Svenska
Gamereactor
nyheter
Counter-Strike: Global Offensive

Svenskt i finalen av IEM Oakland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter mängder av spännande och underhållande matcher återstår nu endast den stora finalen av IEM Oakland 2017. Räkna med att det blir fortsatt underhållning när fjolårets mästare Ninjas In Pyjamas går upp mot starka FaZe i en bäst av 5. I FaZe återfinns den före detta Fnatic-spelaren Olofmeister, samt tränaren Robban.

Hur har då vägen till finalen sett ut för Ninjorna?

Ninjas In Pyjamas
Svenskarna som kom till IEM Oakland med målet att försvara den vunna titeln från ifjol. Laget har den senaste tiden gått från klarhet till klarhet och de unga i laget, REZ & Draken, har sett mer och mer avslappnade ut. Något som syntes tidigt i gruppspelet där Draken stod för ett stabilt spel med sin AWP och REZ imponerade och länge hade högst rating av alla turneringsdeltagare. Detta kombinerat med att f0rest sett piggare ut än någonsin och likaså de andra gamla rävarna i laget, GeT_Right & Xizt. Ninjas In Pyjamas spelar just nu otroligt bra som en enhet och därför har man tagit sig ända till final. Men vägen dit har inte varit glasklar ändå. Med sin gruppseger i bagaget belönades man med en semifinalplats där man stötte på SK Gaming. Ett lag som länge ansetts vara Top 2 bästa lag i världen. En mycket tuff uppgift på förhand men kanske kunde förlusten i gruppspelet ge NiP extra mycket tändvätska.

Semifinal vs SK Gaming

Karta 1
En repris på förra årets final, tog sin början på Overpass, kartan som SK valt. Trots tidigt underläge med 1-7 lyckades NiP resa sig och faktiskt ordna en halvtidsledning med 8-7. En upphämtning som gav mersmak. SK fick dock precis den start på andra halvan som de behövde då de lyckades vinna pistolrundan. Men sedan föll allt samman. NiP svarade med att vinna nästkommande runda med en force buy. Laget var då återigen i förarsätet. Något SK aldrig kunde ändra på. Matchen vann NiP tillslut med 16-9 och nu väntade deras eget kartval, Cache.

Karta 2 - Cache
Även i den här matchen fick SK än en gång se sin ledning minska lagom till halvtid. 8-7 var resultatet även här, dock till fördel för SK. Första halvan innehöll många likheter som den första matchen men i andra var det inte NiP som skulle springa iväg med matchen. Istället lyckades SK kvittera semifinalen till 1-1 och därmed tvinga fram den tredje och avgörande kartan Inferno. En karta som SK haft en del problem med. Något bättre rent statistiskt för NiP.

Karta 3 - Inferno
Den sista matchen var riktigt jämn och oviss även den. En bra CT-insats senare såg vi NiP med fördelen 8-7 inför den avgörande halvan.

Vid ställningen 14-9 hade NiP chans att gå upp till matchpoäng men på andra sidan stod SK-stjärnan FalleN, som överlag hade en ganska blek insats. FalleN lyckades sätta stopp för NiPs attack och istället se till att hans eget lag bara var 4 rundor efter. I rundan efter valde NiP en force buy som trots bra inledning av rundan inte slog väl ut. En runda som om den istället vunnits, hade brutit SK:s ekonomi och därmed också förmodligen vunnit dem matchen.

Dessa två vunna rundor för SK gjorde att de såg ut att vara på gång ordentligt. NiP svarade då med att ta en time-out. Något som kom att visa sig lyckat. I nästkommande rundan såg vi nämligen Xizt och laget köpa på sig så mycket de kunde och gå all-in trots deras ansträngda ekonomi. Ett djärvt beslut som hade kunnat bli otroligt kostsamt i dubbel bemärkelse. Beslutet föll istället väl ut och gav svenskarna matchpoäng. Som om det inte vore jobbigt nog för SK så hade de inte heller särskilt mycket pengar att använda i kommande rundan. En liknande attack mot B-siten blev semifinalens sista. NiP kunde stänga matchen efter 16-11 och vann därmed med 2-1 i matcher.

NiP på nytt i en final i Oakland
Väl i finalen väntar alltså FaZe efter att de lyckats besegra Cloud9 tämligen smärtfritt med 2-0. Det lär bli en underhållande tillställning även det här och eftersom det skall avgöras i bäst av 5 så får vi åtminstone se 3 stycken kartor. Men det skulle inte förvåna mig om NiP ger FaZe en riktig omgång och låter det gå till fler. För er kvällspigga så väntas finalen dra igång cirka 22:15 svensk tid.

Vad tror ni, kan NiP försvara titeln?

Counter-Strike: Global Offensive

Relaterade texter

Counter-Strike: Global OffensiveScore

Counter-Strike: Global Offensive

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

En av spelindustrins mest ikoniska serier är tillbaka. Mathias har handlat vapen, desarmerat bomber, räddat gisslan och återupplevt terroristjaktens gyllene dagar i PC-versionen...

Counter-Strike: Global OffensiveScore

Counter-Strike: Global Offensive

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

En av spelindustrins mest ikoniska serier är tillbaka. Mathias har handlat vapen, desarmerat bomber, räddat gisslan och återupplevt terroristjaktens gyllene dagar...



Loading next content