Svenska
MEDLEMSRECENSION

FIFA 14

Efter att ha spelat spelet under en lång tid, både online, hemma med polarna och på SM-kval känner jag mig nu redo att betygsätta denna katastrof till fotbollsspel

Jag har spelat på både Ps3 och Ps4, men recensionen gäller Ps3

Efter att FIFA 13 varit något sämre än FIFA 12 hade man som stor FIFA-fan hoppats att EA Sports skulle göra FIFA 14 till ett fantastiskt bra spel som rättade till alla de fel som funnits under tidigare spel. Resultatet blev en katastrof.

Jag vet inte ens var jag ska börja i denna sörja, men varför inte börja med det positiva, så att vi får det överstökat? Man har fått ännu mer licenser och är här helt ohotade. Jag själv klarar inte av att spela PES med alla dess påhittade namn, det känns alldeles fel.

Man har dessutom valt att ta bort att man måste hålla inne L2 om man vill göra skillmoves och numera räcker det att bara vicka på spaken åt de håll man vill, vilket fungerar alldeles perfekt. Det är verkligen en välkommen förändring då det blir smidigare att "skilla".

Men det är ungefär det som är bättre i FIFA 14 jämfört med FIFA 13. Resten är försämringar eller helt nya, extremt udda buggar. Vi kan börja med det absolut största problemet, frysningarna.

Det är nämligen så att EA har lagt in den fullständigt underbara funktionen att spelarna ibland får för sig att frysa fast, helt. De rör sig bara inte. Det kan vara när man passar dem, vilket leder till att bollen rullar förbi och oftast hamnar hos en motståndare men det kan också leda till betydligt värre saker. Det allvarligaste och vanligaste är vid inlägg. Försvararna, endast försvararna, fryser nämligen extremt ofta vid inlägg. Det händer aldrig att anfallarna gör det dock och det leder därför till att anfallarna blir helt rena och enkelt kan göra mål.

När vi ändå är inne på inläggen kan vi ta upp ännu ett otroligt stort problem, nämligen att nickar är så sjukt op att det inte finns. Även ifall din försvarare inte fryser och du lyckas placera honom perfekt så är risken extremt stor att du förlorar nickduellen ändå, även om du går in i nickduell mot spelets kortaste spelare. Värre är det dock om det är en spelare som Ronaldo som anfaller. Ronaldo vinner nämligen i stort sett varje duell och försvarna ger ofta fan i att hoppa om det är en duell mot honom. Ja, ni förstår grejen. Inlägg är alldeles för bra och kan utnyttjas extremt lätt av en sämre spelare.

Detta är även något FIFA-eliten tar upp (jag pratar med dem varje dag då vi hänger på samma forum). FIFA 14 är lättare för en nybörjare att hota i för att det är så random och att bara mata inlägg kan med lite tur leda till en vinst även om man är ofantligt mycket sämre FIFA-spelare.

"Men så försvara kanterna då?" säger ni, och ja absolut, det kan man ju göra. Saken är bara den att det är omöjligt att försvara den i 90 minuter då dina försvarare någon kommer kommer att frysa eller göra något annat helt efterbliven vilket leder till att motståndaren kommer runt på kanten och får in ett inlägg. Ett enda inlägg kan mycket väl leda till mål.

Vi kan fortsätta med löpningarna. För de som läste min recension på FIFA 13 var jag väldigt förvånad över att de fina offensiva löpningarna som gjordes automatiskt i demot inte fanns med i det hela spelet. De finns inte med i FIFA 14 heller. Du kan dock givetvis fortfarande manuellt skicka iväg dem med L1.

Dock är spelarna extremt lata och är väldigt ofta offside i en kvart efter att du tappat bollen i det anfallet. Därför är det ibland meningslöst att försöka passa bollen framåt om du skulle bryta och vilja kontra, för dina spelare är bara offside.

Men om du faktiskt skulle lyckas bryta och dina spelare inte är offside och de inte fryser, då är väl ändå allt frid och fröjd? Skulle inte tro det du, detta är FIFA 14 ! Alltför ofta kan du rikta din spelare och spaken åt ett håll för att slå passningen, men spelet bestämmer att du ska slå den till en helt annan och du tappar bollen pga. detta.

Men om de slår den till rätt spelare, då, DÅ måste det ju vara bra? Nope. Även då kan det ofta hända att spelet får för sig att en spelare som är långt ifrån bollen ska vara den som tar den och den spelaren som är vid bollen springer därifrån. Du kan vid detta läge inte heller byta spelare av någon anledning och anfallet är förstört.

Jag vill återigen poängtera att detta inte bara är mitt gråtande jag som anser det här utan hela fifaeliten är på min sida. En spelare såsom Xit, som är sverigefyra, har fått göra om hela sitt spel för det fungerar inte att spela fin fotboll på FIFA 14. Xit har alltid varit känd för att spela ett snabbt, vackert passningsspel och knappt slagit några inlägg alls, men det fungerar inte längre. Han undviker fortfarande i största grad att slå inlägg men man måste verkligen göra det ibland. Det går inte vinna på FIFA 14 annars, det är ren fakta. EA har alltså gjort ett spel där alla måste spela typ likadant.

Det enda riktigt positiva jag har att säga om FIFA 14 har egentligen ingenting med spelet att göra, utan bara några eldsjälar som har en riktigt fin svensk sida där man kan mäta sig med de allra bästa. Eftersom jag vinner i stort sett varje match online på FIFA om jag kör "säsonger" har det varit oerhört kul att börja spela där och ofta verkligen bli totalt utspelad. Dock kan slumpen göra att jag slår, eller åtminstone spelar oavgjort, mot en bättre spelare även där såklart. Jag rekommenderar iaf er som är sugna på att mäta er mot de bästa att skicka ett PM till mig så ska jag visa sidan för er.

Och ja, karriär suger fortfarande. Meningslöst att spela offline då alla lag spelar likadant och det är skittråkigt.

FUT finns kvar och är populärt, men jag har aldrig förstått poängen med det och därför inte testat det. Pro Clubs har jag inte testat på Ps3.

Nu undrar ni varför spelet har fått ett såpass "högt" betyg trots allt detta och svaret är enkelt. Det är fortfarande ganska beroendeframkallande.

Ber om ursäkt för en dåligt skriven recension, ville bara få ut mina åsikter om spelet. Orkar inte lägga ner mycket arbete på en recension på ett sådant skitspel dock. Det tar upp för mycket tid av min vardag redan då jag spelar för att utvecklas och kanske en dag kunna utmana om en SM-plats.

På Ps4 är spelet betydligt bättre och skulle belönats med en 7:a.

+ Plus
. Inte mycket

- Minus
. Det mesta

Samlat betyg: 7.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10