Svenska
MEDLEMSRECENSION

Broken Sword 5: The Serpent's Curse

Skrivet av: Jahapp   2017-08-06

(Supersvår att skriva på ett vettifgt så kommer uppdateras, säkert flera gånger).

Rena galenskapen.. så j*vla bra. Det här spelet är otroligt storydrivet. Ofta snackas det, bland utvecklare - och kanske recensenter - om att ett spel har bra story, karaktärer eller att storyn, karaktärerna, manuset osv är vad spelet kretsar kring. Men ofta, iallafall enligt min erfarenhet, sitrer man ändå där och tänker att storyn inte var huvudsaken, att karaktärerna inte kändes som människor eller att spelet uppenbart är gjort av någon utan livserfarenhet (vilket avspeglas i spelets story lika tydligt som det görs i en film gjord av en sådan regissör).

Först har vi hur verklighetstrogna alla människor känns. Inte minsta verklighetsfrånvänt, utan vi har några rätt "nornala", ellef vanliga, karaktärer. I övrigt är de extremt träffsäkra karikatyrer. Inte verklighetsfrånvänt därför att...? Därför att det inte finns några omedvetna stereotyper eller karikatyrer (utan de finns där när utvecklarna vill ha dem). Så vi har en fransman som inte klarar av att ge ett rakt svar på frågan, "känner du honom?" Utan kontrar istället med "kan man nånsin verkligen känna någon?" ...Och som sedan bara drar den mentaliteten vidare; ständigt med ett bittert, uppgivet röstläge (och självklart med en helt underbar fransk brytning). Sen har vi extremsnobbige brittiske konstkritikern som alltid väljer onödigt långa ord som små påminnelser till alla andra om att han är lite bättre. Och paranoida polisen som hela tiden ser dig som skyldig (och glider in som på ett bananskal, på ett otroligt komiskt sätt, i situationer där du verkligen HAR handen i syltburken.. du ska särskilt se ett tillfälle när det händer - galet). Jag tror det krävs endel emotionell fingertoppskänsla för att få till dråpligheter som inte känns buskis. BS5 gör det.

Karaktärerna kommer till liv genom fenomenala röstskådespelare. Och de får säga MYCKET (det pratas ständigt). dialogförfattarna har dessurom uppenbarligen gjort sin research. För hur ofta innehåller ett och samma spel karaktärer som snackar om företagande baserat på hur försäljning faktiskt fungerar, en massa olika filosofiska referenser och humor som verkligen känns världsvan, subtil och fyndig. Känner liksom aldrig att nånting "känns som ett spel". Utan här har vi något som alla icke-spelintresserade personer som älskar en bra berättelse, som gillar humorn i karikatyren av excentriska personer som ändå hela tiden känns som verkliga människor, borde älska att grotta ner sig i. Det här är spelet som två litteraturvetare kan njuta av referenserna i. Och där hobbydetektiven kan få dra riktiga slutsatser i (verkar inte övervakningsföretaget lite väl nytt och vad har det egentligen för funktion just här..?). Med mera, med mera.. detmär helt enkelt mänskligt, på riktigt. Svårt att sätta ord på men du kommer fatta direkt när du provar det.

Appropå variation... du får leka mc'guyver. Oh yeah. Personligen sitter jag - i spel med pusselmoment - ofta och HOPPAS få tänka till och använda slutledningsförmågan. alltså att saker som vanligtvis hade skapat något ihop - olja och eld, ätbart och smådjur osv - snarare än snurra på en crankj*vel till. Exempel från spelet: få bort en kackerlacka - vilket en tant kräver för stt prata med en - genom att ställa upp en tom tändsticksask som man stoppar lite kaksmulor i. Där har vi förresten ett bra exempel på realistiska karaktärer (tanten som vägrar komma ut och prata sålänge som kackerlackan finns där). Ett annat är killen som vill att du ger honom ett bra butiksnamn - ett som både verjligen sätter sig på hjärnan samtisigt som det är subtilt och fyndigt (och DÄR har vi den helt sanslöst pricksäkra, verklighetsbaserade referensen till säljande som gör varenda företagare helt lycklig och förbluffad)
- innan han hjälper dig.

*phew*... det här blev inte strukturerat för fem öre, och liknar väl knappt nån spelrecension (om det överhuvudtaget är en), men det här spelet är inte riktigt som andra spel. Skaffa det här - och ring över nån deckarintresserad, pusselintresserad eller litteraturintresserad vän - så är höstmyset säkrat.

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10