LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      recensioner
      Bayonetta 2

      Bayonetta 2

      Spelvärldens absolut tuffaste häxa är tillbaka i ett nytt helgalet äventyr, denna gången exklusivt till Wii U. Oliver har smiskat och läxat upp drösvis av änglar och är belåten...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Jag befinner mig på toppen av ett stridsflygplan i rörelse och bokstavligen smiskar elaka änglar sönder och samman. Det är en lika kaotisk som graciös kamp, en dödsdans lika provocerande som lekfull där jag med mina fyra pistoler - en i varje hand och på varje fot - får kulorna att regna över mina motståndare. Innan jag vet ordet av har jag dessutom trollat fram en medeltida tortyrmaskin, tvingat in en stygg kentaur i den och gjort slarvsylta av honom varpå hans kropp förintas och lämnar ett moln av guldfärgade glorior efter sig.

      Snart ansluter sig en jättelik ormliknande drake till striden och klyver stridsplanet på mitten så jag får hoppa ner på ett skenande tåg istället. Och givetvis lämnas jag inte ifred där heller, ett helt nytt vidunder har tagit upp jakten och jag välkomnar honom med öppna och tungt beväpnade armar. Några hundra knapptryck senare har jag tagit mig förbi spelets prolog. Jag förstår inte mycket av vad som precis hänt men jag älskade det.

      Bayonetta 2
      Bayonetta 2 är som väntat proppfullt av bossar, i alla möjliga storlekar och former. Mot de mindre (som bilden visar) gäller det att vara extremt snabb medan de större bestarna generellt sett är lättare att väja undan från.

      Bayonetta var en av den förra generationens största överraskningar för min del. Jag var innan min första upplevelse med spelet relativt obekant med utvecklarna Platinum Games. Spelet såg på förhand ut som en kaosartad färgexplosion med enerverande j-pop, tvivelaktig karaktärsdesign och helt knäpp estetik. Det räckte dock med en kort session tillsammans med demoversionen för att jag skulle lägga mina initiala reservationer på hyllan och köpa hem spelet omedelbart. Estetiken besvärade mig inte längre och jag började känna att jag fick kontroll över kaoset som tog vid på skärmen. Jag förälskade mig i Bayonetta ganska snabbt. Mer än fyra år senare är jag tillbaka i umbrahäxans färggranna värld och jag kan bekräfta att Bayonetta 2 är mer av samma, på både gott och ont - men mest gott.

      Detta är en annons:

      Många kommer ha svårt för att omfamna hur Bayonetta 2 (och föregångaren också för den delen) ser ut och låter, särskilt här i västvärlden. Jag kan som sagt skriva under på det själv i viss utsträckning. Men när det kommer till kritan handlar det i detta fall nästan helt och hållet om spelglädje och spelbarhet. Det är den aspekten som det första spelet gjorde bättre än så oerhört mycket annat i genren och Bayonetta 2 besitter samma styrkor. Maken till tajt kontroll och finputsat stridssystem har jag förmodligen inte skådat förut.

      Bayonetta 2
      Du kommer få återse gamla bekanta ansikten. Umbrahäxan samt Bayonettas syster Jeanne och den lilla New York-bon Enzo är två exempel.

      Bayonetta 2 är (återigen, precis som sin föregångare) ett actionspel av "hack n' slash"-typen i samma anda som Devil May Cry, fast taget till helt nya nivåer. För medan det fundamentalt är väldesignat i sin spelmekanik och responsivt som andra actionspel bara kan drömma om är det också i dess sanslösa spektakel man börjar finna vad som gör dessa spel så häftiga. Scenariot med stridsflygplanet och det skenande tåget händer redan i spelets första tio minuter. Den första bossen introduceras inom samma tidsram och när nivån är färdig är det inte den enda du har fått besegra. Spelet arbetar ständigt med att höja ribban för dig och ett av sätten genom vilket det lyckas med det är att låta bossar som du mött tidigare dyka upp senare som vanliga fiender.

