Svenska
Gamereactor
recensioner
Monopoly for Nintendo Switch

Monopoly for Nintendo Switch

Det klassiska brädspel går nu även att avnjuta till Nintendo Switch. Vi kollar in om detta är något för brädspelssugna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Monopol har länge varit det perfekta hjälpmedlet för att sabba trevliga familjesammankomster, och det har släppts till praktiskt taget varenda konsol. Senast i raden är Switch, vilket också tvingar dig att spela lite hövligare, eftersom det riskerar att bli tråkigt för dig om du sular din Switch i backen efter att ha fått betala storkovan på Norrmalmstorg.

Monopoly for Nintendo Switch har flera spellägen, däribland såklart det klassiska där du får köra ett helt komplett parti Monopol. Eftersom ett parti kan ta sin modiga stund finns möjlighet att spara så du kan återuppta omgången efter middagen. Ett annat spelläge är Goal & Action Cards där du väljer olika mål för att vinna som att vara först med att få upp ett hotell eller tjäna 2000 Monopol-slantar. Sedan får varje spelare actionkort som kan kasta om förutsättningarna. Därmed får konceptet lite mer fräschör.

Monopoly for Nintendo Switch
Monopoly for Nintendo Switch har både trevlig och tydlig presentation.
Detta är en annons:

Utöver det finns sedan House Rules eftersom så många inte kan reglerna till spelet och kör med eget hittepå. Därmed går det alltså att bland annat köra med att böter hamnar under rutan för fri parkering så den som hamnar där till slut får rubbet och liknande, men bara med en husregel i taget. Till sist finns även läget Speed Dice om du vill snabba på spelet. Det ger nya tärningar som skyndar på det roliga. Speed Dice är i sig inget nytt och de som kan sitt Monopol känner säkert igen konceptet, men det funkar.

För purister är det möjligt att spela med det klassiska brädet, men för att göra det mer TV-spelskompatibelt finns här Living Boards. Som namnet antyder ger det mer levande spelplaner som rör sig och ändras när du utforskar dem. Tre teman finns tillgängliga; City, Amusement Park och Haunted House. När du bygger så ser du grejerna byggas och samma sak när du tvingas riva. Det är betydligt trevligare att se på, men inte lika lättöverskådligt.

Monopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo SwitchMonopoly for Nintendo Switch
Det finns en hel del att lära sig, men allt gås pedagosiskt igenom.

Det är lite knepigt att spela Monopol digitalt. Spelet har en hel del moment och det tar tid att lära sig. Lyckligtvis finns pedagogiska instruktioner som hjälper dig att flytta, kolla fastigheter och inteckna mark samt själva handeln som inte är helt glasklar. Det kan bli lite fippligt, i synnerhet med små Joycons i näven.

Detta är en annons:
Monopoly for Nintendo Switch
Räkna med en hel del ställtid och väntande

Att spela tillsammans med vänner är nästan ett måste. Det går att dela handkontroller med sina vänner och upp till sex personer kan delta. Två perspektiv erbjuds, en normal med Switch stående, men även en där konsolen ligger i mitten framför er i då ni ser rakt uppifrån.

Monopoly for Nintendo Switch
De levande spelplanerna är riktigt välgjorda.

Det har varit en hel del snack om rent groteska laddningstider i spelet, jag har dock inte stött på något sådant. Det har flutit på bra och fungerat väl även med sex pjäser på de mest omfattande Living Board-banorna. Visst, det är inte världens mest krävande eller grafiskt imponerande spel oavsett, men det är en tjusig Monopol-utgåva, så är det.

Det finns lite små problem dock med Engine Softwares spel. Ett exempel är att det inkluderar en massa väntande. Monopol är söligt som det redan är, vilket jag inte har några problem med, men det hade varit trevligt att kunna hoppa över när artificiella intelligensen gör sina handlingar. Ett annat problem är berättarrösten som inte tillför någonting. Att ha en sådan gjorde mycket för Buzz med de vitsiga påhoppen, här är det dock raka motsatsen. Fraser repeteras hela tiden och att höra "there's no train I wouldn't take" för 27:e gången när jag kliver på en station är inte sådär supersexigt. Jag har helt enkelt valt att spela med ljudet avstängt.

Monopoly for Nintendo Switch
Kommentatorn i spelet är absolut fruktansvärd.

Sedan är det handlandet spelarna sinsemellan. Här är det öppet och om du försöker svindla till dig en fastighet värd 300 med ett bud på 150 - så ser de andra spelarna detta. Det förtar därmed ett viktigt element av strategi ur ett spel som annars inte har så himla mycket av just detta.

Men i slutändan kommer ingen som köper Monopoly for Nintendo Switch bli besvikna. Det levererar ganska exakt det man förväntar sig i en väldigt trevlig version med bara ett fåtal brister. Det är helt enkelt en välgjord digital utgåva Ubisoft har att erbjuda och gillar du Monopol så kommer du gilla detta med.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Pedagogiskt upplägg, smidig multiplayer, genomtänkta spellägen, trevlig presentation, välgjorda Living Boards
-
Vidrig kommentator, mycket väntande, fipplig handel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content