Svenska
MEDLEMSRECENSION

Double Dragon 4

Skrivet av: ragnevi   2017-09-10

En hommage till det gamla NES-spelet, men utöver en korts stund nostalgi så är detta inte ett spel som du kommer vilja ödsla särskilt mycket tid på.
Från ingenstans dök plötsligt Double Dragon IV upp på e-shop på Nintendo Switch. (Spelet finns redan släppt på Steam och Playstation 4). I USA kostar spelet 6.99 dollar (ungefär 56:- med rådande kurs), men i Sverige krävs du på 95:-, vilket är 70 procent dyrare. Det är inte acceptabelt och prissättningen på e-shop verkar ha blivit något av ett lotteri...
Spelet är utformad som en hommage och efterföljare till Double Dragon III till NES, så det rör som om ganska simpel 8-bitars pixelgrafik. Remaken är åtminstone i 16:9 format och musiken är helt nyskriven, men de använder sig av gamla klassiska ljudeffekter. Vad som är mindre förlåtligt är att kontrollen är helt hopplös. Karaktären rör sig som om han har tuggummi under fötterna och trots att jag spelat genom det så känns specialattacker mer slumpmässiga än något jag lyckas åstadkomma själv.
Det enda spel som jag spelat i serien är Double Dragon II, det ansågs så våldsamt att det bara släpptes som hyrspel i Sverige och de få gånger jag spelade det vill jag minnas att jag hade kul ihop med mina kompisar under helgen, i synnerhet då det bjöd på tvåspelarläge. Men det är svårt att tro att spelets tvåspelarläge idag skulle framkalla några sådana känslor utöver rent nostalgiska, för Double Dragon IV visar på hur illa spelserien har åldrats.
Det är också frustrerande svårt och precis som i många NES-titlar krävs pixelperfektion för att träffa ett slag, annars åker du på stryk. Det kunde varit förlåtligt med en mer rapp kontroll, men tyvärr så brister den, som redan nämnts...
Redan när jag kommit lite mer än halvvägs på mission 7 av 12 så är jag så uttråkad att jag vill lägga ner spelet. Har du klarat en level så kan du starta från den, men du kan inte börja om på den nivå du nått. Får du slut på continues på mission 8 så kan du starta om från mission 7. Som tur är, är de flesta banor ganska korta...
Priset för spelet är för högt i Sverige, det är inte värt 95:-. Jag förstår inte heller hur det kan ta upp 1 gigabyte i utrymme för ett sådant simpelt spel.
Om du har en 3DS, kolla på Street of Rage II som finns porterat från Sega MegaDrive i en otroligt fin version där de faktiskt lyckats skapa en fungerande 3D effekt på 2D-effekten. Förutom att vara en lysande port är det också ett riktigt bra spel, vilket den här sörjan inte kan anklagas för.

Samlat betyg: 2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10