      I kärnan av striderna i Bayonetta 2 finner vi Witch Time-funktionen. Om du lyckas väja undan från en inkommande attack i precis rätt tillfälle saktas tiden ner för några sekunder vilket ger dig chansen att börja leverera dina tyngsta attacker. Det dröjer inte länge förrän tajmingen sitter i benmärgen och det är helt vitalt för att bli riktigt bra på spelet. Allteftersom att du delar ut stryk och undviker att ta emot det byggs din magimätare upp. När den har fyllts kan du göra en förödande tortyrattack som ofta involverar någon form av gammaldags tortyrapparat och det är alltid tillfredsställande att göra. Att bemästra Witch Time och således till fullo utnyttja magimätaren är viktigare än att kunna göra avancerade combos även om man snabbt lär sig den biten också, mycket tack vare spelets underbara laddningstider (hur ofta hör man talas om sådana?) där du tillåts öva långa attackkedjor i lugn och ro.

      Detta är en annons:
      Bayonetta 2
      Bayonetta 2 är som sin föregångare överdrivet till absurdum i precis alla avseenden. För vissa är det något negativt medan andra ser det som en del av charmen.

      Det finns inte jättemånga spelmässiga nyheter i Bayonetta 2, utan det är som sagt mer av samma på det stora hela. Platinum Games har lagt till ett par nya funktioner som exempelvis möjligheten att använda min uppladdade magi till att istället för att fokusera på en singulär fiende med en tortyrattack göra mina vanliga attacker starkare och ge dem mycket räckvidd vilket låter mig hantera fler fiender samtidigt. Detta kommer särskilt väl till pass under bossfajter då jag ändå inte kan använda mina tortyrattacker på de större bestarna. Tillkommer gör givetvis ett gäng helt nya vapen och samtliga av dessa är väldigt roliga att experimentera med, även om jag så småningom hittade ett par favoriter.

      Fiendevariationen är ytterligare några snäpp bredare den här gången då det inte bara är änglar som vill se dig död utan demonerna har plötsligt fått smak på ditt blod också, av någon anledning. Designen på samtliga av dessa monstruösa motståndare är som väntat helt galna, på gränsen till obeskrivliga i sin form. Det är mycket vassa tänder, spädbarnshuvuden placerade på alla möjliga konstiga vis - ofta upp och ner - sällan där de anatomiskt sett hör hemma och stora svärd. De måste ses för att förstås. "Väldigt japanskt" känns som den mest träffande beskrivningen av den övergripande designen i spelet, inte bara estetiskt utan även i sin spelmekanik.

      Bayonetta 2
      Tro det eller ej men man kan faktiskt styra spelet med bara pekplattan på gamepaden. Du styr samtliga av Bayonettas rörelser med pekpennan men även om det är småroligt att experimentera med en stund förlorar man precisionen man verkligen behöver. Så håll dig till knappar och spakar.

      En sak som jag var lite orolig över på förhand när det kom till Bayonetta 2 var att det som bekant släpps exklusivt till Wii U och jag var osäker på om konsolens styrdon, gamepaden, skulle göra ett lika bra jobb i att leverera en lika silkeslen upplevelse som den jag hade på Xbox 360 med föregångaren. Jag oroade mig helt i onödan visade det sig. För även om jag aldrig kommer tycka om att den högra styrspaken är positionerad över A, B, X och Y-knapparna blir sällan kameran ett problem för mig, så jag kan viga min högertumme nästan helt till knapparna när det verkligen behövs. Och även om jag aldrig kommer förstå varför man valt att skippa analoga avtryckarknappar och satsat på digitala spelar det ingen roll i just det här spelet då den digitala lösningen är vettig för Bayonetta 2. Däremot spelar jag hellre med Pro Controller alla dagar i veckan av rena komfortskäl.

