Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Astro A50 (Generation 3)

Svindyra, trådlösa premiumlurar avsedda för spel. Nog måste de vara bra om de kostar som en hel konsol? Kim Orremark levt med Astro A50 på huvudet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag gillar hörlurar, speciellt sådana som är avsedda för spel. Jag äger, utan att överdriva, cirka tio par till Playstation 4 och en handfull till PC och Xbox One. Jag kan alltså med gott samvete säga att jag har testat det mesta som finns på marknaden idag, i alla olika prisklasser. Ljud, och speciellt spelljud är väldigt subjektivt och vi värderar alla olika egenskaper av våra headsets, det gör såklart att det är svårt att peka på ett par och säga "De här är svinigt bra, du borde köpa!" om personen i fråga inte alls bryr sig om samma funktioner som du gör.

HQ

För mig är det ganska simpla preferenser; trådlösa, bra batteritid och en mikrofon som dels låter bra men som också är bra på att plocka upp lägre frekvenser. Jag vill givetvis ha bra ljud också (duh) men jag är villig att offra lite av det och andra funktioner för bekvämligheten med trådlöst.

Det senaste headsetet jag har använt är Astro A50, en av de stora giganterna men också det med en av de saftigaste prislapparna. Är det verkligen värda 3500 kronor? För mig är är svaret ett stort ja - och jag ska berätta varför. Astro A50 är superbekväma, såpass att jag ibland glömmer lurarna på skallen när jag går ned till närmsta matvaruaffär. De väger endast 380 gram och lägger ingen direkt vikt rakt på hjässan som så många andra gaminglurar faktiskt gör.

Konstruktionen är dock något plastig och reflekterar inte prislappen särskilt väl. Kåporna skippar allt vad konstläder heter och går istället helt på tyg vilket eliminerar mycket av det klibbiga svettsprutandet som annars drabbar mig vid längre spelstunder men det betyder samtidigt att de släpper in ganska mycket ljude, speciellt om du som jag har en tjatig partner som alltid stör mitt i spelandet. Astro A50 är dock det mest bekväma, trådlösa, gamingheadsetet jag har krängt på min arma skalle, och då har jag som sagt provat en hel del av de som finns därute. Det är inte helt ovanligt att det sitter kvar på min skalle när jag går ner och köper kvällsgodis på mataffären - så sköna är de.

Astro A50 Wireless
Astro A50 är supersköna att ha på hjässan under längre spelstunder.
Detta är en annons:

Det absolut viktigaste för mig när jag kikar på lurar idag är att de ska vara trådlösa, det spelar ingen roll om det är för spel, podcasts eller träning - sladdarna måste utrotas. En otroligt dealbreaker i det trådlösa segmentet blir då såklart batteriden och hur laddning hanteras. Astro A50 har rejäl batteritid, 15 timmar står det på kartongen, och det verkar stämma väl. Headsetet är även såpass smart att om du lägger ifrån dig det på soffan eller närliggande bort kommer de känna av det tack vare den inbyggda accelerometern och gå in i standby-läge automatiskt för att förhindra att du plockar upp ett urladdad headset. Mycket fiffigt.

Laddningen sköts via den medföljande basstationen där du med enkelhet sätter ned lurarna som sugs fast med magneter och står sedan snyggt och prydligt, redo för att användas igen. Själva basstationen visar också hur mycket batteri du har kvar och om Dolby-läget är på eller inte.

Allt med Astro A50 andas enkelhet, det ska gå snabbt att göra det du behöver och onödiga funktioner och reglage hålls till ett minimum. Själva mixampen är integrerad i den högra kåpan där du snabbt kan ändra prioritering mellan spel eller röstchatt. Du har även snabb tillgång till mastervolym, tre olika EQ-lägen och en knapp för att aktivera 7.1-ljud. Du kan även ladda ned ett tillhörande program för att detaljstyra massor av saker som olika EQ och mikrofonens känslighet. Tyvärr är just mikrofonen den enskilt sämsta delen med Astro A50, och den är faktiskt rejält dålig. Ett plus i boken hos mig är dock att det faktiskt finns mic-monitoring här, något som märkligt nog saknas väldigt många gånger. Nu är det inte alla som gillar det, men det är ett måste för mig.

Första kvällen med lurarna på mig när jag glad i hågen studsade in i partychatten på Playstation 4 (som för kvällen hette "Korvspadar - det bästa som finns") började mina klanmedlemmar direkt att fråga om jag satt med rumpan på min mikrofon, om jag hade svalt den eller helt sonika pratade i någonting som var byggt på 1920-talet. Mikrofonen på Astro A50 är alltså tämligen usel, och det är synd på ett annars ordentligt bra headset. Den är smidig att använda däremot det känns aldrig som den är i vägen eller som den ska gå sönder. Den tystas lätt genom att fälla upp den om du vill gå på toa men fortfarande höra vad som händer.

Detta är en annons:
Astro A50 Wireless
Den medföljande basstationen är smidig och extraknäcker också som laddningstation.

Så! Ljudet då? Meningen med ett headset. Den viktigaste punkten. Riktigt, riktigt, riktigt bra - låter dessa. Jag var skeptisk i början, simulerat 7.1-ljud är nästan aldrig någonting att hänga i granen och efter min första spelsession drogs jag åt att köra med Dolby-läget avstängt för vanligt stereoljud, vilket lät ordentligt bra. Men, eftersom jag skulle hårdtesta headsetet inför den här recensionen startade jag upp Monster Hunter World och blev genast förvånad. 7.1-mixen lät riktigt bra. Nu ska jag inte låtsas som om det är samma sak som en riktigt surround-rigg men det är helt klart det bäst simulerade ljudet jag har hört i ett par gaminglurar.

På lurarnas "preset" är basen är krispig, diskanten alldeles lagom och mellanregistret känns klart och tydligt. 40-millimeterselementen jobbar på bra och presenterar ljud med riktigt tryck i utan att det någonsin känns obalanserat. Tillsammans med medföljande mjukvara finns det även oändliga sätt att detaljstyra ljudbilden så den passar just dig, vilket alltid uppskattas.

Trots den något skrangliga byggkvaliteten och den risiga mikrofonen väger fördelarna för mig när det gäller Astro A50. Det superba ljudet, härliga komforten, långa batteritiden och inställningsmöjligheterna gör det till ett stycke gaminglur jag verkligen kan rekommendera. Visst är priset ruskigt högt men i prisklassen är Astro A50 ett riktigt bra köp.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbar komfort, smidig laddning, lång batteritid, simpla reglage, fiffiga funktioner, förvånansvärt bra ljud, massor av inställningsmöjligheter via mjukvaran, mic-monitoring
-
Plastig konstruktion, horribel mikrofon, dyra
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Astro A50 (Generation 3)

Astro A50 (Generation 3)

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Svindyra, trådlösa premiumlurar avsedda för spel. Nog måste de vara bra om de kostar som en hel konsol? Kim Orremark levt med Astro A50 på huvudet...



Loading next content