Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Hori Mini Gamepad PS4

En mycket, mycket, mycket (mycket) liten handkontroll till Playstation 4 för alla med minimala händer. Är det någonting som är värt att införskaffa?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Min son, Frank fem år, älskar TV-spel. Inte riktigt så generellt och brett som jag hade önskat, inte än i alla fall. Han har tagit nästan alla månar i Super Mario Odyssey och dänger mig med enkelhet i Pokkén Tournament DX eller Mario Kart 8 Deluxe på Nintendo Switch. Vi har tidigare försökt spela lite olika Lego-spel på Playstation 4 och gett Knack ett par försök men det slutar alltid med att Frank måste hålla i handkontrollen på okonventionella sätt för nå alla knappar. Han brukar summera våra spelstunder med; "Ja, det här var ju rumpigt" Vilket jag antar betyder att det inte är bra.

HQ

Där har Nintendo lyckats riktigt bra med att göra en handkontroll som passar de lite yngre spelarna och det är därför Frank helt enkelt ratar både Xbox One och Playstation 4, trots att vi har konsoler i överflöd i hushållet. Som en lösning på mina problem släpper Hori en handkontroll till Playstation 4 som är gjord för även de minsta händerna - ja, till och med för Jonas Mäki. För att kunna testa den ordentligt lät jag Frank gå igenom tre hårda spelstunder medan jag registrerade hans reaktioner och känslor noga.

Vi började med Knack. Ett spel vars co-op-läget är inte särskilt underhållande, speciellt inte för spelare två (i det här fallet jag). Frank hamrade på fiender för glatta livet medan jag konstant hamnade ur bild och dog. Efter en halvtimme eller så frågade jag honom om handkontrollen kändes bra, han svarade med ett mycket högljutt pruttljud och sade "Knack är inte alls lika bra på att hoppa som Mario". Bra observerat tänkte jag och bytte spel.

Nästa spel på listan blev Lego Marvel Super Heroes 2. Frank skulle bestämt spela som Iron Man och verkade, tillsynes, bemästra rörelseschemat bra. Vi samlade guldiga Lego-bitar, letade hemligheter och försökte se vem av oss som var bäst på att slåss i man mot man. Jag frågade honom igen om han kände att han kunde nå alla knappar; "Japp. Men varför kan inte Lego-gubbarna slåss ordentligt? De har ju inte ens superattacker som i Pokkén Tournament DX?". Sant sade jag och stängde av.

Det sista testet skulle handla om reflexer och förmågan att tänka snabbt och hålla huvudet kallt. Wipeout Omega Collection. Det tog Frank exakt två minuter innan han krävde att vi skulle stänga av; "Jag tänker inte spela det här. Inga sköldpaddsskal, inga bananer eller ens roliga banor." Han avslutade med ett till pruttljud, tog min Nintendo Switch från dockstationen och gick upp sitt rum.

Detta är en annons:
Hori Mini Gamepad PS4
Den är liten, blå och har (nästan) alla funktioner som en fullstor Dual Shock 4

Mina egna tester bestod av ett par matcher Crucible i Destiny 2 och en (mycket förnedrande) körsträcka i Dirt Rally. Det första uppenbara problemet för mig är att den inte är trådlös, eller ens kommer i valmöjligheten att få den trådlös. Det är trots allt 2018 och vi är så vana vid trådlösa handkontroller vid det här laget att det känns direkt olämpligt att ha en stadd från konsol till soffa.

Hori PS4 Mini Gamepad är dock ordentligt liten, som du säkert redan har förstått. 40% mindre än den vanliga Dual Chock 4 enligt Sony själva. Den är inte riktigt lika liten som en Joy-Con men påminner i övrigt om formen på Nintendos avtagbara kontrolldon. Det behöver väl knappast sägas men har du normalstora händer är den här handkontrollen inte för dig. Problemen blir uppenbara direkt när jag börjar spela, där det största bekymret bir utrymmet vid analogspakarna. Mina tummar krockar konstant, på ett mycket obehaglig sätt, du vet som när du måste dansa tryckare med någon helt ofrivilligt i tunnelbanan i rusningstrafik? Exakt den känslan uppstår när mina två tjocka tummar måste slåss om mittplatsen på handkontrollen.

Responsen i knapparna och känsligheten i spakarna är däremot helt okej. Själva knapparna klickar betydligt mer än på vanliga Dual Shock 4 men känns ändå bra, överlag är konstruktionen givetvis betydligt plastigare än originalkontrollen men med en prislapp på drygt 300 kronor känns det helt klart okej. Mina matcher i Destiny 2 går ändå relativt bra och efter att jag har vant mig med hur mina fingrar ska färdas spelar jag nästan lika dåligt som vanligt. I fallet Dirt Rally blir upplevelsen inte riktigt lika bra. R2/L2-knapparna är inte analoga så att försöka balansera gas och broms blev till en smärre mardröm. Jag hade kunnat tänka mig att Hori Mini Gamepad skulle kunna göra underverk i fightingspel eftersom det med enkelhet går att trycka på flera triggers samtidigt på grund av handkontrollens storlek men, styrkorset är tyvärr inte överdrivet bra.

Detta är en annons:

Förutom att den inte är trådlös saknar Hori Mini Gamepad även en rad andra vitala funktioner. Ingen "lightbar", ingen vibration, ingen touchpad (finns en knapp som subsitut) och inget hörlursuttag. Det gör att de spel som kräver touchpaden helt enkelt blir helt ospelbara på den här handkontrollen och det kan vara värt att ha i minnet.

Två saker hade jag ändå lyckats konstatera. Ett: Frank är, trots sina unga år, redan en inrotad Nintndo-fanboy. Två:Hori PS4 Mini Gamepad är ett fullgott alternativ för barn eller spelare med mindre händer, trots att vissa märkliga val har gjorts sett till funktionalitet. För mig personligen saknar jag analoga triggers allt för mycket för att kunna använda den här handkontrollen, men å andra sidan är den inte gjord för mig heller. Frank kommer spela mer Playstation 4 nu, och det är bra. Hori Mini Gamepad finns i butik nu och kommer i tre färger, svart, röd eller blå och kostar cirka 300 kronor.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Perfekt för små händer, billig, god byggkvalitet
-
Saknar funktioner, inte kompatibel med alla spel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Hori Mini Gamepad PS4

Hori Mini Gamepad PS4

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Kim Orremark

En mycket, mycket, mycket (mycket) liten handkontroll till Playstation 4 för alla med minimala händer. Är det någonting som är värt att införskaffa?



Loading next content