      Den som kräver en bra story i alla sina spel bör kanske hålla sig undan från Bayonetta 2, precis som fallet var med föregångaren. Manuset är så proppfullt av nonsens som jag aldrig kommer finna energin att ens försöka förstå att det blir larvigt och mellansekvenserna kan te sig på tok för långa ibland. Det hela börjar simpelt nog; Bayonetta (som fått sig en ordentlig klippning vilket ger henne en mindre absurd look) och hennes italienska New York-karikatyr till kompis Enzo är ute och julhandlar när änglarna muckar gräl varpå vår umbrahäxa tvingas tillkalla en av hennes demoniska husdjur, en enorm drake som äter änglar till frukost.

      Problemet är att draken, utan synbar anledning, vänder sig emot sin matte. Systern Jeanne offrar sig själv för att rädda henne och Bayonetta tar på sig uppgiften att hämta hennes själ från Inferno. Vad som följer efter dessa händelser är svårt att bry sig om. Det involverar en personligare historia för vår antihjältinna och en twist som man kan förutse långt i förväg men vem bryr sig i slutändan? Jag tror inte ens manusförfattaren har tagit detta på allvar och det gör inte röstskådespelarna heller. Detta är ett spel som existerar för att underhålla och det lyckas med det genom att vara extremt kul att spela och det räcker i fall som detta.

      Bayonetta 2
      I specialutgåvan av spelet, som kostar någon ynka hundring mer än den vanliga, inkluderar det första spelet vilket äntligen ger Nintendo-purister ett gyllene tillfälle att testa på denna pärla. Det är en sanslöst generös bonus.

      Bayonetta 2 är inte ett perfekt spel. Den första halvan av kampanjen är bättre än den andra, till att börja med. Jag älskar miljöerna man får utforska tidigt i spelet. Det är mysigt pittoreska städer med vackra torg och fontäner och ett enormt snötäckt berg i bakgrunden. Men en bit in i spelet byts dessa vyer ut mot mer organiska, mörka och surrealistiska platser. Något som absolut är att förvänta sig, i och för sig, men jag trivdes inte lika bra på dessa platser som de ljusare och trevligare alternativen. Den sista konfrontationen med spelets antagonist bleknar dessutom i jämförelse med föregångarens, trist nog. Och den uppenbart sexualiserade presentationen av samtliga av spelets kvinnliga karaktärer, inte minst Bayonetta själv, kommer sticka i ögonen på många. Kameran smeker hennes privata delar så fort den får chansen och alla hennes rörelser är utmanande animerade.

      Här finns också ett samarbetsläge för två spelare. Det är en oväntad och kul satsning som uppmanar både samarbete och tävling på samma gång. Det går att spela online med andra spelare eller med en datorstyrd kompanjon och målet är att vara den som är effektivast i sitt smiskande. Tyvärr är dessa nivåer begränsade till enstaka rum fyllda av olika variationer av fiender och den som hade hoppats på att få spela hela kampanjen med en vän lär bli besviken. Samarbetsläget i Bayonetta 2 lär inte hålla mångas uppmärksamhet i längre än någon timme eller två.

      Bayonetta 2
      Du kommer stöta på oräkneliga scenarion där du i slutet av det kommer behöva släppa kontrollen och med stora ögon fråga dig själv: "vad tusan hände just?".

      Genom spelets gång kommer du stöta på sektioner som förflyttar dig från marken och sätter dig i ett fordon. I föregångaren fanns det sådana sektioner också och jag gillade att i extremt höga hastigheter köra motorcykel på ett stort monsters svans men de är inte lika spännande i uppföljaren. Här får du ibland flyga ett plan eller styra en mech men jag finner mig alltid längta tillbaka till de vanliga striderna under dessa sektioner, även om de är få och kortvariga. Vissa bossmöten tvingar även upp Bayonetta i luften och trots att dessa strider är visuellt slående saknar jag, återigen, precisionen från striderna jag får uppleva till fots.

