Svenska
MEDLEMSRECENSION

Hyrule Warriors Legends

Skrivet av: ragnevi   2016-03-29

Ett Zelda som är nästan vad jag vill ha...

Nu finns Zelda, jag menar Hyrule Warriors Legends ute till 3DS, så för dig som inte har ett Nintendo Wii U och missat det kan det vara värt att ladda hem denna, priset ligger på 369:- och det känns mer humant än de 419:- som Nintendo tagit ut för sina nedladdningsbara titlar tidigare.
För dig som vill ha en fysisk produkt så listar prisjakt spelet från 349:-. Jo, jag vet att det är helt galet att de fysiska spelen ofta är billigare, men det var så liten skillnad denna gång och jag kunde inte vänta över påsken för att få spelet...
Utöver detta kommer du vilja betala 150:- för ett säsongspass så du får kommande DLC till spelet. De DLC som släpptes till Wii U finns inkluderade här, plus några nya banor som är ett sidospår till huvudhandlingen som följer karaktären Linkle.

Nya spelet påminner starkt om Dynasty Warriors (Nintendo har lagt ut utvecklingen på samma bolag), jag är ingen storspelare av Dynasty Warriors, jag har spelat 8:an med tillägget Empires till XBOX One,, men spelet var så rörigt upplagt att jag fattade inte ens hur jag skulle komma igång ordentligt och vad skillnaden mellan raider, uppdrag eller kampanjer var. Det kändes inte som om de ville välkomna nya spelare, efter att försökt ett par gånger så la jag spelet på hyllan...


Det behöver du inte tänka på här, spelet börjar med action direkt och Link kastas ut på ett slagfält med endast ett svärd till sin hjälp, men efter hand så förstår du själva poängen med spelet, hur du ska genomföra uppdrag, ta över motståndarens fort eller rum/zoner och slakta tusentals med fiender med diverse kombinationer som du lär dig eftersom. De flesta Zelda-spel lockar till att utforska världen, något sådant finns det inte tid med här. Om du uppehåller dig med något så blir någon av dina vänner attackerade, ditt fort, rum/zoner eller de du tagit över går förlorade.

När någon alarmerar att det finns ett problem gör du bäst i att reagera direkt och släppa det du håller på med, även om du slåss mot banans slutboss, för dör en av de andra karaktärerna så är spelet slut. Det är kanske spelets största utmaning, men det är ett jäkla stressmoment. Ett av sidouppdragen för att låsa upp delar av spelet är att du ska samla in spindelkort, det dyker upp ett spindelnät på kartan och inom detta kan du höra ljud från en spindel som du ska leta upp och dräpa. Tiden för att göra detta är begränsad och inget annat i spelet tar någon hänsyn till detta.

Spelet har en inbyggd valuta, välbekanta rupees, men det har gått en kraftig inflation i rupees i Hyrule så att du samlar på dig normalt mellan 5000-10.000 rupees per spelomgång har liten betydelse... Glöm tiden när du fick den blå ringen, ett av de bästa föremålen du kunde köpa i första spelet, för 250 rupees. Här går alla pengarna åt till att levla upp karaktärerna (går från dyrt till astronomiskt dyrt i takt med att de ökar i level) eller att ge dem nya förmågor i ett skilltree som inte bara kräver insamlade föremål utan också kostar 1000 rupee för att låsas upp. Vill du ta bort en effekt på ett vapen och ersätta med en ny kostar det svindlande 300.000 rupees, det är 100 gånger mer än vad de flesta vapen säljs för...

Eftersom det finns en uppsjö av karaktärer som behöver levlas upp har du att välja på att grinda eller levla dem, kolla också vilka karaktärer som krävs för de olika banorna om du vill kunna samla alla spindelkort.

Utöver huvudstoryn som jag klarade av på spelläget normal (lätt och svår finns också) på ett par dagar under påskledigheten, finns också ett spelbord föreställande kartan i första Zelda-spelet där varje ruta innebär ett uppdrag. Du ska också kunna stöta på andra spelare i detta läget, men det har inte jag gjort ännu. Om de nu inte syftar på spelare online utan personer som fysiskt ska finnas på samma plats som jag själv så förklarar det varför.

Jämfört med Triforce Heroes som släpptes i höstas så gillar jag ren action bättre än rent pusslande som den titeln erbjöd, jag ogillade också deras online-del, det var närmaste ett krav om du ville spela att du hittade två andra spelare, sedan räckte det med att en hade dålig uppkoppling så var det bara att börja om från början och söka nya medspelare.

Men spel som Monster Hunter 4 har visat att onlinespelande fungerar bra för Nintendo och att det är något som de borde satsa mer på och Hyrule Warriors är som gjort för detta, inte minst för att AI:n hos dina datorstyrda medspelare knappast vunnit några stormästerskap i schack, utan verkar ha som mål att alltid fucka upp. En del kan du tillfälligt switcha mellan och i bästa fall ta över matchen och ge fienden stryk, eller fly därifrån. Men tro inte att de stannar där du lämnar dem, de ger sig ut på ett nytt självmordsuppdrag...

Jag älskar verkligen Zelda, så den stora frågan är om detta kan räknas som ett Zelda-spel? Nintendo har svarat att Hyrule Warriors inte kommer ingå i Zelda-kanon och finnas med i tidslinjen, spelet utspelar sig i ett parallellt universum, samtidigt som de talar om en tidsreva (rift) i spelet, något motsägelsefullt...
Samtidigt så känns det här mer Zelda när du springer med Link över de gröna slätterna och dräper moblins, än vad Triforce Heroes någonsin lyckades uppbringa. Så ja, det är ett något enklare Dynasty Warriors (i positiv bemärkelse) som fått ett Zelda-skal monterat på sig. Vilket väcker starka nostalgikänslor, här finns nästan alla karaktärer från spelets serie att låsa upp och spela med, även om jag rekommenderar att satsa på några få väl valda favoriter.

Det har inte kommit så många nya Zelda-spel sedan A Link Between Worlds, som också kom till 3DS, det är en grym titel och kanske en av de bästa spel som Nintendo gjort till enheten. Till den nivån lever inte Hyrule Warriors upp, men från ganska regelrätta (läs trista) remakes på Windwaker, Twilight Princess och Majoras Mask där "nyheten" främst var att de första två fick vi se i HD och den tredje i 3D.
Zelda-serien har hållits vid liv med konstgjort syre med remakes och återutgivningar i Virtual Store. Det lockar inte mig att köpa ett Wii U och vad Zelda Hyrule Warriors (som i och för sig också är en remake på ett två år gammalt spel) säger mig mest är hur mycket jag längtar efter ett nytt Zelda.

Snälla Nintendo, gör rätt nästa gång med kommande Zelda och med enheten Nintendo NX som kommer i mars 2017. Fram tills dess så kan jag lira denna Dynasty Warriors-klon samt till och med se fram mot kommande DLC, men med en viss fadd känsla över att det är bara nästan vad jag vill ha...

Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10