det enklare att sätta i lurarna och ökar komforten.

I kartongen följer det med ett helt gäng öron-pluggar av olika storlek och form för att passa de flesta typer av öron men om inte någon av de skulle passa går det även att beställa formgjutna pluggar för att verkligen säkerställa perfekt passform. Ljudmässigt gör passformen mot örongången stor skillnad och ju bättre lurarna sitter desto bättre låter de. Det ingår även ett litet fodral, en 6,3-millimeters adapter och ett litet verktyg för att rengöra pluggarna.

Shure SE-425
Shures over-ear-lurar har en betydligt varmare karaktär med mer botten, än deras dyrare snäckor.
Detta är en annons:

Som jag skrev i det inledande stycket trodde jag att SE-425 skulle låta bättre med tanke på priset, men har fått lov att inse att detta är en sådan där ljudprodukt som gjort mig besviken - i slutändan. De låter för kallt för min smak ljudmässigt men är i övrigt en mycket genomtänkt snäcka, inte minst om man ser till funktionerna. Möjligheten att byta sladd och den smarta lösningen med den snurrande kopplingen förlänger livslängden på lurarna men de låter inte tillräckligt bra för prislappen och därför stannar mitt betyg på en stark sexa.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Härlig byggkvalitet, läcker design, löstagbar kabel, smidiga funktioner, grymt bra detaljåtergivning
-
Saknar värme, känns hårda sett till karaktären, skapar en otrevlig lyssningströtthet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Shure SE-425

Shure SE-425

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Hörlurstoken Fredrik har tillbringat tre månader tillsammans med en av Shures vassare in ear-modeller...



Loading next content