      Men dessa små brister är just det - små. Det finns så mycket mer att applådera än att bua åt. Stridsmusiken är inte längre lika tjatig (något som vi tyckte var ett problem i föregångaren) medan musiken in emellan konfrontationerna faktiskt är riktigt fin, grafiken är trots föråldrad hårdvara imponerande - inte minst sett till hur mycket som händer på skärmen i varje givet tillfälle och de färgrika effekterna som höjer allting - en handfull suddiga texturer till trots. Det är svårt att inte ställa sig frågan om hur det här hade kunnat se ut på en Playstation 4 eller Xbox One men samtidigt är jag glad att Nintendo vågade ta klivet och hjälpa Platinum Games göra Bayonetta 2 till verklighet överhuvudtaget.

      Bayonetta 2
      Den här gången är det som sagt även demoner som har något otalt med vår häxhjältinna men de erbjuder mer av en estetisk skillnad snarare än en spelmässig sådan.

      I förhållande till sin föregångare är Bayonetta 2 lite av en blandad säck. Det är inte lika bra på att hålla en konsekvent och jämn upplevelse från början till slut men de små tillägg som gjorts till stridssystemet här gör det faktiskt till ett mer njutbart äventyr i grunden. Den egendomliga audiovisuella komponenten blir lätt ett hinder till en början men alla ingredienser av den; designen, musiken och berättandet gifter sig på ett tydligt sätt och bildar tillsammans en minnesvärd estetisk identitet som vare sig man gillar eller ogillar den definitivt kommer göra ett intryck, allra minst.

      Bayonetta 2 är ett mycket bra spel tillika en lyckad uppföljare på en kompromisslös actionpärla som är oerhört lätt att komma in i men svårt att bemästra där man känner sig hälsosamt utmanad på alla de sätten som räknas. Och euforin som infinner sig när man efter en särskilt svår boss belönas med en "Pure Platinum"-medalj är obetalbar. Visst är detta mer av samma men ni vet hur man säger - laga inte det som inte är trasigt.

      HQ
      08 Gamereactor Sverige
      8 / 10
      +
      Bäst spelkontroll i genren, otrolig precision, sinnessjukt finputsat stridssystem, rättvis utmaning, lekfull presentation
      -
      Ojämn andra halva, underutvecklat samarbetsläge, för långa mellansekvenser
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      Relaterade texter

      Bayonetta 2Score

      Bayonetta 2

      RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

      Spelvärldens absolut tuffaste häxa är tillbaka i ett nytt helgalet äventyr, denna gången exklusivt till Wii U. Oliver har smiskat och läxat upp drösvis av änglar och är belåten...

      0
      Gamereactor Live: En dubbel dos av Bayonetta

      Gamereactor Live: En dubbel dos av Bayonetta

      NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

      Vi väntar idogt på den tredje delen i Bayonetta-serien som kommer exklusivt till Switch senare i år. Lyckligtvis blir det mer lätthanterligt av det faktum att de båda...

      0
      Exklusivt Switch-gameplay från Bayonetta

      Exklusivt Switch-gameplay från Bayonetta

      NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

      Både Bayonetta och Bayonetta 2 släpps till Switch den 16 februari för att förbereda oss inför det stundande Bayonetta 3, vilket kommer vara Switch-exklusivt. Vi har redan...

      5
      Såhär kommer Amiibos fungera i Bayonetta 2

      Såhär kommer Amiibos fungera i Bayonetta 2

      NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

      Det är inte mindre än tre Bayonetta-spel på väg till Switch, dels de båda första spelen i serien samt del tre. Och det är inte bara nostalgisk trivsel som vankas i de...

      1
      Ny Bayonetta-amiibo utannonserad

      Ny Bayonetta-amiibo utannonserad

      NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

      Snart är det två år sedan som Bayonetta 2 släpptes på Wii U och för att fira detta har utvecklarna ett litet avslöjande. De utannonserade via deras officiella webbsida...



      Loading next content